Christianitterne har lukket Pusher Street flere gange uden held: Alene i år har politiet ryddet hashboder 34 gange
I gennemsnit er uniformeret politi til stede på Christiania to gange om dagen i indsatsen mod hashhandel.
"Pusher Street er lukket de næste par dage - Vi åbner op igen til en mere hyggelig gade", stod der på papskiltet, som en ung christianit bar rundt tæt ved indgangen til den vel nok mest berygtede gade i landet en majdag i 2018.
Selve indgangen var afspærret med hegn og store sorte plasticposer.
Christiania ville forbedre sig. Igen.
Sætte en stopper for volden og den organiserede bandekriminalitet i fristaden, som kun krævede en glød fra en joint for at eksplodere. Og det skulle ske ved at lukke for den frie hashhandel, som på mange måder kendetegner frisindet i fristaden.
Det var endda ikke første gang i 2018.
Skyderi mod politi blev vendepunkt - men kun for en tid
Allerede i 2016 satte christianitterne foden ned og væltede for første gang i fristadens historie selv hashboderne efter en hændelse, hvor to betjente og en civil blev skudt og såret, da politiet forsøgte at anholde en 25-årig mand.
- Danmark kan blandt andet støtte op ved ikke at købe sit hash her, lød det fra Christianias talsmand Risenga Manghezi.
Men bare et år senere var både hashboder og pushere tilbage på Pusher Street.
I 2018 blev Pusher Street igen lukket - eller "sat på pause", som christianitterne selv beskrev det i flere medier.
Igen i 2020 blev hashgaden på Christiania både lukket og genåbnet - men "uden åbenlyst hashsalg", lød det.
Men da en bare 22-årig christianit blev dræbt uden grund en augustnat i 2021 blev det endnu engang for meget for christianitterne, der på et stort fællesmøde endnu engang var tæt på at lukke gaden. Flertallet besluttede dog, at hashhandlen kunne fortsætte på Pusher Street.
Pusher Street ryddet 34 gange i år
I 2022 ryddede Københavns Politi den berygtede gade hele 100 gange - og fra årsskiftet frem til 9. maj er Pusher Street blevet ryddet 34 gange.
Det fremgår af et svar fra justitsminister Peter Hummelgaard (S) til Folketingets retsudvalg.
Det er De Konservatives Mai Mercado, som har bedt ministeren om svar på, hvor mange gange hashboderne i Pusher Street er blevet lukket ned.
Justitsministeren har i forbindelse med besvarelsen modtaget en udtalelse fra Rigspolitiet, som igen har indhentet en udtalelse fra Københavns Politi. I den beskrives det nærmere, hvad man mener, når man taler om en rydning af Pusher Street.
- En rydning af Pusher Street indebærer, at de hashboder, som står fremme, når Københavns Politi ankommer til området, pakkes sammen eller brydes ned, lyder det i svaret.
Derudover oplyser politiet, at en rydning også indebærer, at man fjerner cykler, hegn og andet, som politiet vurderer at have tilknytning til den organiserede hashhandel på Christiania.
- Efter en rydning er området tømt for materialer, som benyttes i forbindelse med hashhandel, lyder det i svaret.
Uniformerede betjente til stede flere gange dagligt
Mai Mercado har også spurgt til, hvor mange indsatser og razziaer, der er foretaget på Christiania, nærmere bestemt i Pusher Street og området omkring, det såkaldte Green Light District.
Også her er der via Rigspolitiet indhentet en udtalelse fra Københavns Politi. Politiet giver dog ikke et eksakt tal, fordi de indsatser, der foretages af civilklædt politi, ikke er med i opgørelserne.
Men den uniformerede tilstedeværelse er registreret. Og i perioden fra nytår og frem til 9. maj har der været betjente i uniform på Christiania 231 gange.
I 2022 var 769 uniformerede indsatser.
Det svarer i gennemsnit til to per dag.
Flere gange om ugen foretager Københavns Politi anholdelser i forbindelse med den løbende hashindsats på Christiania. Det afslører de fremstillinger i grundlovsforhør, som foregår i dommervagten i Københavns Byret.
Senest blev to mænd fra henholdsvis Marokko og Sverige efter grundlovsforhør i den forgangne uge varetægtsfængslet i hashsager fra Christiania.