Christoffers held bragte ham på krisecenter: ”Hvis jeg var en kvinde, havde hjælpen været en anden”

Hvis mænd udsættes for fysisk eller psykisk vold, kan de i dag ikke få den samme hjælp, som kvinder har ret til. Det vil partier på begge fløje i Folketinget nu lave om på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Efter Christoffer Pedersen mistede kontakten til sin datter, mistede han sig selv.

Under et kastanjetræ misser Christoffer Pedersen med øjnene og peger op mod gavlen.

- Det var lige deroppe, siger han og peger mod taget.

Dér ligger en afdeling af Mandecentret, som er et botilbud for mænd i krise. 

Christoffer Pedersen cykler nogle gange forbi og genbesøger det sted, som var hans midlertidige hjem i lidt over et halvt år. 

- Vi var jo bare en flok mænd, der forstod hinanden og kunne snakke tingene igennem med ligesindede, fortæller han til TV 2 Lorry.

Det er svært at tage hånd om sine omgivelser, når man er ved at miste sig selv, og hele verden forsvinder. Det føles som at svømme ud på meget dybt vand, og som om man ikke kan få luft

— Christoffer Pedersen

Han smiler når han snakker om sit ophold - også selvom situationen, der førte ham dertil, var hård. 

Efter et voldsomt parforholdsbrud ramte Christoffer Pedersen bunden. Han kunne ikke rejse sig fra sengen om morgenen, kiloene raslede af ham, og han kunne ikke passe sit arbejde.

Christoffer Pedersen røg ud i en dyb krise, der bragte ham på et krisecenter for mænd.

- Det er svært at tage hånd om sine omgivelser, når man er ved at miste sig selv, og hele verden forsvinder. Det føles som at svømme ud på meget dybt vand, og som om man ikke kan få luft, siger han.

Christoffer Pedersen har ikke lyst til at gå i detaljer om konflikten, der førte til bruddet. Han vil gerne vise hensyn til familien, forklarer han. 

Fik nedslående besked hos lægen

Men han fortæller, at, da alt ramlede om ørene på ham, så kontaktede han sin læge og blev mødt med en nedslående besked; at han grundet sit køn ikke kunne få den hjælp, som kvinder i samme situation har mulighed for at benytte sig af.

- Min læge kiggede på mig og sagde; 'Christoffer, der er ikke så meget, vi kan tilbyde dig desværre. Der er ikke så mange tilbud til mænd. Der ville være flere, hvis du var en kvinde', fortæller Christoffer Pedersen.

Christoffer var dog så heldig, at han fik tilbudt en ledig plads på Mandecentret på Frederiksberg, hvor han flyttede ind med det samme.

- Jeg fik hjælp på baggrund af mit held, og det gør mig oprigtig ked af det. Det gør mig helt modløs, og jeg mister tilliden til systemet. Hvis jeg havde været en kvinde i samme situation, så havde ressourcerne og hjælpen været en helt anden, siger Christoffer Pedersen og ryster på hovedet.

Christoffer Pedersen har mistet tilliden til systemet og det sociale sikkerhedsnet, som griber kriseramte kvinder, men ikke på samme måde griber kriseramte mænd.

Paragraf er kun til kvinder

Selvom langt flere kvinder end mænd bliver udsat for vold i hjemmet, så rammer både fysisk og psykisk vold i parforhold også mange mænd. Og den paragraf, der sikrer kvinder ret til ophold på et krisecenter, kan mænd ikke benytte sig af. 

Servicelovens paragrafer om fysisk og psykisk partnervold

§ 109Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til kvinder, som har været udsat for vold, trusler om vold eller tilsvarende krise i relation til familie- eller samlivsforhold.

§ 110Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.

Når en kvinde flytter ind på et krisecenter, bor hun under Servicelovens paragraf 109, og derigennem får hun blandt andet tilbudt særlig rådgivning og psykologbehandling - ligesom kvindens børn også har ret til krisehjælp. Disse tilbud får man ikke som mand.

Hvis mænd har brug for ophold på et krisecenter, bor de i stedet under Servicelovens paragraf 110. Dette var også tilfældet for Christoffer Pedersen, da han flyttede ind på Mandecentret på Frederiksberg. 

Mandecenteret, som er en landsdækkende organisation, kan i øjeblikket tilbyde i alt 78 værelser i seks forskellige byer rundt om i landet. 

Mandecentret er i øjeblikket ved at udvide deres kapacitet i hovedstaden, da efterspørgslen på pladserne her er stigende. 

I foråret stillede Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige et forslag om at ændre paragraf 109, så den også kunne benyttes af mænd. Men social- og ældreminister, Astrid Krag (S), afviste forslaget med den begrundelse, at der ikke er nok belysning af området.

- Jeg synes ikke, det hører hjemme i 2021, at have en paragraf, der simpelthen siger, at mænd, der er udsat for vold, ikke har samme rettigheder som kvinder. Vold er vold, siger Mette Thiesen, socialordfører hos Nye Borgerlige, til TV2 Lorry.

Men nu har to partier fra den modsatte fløj i Folketinget, SF og Enhedslisten, valgt at tage problematikken op igen.

I stedet for ændre den nuværende paragraf har de dog stillet et forslag om etablering af krisecentre for voldsudsatte mænd i Danmark, altså en underparagraf af 109.

- Det er ikke nødvendigvis sådan, at mænd og kvinder har brug for den samme hjælp. Mænd og kvinder har, efter min mening, ret til beskyttelse, hjælp og rådgivning. Men det er ikke sikkert, de har behov for den samme type tilbud. Det er derfor, vi gerne ser en parallel paragraf, altså en paragraf 109a. som er målrettet mænd, siger Trine Torp, der er socialordfører for SF, til TV2 Lorry.

Trine Torp understreger samtidig, at der er en kønsmæssig forskel på den vold, man er udsat for som henholdsvis kvinde og mand. Hun henviser til, at kvinder generelt er udsat for den groveste vold, og at det oftest er kvinder, der bliver dræbt af deres partner eller eks-partner.

- Vi undersøger mulighederne og behovet for en underparagraf til mænd, og vi afventer i øjeblikket resultatet af en undersøgelse foretaget af organisationen Lev Uden Vold, som skal afdække problematikken, siger hun.

Mænd anerkender ikke vold

Vold mod mænd er generelt en underbelyst problemstilling. For at undersøge problematikken nærmere udgav Mandecenteret dog sidste år et faghæfte med beretninger fra deres beboere.

Forstanderen fra Mandecenterets afdeling på Fyn, Michael Hammer, er en af initiativtagerne bag faghæftet. Han fortæller, at meget af den viden, de på Mandecenteret har fået gennem deres arbejde de sidste 15 år, er blevet konkretiseret i udgivelsen.

- Det hjalp os til at få et sprog for volden og til at tale bedre med mændene om tabuerne, der knytter sig til den, fortæller Michael Hammer til TV 2 Lorry.

Forstanderen fra Mandecenterets afdeling på Fyn, Michael Hammer.

Under arbejdet med faghæftet fandt de også ud af, at mænd over en bred kam har svært ved at anerkende vold i nære relationer.

- Når vi har spurgt vores beboere, hvad deres oplevelse af vold er, ser vi meget forskellige anskuelser. Et eksempel kan være, at mænd, der bliver spurgt, om de har været udsat for vold svarer: 'Det har jeg ikke været, men hun brækkede dog min næse'. Den selvforståelse, at have været udsat for vold, er for mænd meget svær at håndtere, forklarer Michael Hammer.

Faghæftet har også en undersøgelse, som viser, hvornår en handling betragtes som vold, hvis den begås af henholdsvis mænd og kvinder.

Til spørgsmålet om det betragtes som vold hvis en mand giver en kvinde en lussing i et voldsomt skænderi, svarede 93% de adspurgte ja. Men hvis det er en kvinde der giver en lussing, svarede kun 79% ja

Det, at mænd har sværere ved at anerkende, at de har brug for hjælp, bekræfter psykolog og mandeforsker, Svend Aage Madsen. 

Men han understreger samtidig, at man i samfundet også skal blive bedre til at anerkende problemet.

- Hvis vi skal have et ligestillet samfund på dette område, er vi nødt til at anerkende, at der også findes vold mod mænd i parforhold. Dernæst skal mændene også støttes i selverkendelsen, siger Svend Aage Madsen til TV 2 Lorry.

Han påpeger også, at mange mænd mangler et sprog for deres frustrationer, og at de derfor i større grad trækker sig fra fællesskabet.

Svend Aage Madsen, mandeforsker og forskningsleder på Rigshospitalet.

Christoffer Pedersen, der tilbragte over et halvt år på et mandekrisecenter, er siden hen begyndt at lægge mærke til de hjemløse, når han går på gaden.

- Efter jeg selv har været i systemet og endte på Mandecenteret, bliver jeg ked af det, når det går op for mig, at det tidligere har været en selvfølge for mig, at de fleste hjemløse har været mænd. Men nu ved jeg hvorfor. Fordi mænd ikke bliver samlet op, når vi er på vej ned, siger han. 

Du kan høre mere om Christoffer Pedersens historie i nyhedsindslaget nedenfor.

Mænd har ikke samme ret til hjælp som kvinder, når de er kriseramte.
Link kopieret!

Seneste nyt

Fly fra København til Oslo måtte vende om

Et Norwegian-fly, der lettede søndag fra Københavns Lufthavn i Kastrup med kurs mod Oslo måtte vende om på grund af dårligt vejr.

Det skriver det svenske medie Expressen.

Flyet blev omdirigeret ved Gøteborg i Sverige og måtte vende om.

Endnu et Norwegian-fly, som var lettet fra Oslo med kurs mod Trondheim, måtte søndag vende om på grund af vejret.

Link kopieret!

Særlige fliser skal løse konflikt mellem cyklister og buspassagerer

Her ses en såkaldt bushelle. I situationen her skal buspassagerer holde tilbage for cyklister.
Foto: Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune lancerer nu en kampagne, der skal sætte fokus på sikkerheden cyklister og buspassagerer imellem.

I hovedstadsenklaven oplever man nemlig alt for ofte, at cyklister og buspassagerer kommer i tvivl om, hvem der skal holde tilbage for hvem under af- og påstigning ved busstoppesteder, hvor en cykelsti adskiller fortov og bussens holdested.

Her er reglerne simple: Stiger man af på en helle, er det buspassagererne, som skal holde tilbage for cyklister. Omvendt er det cyklisterne, der skal holde tilbage, hvis passagererne stiger af direkte på en cykelsti.

I en pressemeddelelse skriver kommunen, at man nu har anlagt yderligere tre busheller – altså fliser til af- og påstigning – langs rute 2A på Godthåbsvej, hvorfor man i samme ombæring lancerer oplysningskampagnen i samarbejde med trafikselskabet Movia.

- Vi er superglade for de nye heller på Frederiksberg, som kommer til at sikre øget tryghed for vores passagerer. Men uanset om man er ny i trafikken eller en garvet trafikant, er det altid godt at få genopfrisket reglerne, udtaler Stine Sander, Movias direktør for kunder og kommunikation.

Oplysningskampagnen er synlig de kommende tre uger frem.

Link kopieret!

Brøndby smider tomålsføring mod Sønderjyske og dumper ud af top-6

Brøndby førte med 2-0 efter en gave fra Sønderjyskes keeper, men Brøndby mistede grebet og fik blot uafgjort.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Brøndby havde kurs mod en sejr i Sønderjyske, men må rejse slukøret hjem efter 2-2.

Således førte Brøndby med 2-0 i anden halvleg, men mistede helt grebet i kampens sidste del.

Mads Agger blev den store helt for Sønderjyske, da han i det 84. minut driblede sig på skudhold og udlignede med en skarp afslutning.

Målet sender foreløbigt Brøndby ud af top-6 efter 16 runder - seks runder før top og bund deles over i to.

Brøndby er blot nummer syv med 24 point, mens Sønderjyske ligger nummer ti med 13 point.

Link kopieret!

Mor og datter reddet fri af mudder

Foto: Presse-fotos.dk

En søndagstur i naturen i nærheden af Kongelundsfortet på den sydligste del af Amager udviklede sig dramatisk søndag eftermiddag.

Her måtte politi og beredskab rykke hastigt ud til anmeldelser om, at personer var blevet fanget i dyb mudder.

Det oplyser Hovedstadens Beredskab til B.T.

- En mor og hendes datter sad fast i mudder til knæene. Vi fik så hjulpet dem op, og det var rimelig hurtigt overstået, siger Hans Jørgen Larsen, der er operationschef ved Hovedstadens Beredskab, til B.T.

- Hvis man bliver suget ned, kan det være svært at komme op. Og hvis man har sin lille datter med, kan man godt i panik, siger han videre.

Hverken mor eller datter kom noget til, om end deres tøj må formodes af at været blevet pløret.

Link kopieret!

Nyt studie afslører, hvor tunene i Øresund kommer fra

Tunens tilbagekomst til Øresund har blandt andet ført til, at Øresundsakvariet med stor succes har indført såkaldte tunsafarier i sensommermånederne.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

De seneste år har tun i høj grad gjort et comeback i de danske farvande, og særligt Øresund har oplevet en bemærkelsesværdig tilstrømning af de store fisk i sensommeren og frem til oktober.

Nu kortlægger et nyt studie fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, tunens rejse til de danske farvande.

Det skriver Videnskab.dk.

Studiet viser, at mindst 9 ud af 10 tun i danske farvande kommer hertil fra Middelhavet. Det har forskerne blandt andet fundet frem til ved at tage DNA-prøver og ved at følge GPS-sendere sat på de store fisk.

Ifølge DTU-professoren Einar Eg Nielsen kan studiet hjælpe med at kontrollere og bevare bestanden af tun i Danmark.

- I og med at vi nu har demonstreret, at næsten alle tun i Danmark kommer fra Middelhavet – og ikke alle mulige andre steder – så ved vi, hvilke lande vi skal samarbejde og forhandle med om at kontrollere bestanden, siger han til Videnskab.dk.

Link kopieret!

Færgeoverfart risikerer at lukke: Ingen vil have jobbet som skipper

Færgen M/F Columbus har siden 1962 forbundet Halsnæs og Hornsherred gennem overarten mellem Kulhuse og Sølager. (Arkivfoto).
Foto: Rune Johansen/Ritzau Scanpix

Færgeruten over indløbet til Roskilde Fjord mellem Kulhuse i Hornsherred og Sølager i Halsnæs risikerer at have sejlet sin sidste tur.

Færgen Columbus, der nok er nedslidt og næsten 80 år gammel - men dog har kommunal finansiering til at fortsætte de kommende år, kan nemlig ikke tiltrække en ny skipper.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Den nuværende skipper på færgen stoppede ved udgangen af oktober måned, hvorfor Frederikssund Kommune, der ejer færgen, har sendt driften i udbud i håb om, at en ny skipper ville melde sig på banen og overtage sejladsen.

Med ved ansøgningsfristen den 28. oktober havde ingen søgt jobbet, skriver Sjællandske Nyheder. Dermed er der ingen til at sejle færgen, når overfarten efter planen skal genoptages til foråret.

Udvalget for Plan og Teknik i Frederikssund Kommune skal derfor på et kommende udvalgsmøde beslutte, om færgeruten helt skal nedlægges, eller om kommunen skal forsøge at overtage sejladsen som en kommunal opgave.

Link kopieret!

Jes Dorph takker for donationer til kommende retssag

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den tidligere TV 2-vært Jes Dorph-Petersen takker på sin Facebookside alle, der har støttet hans crowdfunding til en kommende retssag.

- Sagens kerne er naturligvis den advokatundersøgelse, der i 2020 kostede mig karrieren. Jeg har lagt sag an mod advokat Yvonne Frederiksen, som jeg mener handlede groft ansvarspådragende og derfor nåede frem til en forkert og uretfærdig konklusion, skriver Jes Dorph.

Tidligere i denne uge kom det frem, at han havde udsendt en mail til venner, kolleger, eks-kolleger, bekendte og familiemedlemmer, hvor han bad om økonomisk hjælp til sagen. Og det har umiddelbart båret frugt, ifølge journalisten selv.

Jes Dorph mistede tilbage i 2020 sit job som studievært efter en intern undersøgelse om seksuelt krænkende adfærd på TV 2.

Retssagen begynder i januar 2025.

Link kopieret!

Danish Crown tilbagekalder hakket oksekød efter fund af salmonella

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danish Crown tilbagekalder hakket oksekød, der er blevet solgt i flere supermarkedskæder.

Årsagen er, at der er påvist salmonella. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Oksekødet er produceret 19. november og er bedst før 26. november.

Det er blevet solgt i Bilka, Føtex, Netto, Rema 1000, Meny, Spar, Min Købmand, Let-Køb, Løvbjerg og på Nemlig.com. Danish Crown oplyser, at man ikke har et overblik over, hvor mange pakker hakket oksekød det konkret drejer sig om.

Det skyldes, at det er flere forskellige varianter - både i forhold til vægt og fedtprocent.

Slagteriet oplyser desuden, at alle supermarkedskæder er blevet informeret om, at de skal fjerne kødet.

Link kopieret!

Politiet på bar bund i sag om forsvundet 16-årig

Foto: Privat foto

Midt- og Vestsjællands Politi leder fortsat efter den 16-årige Josefine, der forsvandt fra sit bosted fredag aften.

Det oplyser politikredsen til TV 2 Kosmopol.

- Vi har afsøgt flere muligheder, men uden held. Vi leder stadig vidt og bredt og har været i kontakt med mange og fået mange henvendelser. Men vi ved stadig ikke, hvor hun er, siger vagtchefen.

Bostedet, som den 16-årige forsvandt fra fredag aften, er beliggende i Odsherred Kommune.

Vagtchefen hos Midt- og Vestsjællands Politi oplyser dog til TV 2 Kosmopol, at man samarbejder med andre politikredse i søgningen efter Josefine.

Dog ønsker politikredsen ikke at uddybe, hvilke politikredse der er involveret i eftersøgningen, ej heller hvor den 16-årige er hjemmehørende.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google