De er lovlige og sælges som "aromaterapi" - men eksperter advarer mod syntetisk hash
Virksomheden Sense Organics oplever en støt stigende efterspørgsel på deres produkter med syntetisk cannabis, og selvom flere eksperter advarer mod stofferne, så ser virksomheden ikke et problem i deres produkter.
”Dette produkt sælges som et samleobjekt og souvenir”.
Sådan står der på bagsiden af en lille pose, hvori der ligger 2 gram brun hash.
Den lille klump har TV 2 Kosmopol købt i en kiosk i hovedstaden – helt lovligt.
For selvom det sælges under navnet ”Super hash”, så indeholder det under 0,02 gram THC, som er det aktive og ulovlige stof i Cannabis.
Mængden af THC ligger altså under bagatelgrænsen, og det er derfor lovligt at sælge.
Men på trods af at hashen ikke indeholder det ulovlige og psykoaktive stof THC, så mener flere eksperter, at det, som virksomheden bag ”Super hash” kalder duftprodukter og souvenirs, i højere grad er at betragte som rusmidler.
Produkterne indeholder nemlig semi-syntetiske cannabinoider, som THC-H og THC-JD, der kan have en euforiserende effekt, hvis de ryges.
- Nogle af dem, for eksempel THC -B og THC -JD, er faktisk mere potente end THC, fortæller Tore Hardlei, der er kemiker på Institut for Retsmedicin i Aarhus, som analyserer de produkter, som politiet løbende beslaglægger.
Stor efterspørgsel på "duftprodukter og souvenirs"
Den lille klump ”Super hash” stammer fra det danske firma Sense Organics, der tilbyder et hav af produkter med cannabis i.
Virksomheden sælger dog ikke produkter beregnet til rygning. Det fortæller den ene af virksomhedens to ejere, Ludvig Boas Pausgård Jensen.
- Vi sælger aromaterapi, røgelsespinde, duftprodukter, souvenirs og gaveartikler, siger han.
(Artiklen forsætter under billedet...)
Foto: Sense Organics
Produkterne sælges både på firmaets hjemmeside samt hos forhandlere over hele Danmark, og ifølge Ludvig Boas Pausgård Jensen så vokser forhandlerlisten dag for dag.
- Vi startede virksomheden i februar sidste år, og i dag har vi omkring 190 forhandlere, og vi bliver kontaktet af nye virksomheder hver dag, som interesserer sig for vores produkter, fortæller han til TV 2 Kosmopol.
Faktisk har interessen været så overvældende, at Ludvig Boas Pausgård Jensen i dag arbejder fuld tid i Sense Organics.
THC-S er noget, vi selv har fundet på
På indpakningen, som den lille klump hash TV 2 Kosmopol har købt, kom i, kan man læse, at klumpen indeholder 30% THC-S.
- THC-S er egentlig noget, vi selv har fundet på. Det er egentlig bare en kombination af andre cannabinoider som f.eks. THC-JD og THC-H. Det kan sammenlignes med, at du lægger nogle agurker, tomater og lidt ruccola i en skål, og så kalder det for en salat i stedet for agurk, tomat og ruccola, siger Ludvig Boas Pausgård Jensen.
Eksperter advarer
TV 2 Kosmopol har været i kontakt med Giftlinjen, der fortæller, at de ser en stigning i henvendelser, hvor man mistænker at borgere har indtaget syntetiske cannabinoider.
- Vi har eksempler på tilfælde, hvor personer er blevet svært hallucineret eller ukontaktbare, skriver Dorte Fris Palmqvist der er overlæge på Anæstesiologisk Afdeling Z, også kendt som Giftlinjen.
(Artiklen forsætter under billedet...)
Foto: Sense Organics
Også en af landets førende misbrugseksperter, Henrik Rindom, mener, at de syntetiske former for cannabis er problematiske.
- Jeg synes, det er meget problematisk, fordi vi kender ikke virkningen - den konkrete virkning. Vi kender slet ikke bivirkningerne, og vi aner ikke, hvordan de her stoffer virker i samspil med måske andre rusmidler, siger han.
Vi forholder os til den lovgivning der er
På trods af at både giftlinjen og misbrugsekspert Henrik Rindom påpeger, at de syntetiske cannabinoider kan være farlige, så mener Ludvig Boas Pausgård Jensen ikke, det er et problem at sælge dem.
- Vi sælger jo duftprodukter, og så længe du bare dufter til produkterne, så vil jeg ikke mene, at der kan ske noget, svarer han.
Nu siger du godt nok, at i sælger duftpinde og gaveartikler, men udnytter i ærlig talt ikke bare et smuthul i lovgivningen?
- Jeg synes ikke, man kan kalde det et smuthul, når lovgivningen tillader det. Vi kan jo sort på hvidt sælge det helt lovligt.
Når nu flere eksperter peger på, at de syntetiske cannabinoider kan udgøre en sundhedsrisiko, hvordan kan du så forsvare at sælge dem?
- Vi forholder os til den lovgivning, der er. Hvis loven ændrer sig, så makker vi ret. Vi stopper selvfølgelig salget af de her produkter, hvis det bliver gjort ulovligt, siger Ludvig Boas Pausgård Jensen.
Sundhedsstyrelsen oplyser til TV 2 Kosmopol, at de i øjeblikket er ved at undersøge, om der kan laves et samlet gruppeforbud, der kan ulovliggøre de mange forskellige former for syntetiske cannabinoider.
De oplyser videre, at de er opmærksomme på stofferne THC-B og THC-JD, som de er i gang med at risikovurdere i skrivende stund.