De skal kreere nye 'landsbyer' på Amager - naturen vil lide, lyder advarslen
En vinder er fundet til at designe det kommende Vejlands Kvarter ved Amager Fælled, men det er en borgergruppe stærk modstander af.
En vinder er blevet kåret i arkitektkonkurrencen om det fremtidige Vejlands Kvarter på Amager Fælled i København.
Det blev firmaet Henning Larsen Architects, der løb afsted med retten til at designe kvrteret, der skal bestå af tre nabolag - også kaldet landsbyer - der skal bygges midt i naturen på Amager Fælled tæt på Ørestad.
Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse.
Fem teams deltog i arkitektkonkurrencen om at udforme en masterplan for 219.000 kvadratmeter store etagebyggeri. Her er det et krav, at 11,8 hektar af arealet må bebygges. De resterende 6,3 hektar skal være natur og friareal.
Venner af Amager Fælled vil kæmpe imod
Hos Amager Fælleds Venner er man stor modstander af, at der skal bygges på et naturskønt område.
- Vi mener, der er taget tilstrækkeligt af fælleden, og bliver man ved med at tage, så kommer vi til at miste meget af den natur og de arter, der er, fortæller Steffen Rasmussen, der er medlem af Amager Fælleds Venner, til TV 2 Lorry.
De har over en længere periode forsøgt at forhindre, at der blev bygget på Amager Fælled, og det har de haft held med tidligere. I første omgang skulle der bygges på et område ved fælleden kaldet Strandengen, men det fik vennerne forhindret i 2018.
- Vores argument var, at der var helt unik natur på Strandengen, siger Steffen Rasmussen.
Lignende unik natur findes dog ikke i Vejlands Kvarter, erkender han, men det afholder ikke vennerne fra fortsat at demonstrere mod det kommende byggeri.
- Vi vil fortsætte med at kæmpe. Vi vil bruge alle de muligheder, vi har ved at gøre indsigelser og demonstrere, siger Steffen Rasmussen.
Artiklen fortsætter under billedet
Foto: By & Havn
Bydel i træ
Som udvikler af Vejlands Kvarter er det et krav fra By & Havn og PensionDanmark, der er henholdvis forvalter af konkurrencen og bygherre, at alle boliger i bydelen er bæredygtige.
Træ vil blive byggeriets gennemgående materiale med facader af forskellige materialer som eksempelvis genbrugsmaterialer.
Samtidig skal kvarteret skabe boliger til både Københavns børnefamilier, studerende og seniorer, og 25 procent af boligerne bliver almene boliger.
- Den nye bydel bliver Københavns første bydel i træ, fuld af naturhabitater, der kan skabe rigere vækstbetingelser for planter og dyr. Med landsbyen som forbillede skaber vi en by, hvor biodiversitet, naturmangfoldighed og aktivt fællesskab sætter rammen for et bæredygtigt liv i pagt med naturen. Byen er udviklet i tæt dialog med biologer, miljøingeniører og andre eksperter, siger Signe Kongebro, partner hos Henning Larsen Archtects.
Vinderforslaget skal nu kvalificeres og bearbejdes frem mod Københavns Kommunens lokalplanproces. Byggeriet af kvarteret kan begynde, når lokalplanen for området er vedtaget, og der er en godkendt byggesag klar.