Delte meninger om nyt kunstværk: "Kæmpe buttplug" er nu sat op på Amager
I to år har forslaget om en en ti meter høj skulptur ved Amagerbro vakt debat. Nu er den opført. Men formår det omdiskuterede kunstværk at prikke til de lokale?
En gebommerlig buttplug eller et styks moderne kunst i dristig og uhyre originalt formsprog?
Eller måske begge dele?
Sjældent har et offentligt kunstværk affødt så megen polemik, inden det overhovedet er blevet sat op, som den skulptur, der nu pryder Christmas Møllers Plads ved Amagerbro.
Her er et ti meter højt monument netop blevet sat op efter to år på tegnebrættet.
TV 2 Kosmopol tog en tur til Amager for at spørge lokale, hvordan de forholder sig til bydelens nye vartegn.
- Jeg synes, den ligner noget sjovt og sjofelt, siger Daniel Duran.
- Jeg kan lide det, men hvis det her skal på TV, kommer jeg ikke til at sige, hvad jeg synes, det ligner, lyder det fra Dimitrios Dagdilelis.
- Det ligner sådan noget, man bruger til bækkenbundstræning. Eller sexlegetøj eller lignende, vurderer Veneta Seehusen.
Der er dog også dem, der forsvarer kunstværket.
- Det er utrolig ærgerligt, at folk sammenligner den med et stykke sexlegetøj. Altså, inspirationen er lige bag ved mig, siger Morten Klitgaard og peger på Vor Frelsers Kirkes snoende spir.
- Jeg synes faktisk bare, det er en utrolig flot skulptur, som fortjener at blive værdsat, fortsætter han.
Se flere reaktioner på skulpturen fra amagerkanerne i videoen herunder:
Dristig og markant trækplaster for turister
Skulpturmonumentet er fremstillet i bronze og er lavet af kunstneren Sophia Kalkau.
Hun har ikke ønsket at medvirke i denne artikel og henviser i stedet til Ny Carlsbergfondet, der har doneret pengene til værket. Her har bestyrelsesmedlemmet Morten Kyndrup tidligere beskrevet værket som "dristig, markant og uhyre original" over for Ugeavisen.dk.
Skulpturen blev første gang drøftet tilbage i foråret 2021, da Københavns Kommunes Teknik-og Miljøudvalg skulle tage stilling til, om de ville give tilladelse til at opføre den på Christmas Møllers Plads.
Dengang besluttede politikerne at sende forslaget i høring.
- Det skyldes, at monumentet her er ret højt og kommer til at stå meget tæt på nogle naboers vinduer, sagde daværende teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) dengang til TV 2 Kosmopol.
Det mundede ud i ni høringssvar, hvoraf otte af dem var kritiske. Alligevel vurderede Teknik- og Miljøforvaltningen, at beboerne havde godkendt skulpturens placering.
Det ene høringssvar, der ikke var kritisk, kom dog i fællesskab fra de to lokaludvalg Amager Øst og Amager Vest. Her skrev lokaludvalgene, at skulpturen ville "bringe æstetisk værdi" til Amagerbro, mens de også så potentiale i skulpturen som "en seværdighed i bydelene og et trækplaster for turister og kunstinteresserede".
Giv det lige ti år
I efteråret 2021 godkendte Borgerrepræsentationen, at skulpturen skulle udføres og opsættes.
Og nu, små to år senere, har Amagerbro så fået sit vartegn. Et vartegn, der altså er delte meninger om.
Men sådan er det jo med al god offentlig kunst, har kunsthistorikeren Jens Peter Munk - bedre kendt som 'Monumentmanden' - engang forklaret til TV 2 Kosmopol:
- Det skal prikke lidt. Når det kommer til moderne kunst og en folkelig harme og stemning, der piskes op, plejer jeg altid at sige ’vent ti år, og så vil I ikke af med værket igen’.
Med andre ord vil tiden vise, om skulpturen bliver folkeeje.
Hvis ikke, så har den lokale ungersvend Villads Lintrup Sindballe en god idé til, hvad man eventuelt kan erstatte skulpturen med:
- Altså, Amager bliver jo kaldt lorteøen. Så jeg ville faktisk hellere have en stor lort stående der, hvis jeg skulle være helt ærlig, siger han til TV 2 Kosmopol.
Det input er hermed givet videre.