Designuddannelse kræver Danmarks højeste snit: "Ærgerligt"
Sidste år indførte designuddannelsen i København kvote 1-optag, hvilket reducerede optaget igennem optagelsesprøven markant. En udelukkelse af grupper, mener forperson for Erhvervsskolernes Elevorganisation.
11,5 i gennemsnit.
Så meget kræver det at komme ind på designuddannelsen på Det Kongelige Akademi i København.
Den indtager dermed førstepladsen som den uddannelse, man skal have det højeste snit for at komme ind på via kvote 1.
Ud af 1000 ansøgninger blev blot 80 heldige sjæle optaget på Designuddannelsen ved Det Kongelige Akademi i år. Ud af de 80 blev 32 personer optaget via kvote 1.
Det er noget helt nyt, at man overhovedet kan søge ind som kommende designer udelukkende baseret på sit snit fra en gymnasial uddannelse.
I 2022 indførte designuddannelsen på Det Kongelige Akademi nemlig adgang for kvote 1-ansøgere, der nu fylder knap halvdelen af det totale optag.
Det har betydet, at hvor alle førhen skulle igennem en optagelsesprøve og interviews for at få en plads, er det nu blot 60 procent, der bliver prøvet i deres evner inden for design.
Det er en ærgerlig udvikling, mener forperson for Erhvervsskolernes Elevorganisation, Julie Kølskov Madsen.
- Man får jo udelukket store grupper, som ikke vil kunne have så højt et snit, men sagtens vil kunne leve op til mange andre krav, der er på uddannelsen, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Julie Kølskov Madsen repræsenterer en del af de elever, som hvert år håbefuldt søger ind på designuddannelsen, og hun er skeptisk omkring det nye kvote 1-forsøg, som Det Kongelige Akademi har kastet sig ud i.
- Jeg er spændt på, hvordan man vurderer det her på designuddannelsen, for der er jo ikke 100 procent garanti for, at dem, der kommer ind via kvote 1, bliver de bedste på uddannelsen efterfølgende, siger hun.
Giver flere chancen
Mathilde Aggebo, der er dekan for designuddannelsen på Det Kongelige Akademi, kan godt forstå kritikken.
Hun mener dog, at man får det bedste fra begge verdener ved hjælp af den nuværende ordning.
- Jeg synes, at vi åbner for, at der er flere, der kan komme ind ad nogle forskellige veje, så jeg synes samlet set, at vi giver flere personer chancen for at komme ind, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Men lukker det ikke nogle muligheder for de, som ikke fik 12 i dansk eller matematik, men som kunne blive gode designere?
- Måske kan man vende den om og sige, at der tidligere er nogle, der er blevet forfordelt den anden vej, da vi kun havde kvote 2-optag, siger Mathilde Aggebo:
- Der er en udvikling i samfundet og i designfaget, der gør, at det i dag kræver mange forskellige kompetencer at løse fremtidige opgaver, og vi gør os rigtig umage for at varetage forskellige ansøgergruppers interesser og sørge for, at vi også får forskellig slags talent ind.
Kvote 1-ordningen er sat i søen som et femårigt forsøg.