"Det er alt, vi får stjålet": Frustreret varehuschef oplever daglige tyverier
Detailbranchen har det seneste halvandet år været hårdt ramt butikstyverier. Værst står det til i dagligvarebutikker, men byggemarkederne lider også under den kedelige udvikling.
Alt fra bittesmå skruer og møtrikker til lamper og armaturer til badeværelset.
Det er blot nogle af de ting, som ofte bliver stjålet i byggemarkedet Bauhaus i Valby – og det er varehuschef Matilde Faarbeck ærgerlig over.
Ifølge hende har varehuset den seneste tid oplevet et øget antal af tyverier, og derfor er de nødt til at tyverisikre eller låse mange af deres varer inde for at undgå, at de bliver taget.
- Det er alt, vi får stjålet. Det er lige fra den mindste skrue til 50 øre stykket til maskiner og lamper til flere tusinde kroner, siger varehuschefen til TV 2 Kosmopol.
En del af en kedelige tendens
Bauhaus i Valby er blot én blandt mange forretninger i detailbranchen, der er ramt af butikstyverier.
På halvandet år er der nemlig sket en stigning på 64 procent i antallet af butikstyverier. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Selvom byggemarkederne ikke er lige så hårdt ramt som dagligvarebutikkerne, hvor et supermarked eller en købmand i hovedstadsområdet anmelder en butikstyv mere end 18 gange om dagen, så er byggemarkedet Bauhaus i Valby fortsat hårdt ramt at tyverier.
- Vi har tyveri dagligt hos os. Vi finder tomme emballager rundt omkring i butikken dagligt, og vi tager butikstyve stort set dagligt og nogle gange flere gange om dagen, siger Matilde Faarbeck.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Kosmopol
Ifølge Matilde Faarbeck synes alle butikstyve ikke, det er lige sjovt at blive taget for butikstyveri, og det kan skabe en utryg situation for medarbejderne.
- Det er megaærgerligt, at det skal være på den måde. Det er også utrygt for vores personale. Det er jo rigtig tit, vi har butikstyve, og nogle af dem går lige igennem stille og roligt, men der er rigtig mange, som ikke synes, det er sjovt (at blive taget for tyveri, red.) og måske bliver aggressive, siger Matilde Faarbeck.
Hele detailbranchen er ramt
Varehuschefens oplevelse i Bauhaus bliver bakket op af Dansk Erhverv.
Ifølge fagchef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv, Henrik Sedenmark, går ingen detailforretninger forbi den kedelige tendens.
- Det er supermarkederne, der er hårdest ramt. Det er der, det er nemmest at komme at sted med varerne. Det er også der, der heldigvis er flest, der bliver taget, men vi ser også tendensen helt bredt, siger Henrik Sedenmark og fortsætter:
- Det er ligegyldigt, om det er en materialist, eller om det er et byggemarked, eller om det er en hi-fi-butik. Alle er ramt af butikstyverier, siger Henrik Sedenmark.
Dansk Erhverv har ikke specifikke tal på de enkelte forretningers udvikling i antallet af tyverier, men Henrik Sedenmark fortæller, at det er alt fra elektronik og byggevarer til kosmetik og tøj, der bliver stjålet i detailhandlens forretninger.
- Det, jeg hører ud fra butikkerne, det er, at der bliver stjålet alt. Alt, hvad du kan komme af sted med, bliver stjålet. Det er fra ting, du kan komme i lommen, til man kører af sted med en indkøbsvogn fyldt med varer, siger Henrik Sedenmark.
Flere forklaringer på øget tyveri
Udviklingen i tyverier i detailhandlen kan også have flere forklaringer ifølge Henrik Sedenmark.
- Stigningen i butikstyverier startede under corona på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen økonomiske problemer, men hvor folk var i en anden situation. Virkeligheden så anderledes ud, end den man kom fra. Der begyndte tyverierne at stige, siger Henrik Sedenmark og fortsætter:
- Så fortsatte de (tyverierne, red.) på bagkant af corona. Der kom en inflation, krig i Ukraine og stigende energipriser, som gjorde, at folk også blev presset og begyndte at stjæle, siger Henrik Sedenmark.
Kurven for antallet af tyverier i detailbranchen ser ifølge Dansk Erhverv da heller ikke ud til at knække lige foreløbigt – tværtimod ser kurven for tyverier ifølge Henrik Sedenmark til at fortsætter opad.
- Vi kan ikke gå ud og hjælpe de enkelte butikker med at løse problemet, men vi kan påpeger overfor politikere og overfor politiet, at der er behov for, at der bliver taget nogle initiativer, så vi kan få stoppet det her problem, siger Henrik Sedenmark.
Københavns Politi mener dog også, at der kan være en anden grund til, at der ses en udvikling i antallet af butikstyverier.
- Vi har ikke haft mulighed for at gå nærmere ind i tallene fra Danmarks Statistik, men vores vurdering er, at en betydelig del af stigningen skyldes en nye anmeldelsesblanket til erhvervsdrivende, der gør det lettere for dem at anmelde butikstyverier. I så fald er det positivt, at mørketallet bliver mindre, siger Københavns Politi i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol.
Mere butikstyveri - færre indbrud
Selvom kurven for antallet af butikstyverier er steget markant det seneste halvandet år, så er kurven for antallet af indbrud omvendt knækket i flere kommuner.
Færre i hovedstadsområdet kommer i hvert fald hjem til knuste vinduer og gennemrodede boliger. På ét år fra 2. kvartal sidste år til samme periode i år er antallet af anmeldte indbrud faldet med cirka syv procent på landsplan og i TV 2 Kosmopols sendeområde.
Eksempelvis var Albertslund Kommune i 2013 indehaver af Danmarksrekorden i indbrud, men nu har de knækket kurven. Ligeledes har Greve Kommune også oplevet at indbruddene er raslet ned.
I Bauhaus i Valby kan varehuschef Matilde Faarbeck tilsyneladende se langt efter en knækket tyverikurve, men hun tror på, at varehuset fremadrettet bliver tyverifrit.
- Vi bruger rigtig mange ressourcer på det (tyverier, red.), og vi gør det rigtig svært at være tyv hos os, så der er rigtig mange, der ikke slipper afsted med det, siger Matilde Faarbeck til TV 2 Kosmopol.