Det er håndværkernes og truckernes stamsted. Men nye planer kan presse hyldet tidslomme ud af byen

Spisestedet Bistro Trekanten i et af Amagers sidste industrielle hjørner står til at få opsagt lejemålet. De mange stamkunder samt ejeren frygter, at et unikt kulturmiljø går tabt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Hos det familieejede spisested Bistro Trekanten på Amager kan man få en ristet med det hele. Det har man kunnet siden 1988.
Foto: Ulf Svane, Copenhagen Archive

Der er gang i biksen, da TV 2 Kosmopol besøger Bistro Trekanten på en hverdag klokken 11.30.

Der bliver langet smørrebrød, flæskestegssandwiches og bøfsandwiches over disken i en lind strøm til velpolstrede mænd iført kedeldragter og med store fuldskæg.

Stemningen er koncentreret, tålmodig og sulten. 

Faktisk er der så mange kunder og køen så lang, at man skal vente i omkring ti minutter ved det blåmalede caféskur, inden man kan afgive sin bestilling. Men det er tydeligt, at de fleste har gjort op med sig selv, at Bistro Trekanten er ventetiden værd.

De har været her før, og de ved, hvad de skal have.

Det er lige som på et gammelt værtshus, bare uden spiritus

— Kim Brøndum, stamkunde

En af stamkunderne er Kim Brøndum. Efter et langt arbejdsliv som baggagemand i Københavns Lufthavn er han nu gået på pension. Han er kommet i Bistro Trekanten siden han var ung.

- Jeg kommer her flere gange om ugen. Det er det bedste sted på Amager. Her er god mad og hygge. Det er en del af det gamle Amager, siger han.

En anden stamkunde, Jørgen Lauridsen, arbejder til dagligt som skadedyrsbekæmper. Han kommer ofte i bistroen både for at spise og for at møde de andre stamkunder.

- For mig er det hygge. Jeg kender mange, der kommer her hver dag. Det er blevet en tradition, Mange er på samme alder. Hvis stedet forsvandt, ville det være en katastrofe for mig og mange af de andre, der kommer her, siger han til TV 2 Kosmopol.

Kim Brøndum er en af de stamkunder, der vil savne Bistro Trekanten meget, hvis den bliver lukket.

Området skal byudvikles - eksistensen er truet

Bistro Trekanten med sit karakteristiske blå planker og skurvognsæstetik ligger på Prags Boulevard i det område af Amager, der kaldes Laplandskvarteret.

Ser man mod nord, skuer man ud over Kløvermarkens baner. Ser man mod øst, fylder industrikolossen med benzinøen Prøvestenen og Amagerværket horisonten. 

Vender man sig om og studerer naboerne til bistroen, dominerer virksomheder som dækcentre og autoværksteder.

Sådan har det været i mange år. Men noget tyder på, at det lille hjørne af Amagers tid som upoleret enklave i byen rinder ud.

Laplandskvarteret er nemlig et såkaldt byudviklingsområde med en ny lokalplan på trapperne, og grundejeren ønsker at opføre en ny bolig- og erhvervsejendom på grunden. Derfor er Bistro Trekanten truet på eksistensen. 

Ifølge Bistro Trekantens ejer, Janne Bjerregaard, er det meget mere end et spisested, der forsvinder, hvis de mister retten til at være på beliggenheden.

- Det er en institution. Mange stamkunder er kommet her hver dag i mange år. De kommer for at tale med mig. Om de er i godt humør eller dårligt humør, siger hun.

Stamkunder, ejere og en københavnsk politiker mener, at Bistro Trekanten på Amager har en kulturhistorisk værdi, der bør bevares.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller - TV 2 Kosmopol

Anderkendt og hyldet for kulturhistorisk værdi

Det er dog ikke kun stamkunderne og ejeren, der anerkender bistroens status som et særligt bevaringsværdigt stykke kulturhistorie. 

Da Københavns Kommune i 2022 iværksatte initiativet "Byens sjæl", der skulle identificere de steder i byen, der giver byen karakter og historie, blev Bistro Trekanten udvalgt til en af de "påskønnede steder". 

Spisestedet har også sin egen side i Københavns stadsarkivs hjemmeside, mens bistroen sammen med andre såkaldte tidslommer i byen portrætteres i udstilling om netop dette på Københavns Museum denne sommer.

Der var fuld gang i biksen, da TV 2 Kosmopol kiggede forbi

Tiltaget Copenhagen Archive, som fotografen Ulf Svane har iværksat sammen med historikeren Mathias Kobberrød Rasmussen, har også inkluderet stedet i en ny bog, der kortlægger byens nichesteder og forsvindende tidslommer.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

- Vi risikerer at miste et stykke lokalhistorie

Af samme grund har SF's medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Rasmus Steenberger, nu også kastet sig ind i kampen, at der kan findes en løsning, så Bistro Trekanten kan bevares selv i et nyt og mere moderne Laplandskvarter.

- Det er et ikonisk sted med en stor kulturhistorisk betydning, som Copenhagen Arvhive også har bevist med deres beskrivelse af det. Vi risikerer at miste et stykke lokalhistorie, siger han.

Bistro Trekanten sælger smørrebrød og grillmad.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller - TV 2 Kosmopol

Janne Bjerregaard har drevet Bistro Trekanten siden 2019, hvor hun tog over efter sin mor, som har drevet stedet siden midten af 1980’erne. 

Bistroen rykkede ind i den blå pavillon, hvor den ligger nu, i 1989. Mange stamkunder har været med siden starten.

- Hvis vi lukker, vil der komme en utrolig tomhed. Mange er jo kommet i kaffebaren i 20-30 år. Vi kalder den kaffebaren, fordi kunderne før i tiden kun kom for at drikke filterkaffe og få en ”franner” - altså en ostemad på franskbrød. Først senere fik vi flæskestegssandwich og smørrebrød, siger hun.

Janne Bjerregaard har overtaget Bistro Trekanten fra sin mor, som her ses på et billede fra 80'erne.

Et "Olsen-banden sted"

Janne Bjerregaard fortæller, at der kommer alle slags mennesker, lige fra forretningsfolk til håndværkere. Der er dog en overvægt af netop håndværkere, og så er langt størstedelen af kunderne mænd. 

Det er de også, da TV 2 Kosmopol besøger Bistro Trekanten. Ifølge Kim Brøndum udfylder Bistro Trekanten samme funktion som en ungdomsklub eller en beværtning.

- Man kan afklare en masse ting. Det er lige som på et gammelt værtshus, bare uden spiritus. Hvis man vil opleve det, skal man bare komme en dag, hvor alle lastbilschaufførerne og skraldemændene er her. Så kører den frit for leveren. Alle kender hinanden, siger han.

Flere af stamkunderne påpeger, at de ikke kun kommer for maden.

Mange amagerkanere kan slet ikke genkende deres by

— Rasmus Steenberger (SF)

De kommer lige så meget for at møde de andre stamkunder. For dem er miljøet i og omkring Bistro Trekanten et åndehul og en tidslomme i den hypermoderne storby.

- Det er lidt lige som sådan et miljø, man kunne finde i en Olsen-banden-film. Toget, hvor Olsen-banden kørte i en af filmene, kører også lige herovre. Så det passer meget godt, siger stamkunden Jørgen Lauridsen med henvisninger til Amagerbanen, hvis tilgroede spor og sveller løber parallelt med Uplandsgade og Prags Boulevard få meter fra bistroen.

Ifølge ejeren Janne Bjerregaard er der flere stamkunder, der i lige så høj grad kommer for at snakke som for at spise.

- Mange kommer bare og bestiller en sodavand. De kommer egentlig for at snakke. Jeg er jo på den måde en slags terapeut - bare til en meget lavere løn. De taler om alt. Familie, børn arbejde, opremser hun.

Jørgen Lauridsen (th.) kommer dagligt på Bistro Trekanten.

Bør lære af andre bydeles fejltagelser

Rasmus Steenberger (SF) erkender, at København som by skal udvikle sig, og at der er brug for ejendomme til boliger og erhverv. 

Man han mener, at vi bør lære af de fejltagelser, der er begået i flere af de bydele, der er udviklet, hvor man har revet de gamle huse ned og dermed ødelagt unikke miljøer. 

I stedet bør man – ifølge ham – være mere nænsom og udvikle med respekt for de gamle miljøer.

- De her små industriområder er jo forsvundet et ad gangen. Området her er det sidste på Amager, der er tilbage. Mange amagerkanere kan slet ikke genkende deres by. Vi skal selvfølgelig udvikle byen, men vi skal gøre det lidt smartere, end vi har gjort indtil nu, siger han.

Kim Brøndum har samme oplevelse.

- Jeg har boet på Amager i over 40 år. Når jeg kører ned ad Amager Strandvej nu, så kan jeg slet ikke kende bydelen. Jeg kunne lige så godt flytte til Manhattan. Dermed ikke sagt, at det er grimt. Men jeg synes, at man skal lytte mere til de mennesker, der bor her i forvejen, siger han.

Ved frokost er der travlt i Bistro Trekanten.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller - TV 2 Kosmopol

Det er netop Bistro Trekantens kulturhistoriske værdier, der gør, at Rasmus Steenberger nu vil tage sagen op på Københavns Rådhus og få kommunen til at undersøge muligheden for at bevare stedet.

Han foreslår, at pavillonen i stedet flyttes over på den anden side af vejen på et hjørne af en grund, der ikke er udset til skulle bebygges.

- Hvis vi mister Bistro Trekanten, så mister vi en lille perle og et lille stykke håndværker-og truckerkultur, som jeg bestemt mener, at der bør være plads til i København. Vi mister en del af byens sjæl, siger Rasmus Steenberger.

Det er flere stamkunder enige i.

- De må meget gerne bevare det her, det er sgu vigtigt, siger Jørgen Lauridsen.

- Jeg vil savne Bistro Trekanten rigtig meget, hvis de lukker den. Det ved jeg godt, at politikere ikke tænker på, men måske de skulle begynde at gøre det, siger Kim Brøndum.

Den 26. august skal kommunalpolitikerne tage stilling til de første planer for området, som Bistro Trekanten ligger i. Mødet kan blive afgørende for bistroens fremtid.

Ejeren Janne Bjerregaard håber, at der bliver fundet en løsning, så Bistro Trekanten kan blive reddet. 

Ifølge hende er det vigtigt, at man miljøer, der gør byen mangfoldig og giver plads til forskelighed. Selv hvis miljøet er old school - og måske en anelse politisk ukorrekt - som det, der er på Bistro Trekanten.

Link kopieret!

Seneste nyt

Kongehuset offentliggør nye portrætter af kong Frederik og dronning Mary

Foto: Steen Evald, Kongehuset ©

Torsdag har kongehuset offentliggjort nye, officielle portrætter af kong Frederik og dronning Mary.

Portrætterne er såkaldte civilportrætter, som anvendes af kongehuset i forbindelse med officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Desuden kan kongeparrets protektioner også bruge dem.

Link kopieret!

Ti personer anholdt i sag om omfattende hvidvask

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Københavns Politi slog torsdag morgen til på 17 adresser og anholdt ti personer, der er mistænkt for hvidvask.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Otte af de anholdte er sigtet for grov hvidvask for mindst 45 millioner kroner. De er mistænkt for at have drevet et netværk af selskaber, som har fungeret som fakturafabrikker, hvor der er udstedt fiktive fakturaer til en række danske virksomheder.

En anholdt er sigtet for at have købt fiktive fakturaer, og en er sigtet for medvirken til køb af fakturaer.

- Forud for aktionen har vi gennem længere tid efterforsket hvidvasknetværket. Efterforskningen fortsætter, og jeg kan ikke udelukke, at der kommer flere anholdelser i sagen, siger vicepolitiinspektør Anne Katrine Kristensen.

Link kopieret!

20-årig kørte med 100 kilometer i timen gennem byområde

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En 20-årig bilist blev onsdag formiddag sigtet for vanvidskørsel efter have kørt mindst 103 kilometer i timen i Ørestad på Amager på en strækning, hvor det er tilladt at køre 50 kilometer i timen.

Det skriver Københavns Politi på X.

Politiet beslaglagde den 20-åriges bil, og han fik inddraget sit kørekort.

Link kopieret!

Politi holder skarpt øje med livsfarlig tendens i trafikken

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Forleden blev 12 bilister dømt for ikke at påsætte sikkerhedswiren ved brug af trailer, skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi på X.

Den manglende sikkerhedswire er en tendens, som Københavns Vestegns Politi er godt trætte af, og de holder derfor skarpt øje med, om bilister har tilkoblet sikkerhedswiren korrekt.

- Vi har sagt det før, men lad mig gentage: Når påhængsvogne løsriver sig på motorvejen, skaber det livsfare for andre trafikanter, siger Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen i Københavns Vestegns Politi, på X.

De 12 sager kom blandt andet fra Gladsaxe, Albertslund og Ballerup. Straffen i sådanne sager er typisk en bøde og en betinget frakendelse af førerretten.

Link kopieret!

Politi efterforsker mand i Volvo

I en Facebook-gruppe for Hareskovby skriver en borger, at dennes 12-årige datter er blevet antastet af en mand.

Manden kørte ifølge opslaget op på siden ad pigen og tilfredsstillede sig selv foran hende.

Nordsjællands Politi har bekræftet sagen til TV 2 og oplyser, at de har iværksat en række efterforskningsskridt. Politiet opfordrer borgere i området til at være opmærksomme og kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

Link kopieret!

Boligmarkedet boomer i hovedstaden: Oktober slog rekord

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sjældent har så mange i hovedstadsområdet købt bolig som i oktober i år.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

I oktober blev der solgt 2.491 boliger i Region Hovedstaden, oplyser Boligsiden til TV 2 Kosmopol. Så mange boligsalg er ikke set siden juni 2021.

Det er især lejlighedssalget, der trækket tallet op.

- Ejerlejlighederne har været årets helt store overraskelse, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden i en pressemeddelelse.

- Vi ser et rekordhøjt salg sammen med stigende priser, og vi må konstatere, at vi køber bolig efter behov og ikke efter spekulationer om boligskatterne og deres betydning.

Link kopieret!

Skagensmaleri kommer på auktion i Lyngby

Foto: Auktionshuset Bruun Rasmussen

Skagensmaleriet "Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen" af P.S. Krøyer skal nu på auktion hos auktionshuset Bruun Rasmussen i Lyngby.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Maleriet er fra 1892 og vurderes til mellem fire og seks millioner kroner.

Link kopieret!

Nu kan du få et anderledes snejob hos DMI

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Er du hjemme klokken otte om morgenen, vågen og ikke bange for at bruge en tommestok udenfor, så har DMI brug for din hjælp.

Vintersæsonen er officielt begyndt, og DMI søger nye snemålere, så de kan opretholde overblikket over snemængderne rundt omkring i Danmark.

Som snemåler skal du kunne måle sne de dage, hvor der ligger sne på jorden. I de seneste fem år har man i gennemsnit skullet måle sne ti gange om året.

Det er en fordel, men ikke et krav, at du ikke er kuldskær, og DMI sætter pris på stabilitet, så målingerne kommer ind til tiden de dage, hvor det har sneet.

Snesæsonen varer fra 1. oktober til 30. april. Belønningen er et symbolsk beløb på omkring 2.900 kroner om året - og en gratis målestok.

Link kopieret!

Maskerede unge overfaldt 16-årig på skole. Nu skal de i fængsel

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Sidste år endte et mellemværende mellem to unge i Køge med, at fire unge, maskerede mænd overfaldt en 16-årig dreng på hans skole.

De unge mænd udsatte ham for grov vold med slag, spark og tramp. Desuden slog de ham med en metalgenstand, så den 16-årige brækkede næsen.

En af de maskerede unge er nu idømt fem måneders fængsel, mens to andre har fået tre måneders fængsel hver. Den fjerde blev dømt 60 dages fængsel for medvirken, da vedkommende ikke deltog i volden.

Alle tog betænkningstid.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google