Dyrlæge advarer: Populært nikotin-produkt kan slå hundehvalpe ihjel
Dyrlæge advarer om en fordobling i antallet af nikotinforgiftninger i hunde. Det kan skyldes, at flere og flere er begyndt at tage snus, og der derfor er flere nikotinposer i gadebilledet.
Når man en sjælden gang imellem kigger ned på sine sko, mens man går på gader og stræder, spadserer i en park eller vandrer i naturen, ser man dem straks.
Små, kridhvide nikotinposer, der ligger spredt på må og få, overalt hvor vi mennesker færdes.
Og det får nu dyrlæge i Agria Dyreforsikring, Vibeke Freiberg, til at råbe vagt i gevær.
Hun har nemlig registeret en fordobling i antallet af generelle nikotinforgiftninger fra 2017 til 2021 i kraft af sit arbejde som dyrlæge i forsikringsselskabet.
- Ved nikotinforgiftning bliver nervesystemet påvirket, herunder syn og hørelse. Der kan opstå lammelse, der gør, at hunden ikke kan trække vejret. Hjertestop er også et scenarie ved forgiftning, forklarer Vibeke Freiberg.
Sammenhæng mellem snusbrugere og forgiftninger
Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at udbredelsen af røgfrie nikotinprodukter - for eksempel snus - er størst blandt unge mænd i alderen 19-24 år. Her tager knap hver femte - 22 procent - snus eller lignende produkter dagligt eller lejlighedsvist.
Sundhedsstyrelsen har undersøgt det mere generelle billede. Og de seneste tal fra 2022 viser, at flere end hver tiende (11,4 procent) mellem 15 og 29 år, bruger røgfrie nikotinprodukter.
Det er en stigning på 2,3 procentpoint i forhold til samme måling i 2020.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Og det er disse tal, som dyrlæge Vibeke Freiberg mener, kan have en sammenhæng med antallet af nikotinforgiftninger.
- For fire-fem år siden havde vi stort set ingen af disse sager. Men i dag er det ikke unormalt, at hunde, som har spist en nikotinpose, kommer til dyrlægen. Og min oplevelse er, at det er et stigende problem med hunde og nikotinforgiftning. Så det er bestemt noget, hundeejerne skal være opmærksomme på, oplyser Vibeke Freiberg til TV 2 Lorry.
Få hunden til dyrlæge hurtigst muligt
Det præcise omfang af problemet er fortsat usikkert, men Vibeke Freiberg skriver, at der er beskrevet sager om nikotinforgiftninger flere steder i landet.
En medvirkende årsag, til at hundene spiser de små nikotinposer, er, at de indeholder smagsstoffer, der gør dem særligt tillokkende for især yngre hunde. De vil ofte være og veje mindre, end voksne hunde, og de vil derfor have forholdsvis mere nikotin i kroppen.
Det vil altså sige, at nikotinforgiftningen risikerer at blive mere alvorlig, forklarer Vibeke Freiberg.
I erkendelsen af at det nok er svært at komme udfordringen med nikotinposer på gaden til livs, vil Vibeke Freiberg gerne komme med en anbefaling til hundeejerne.
- Hvis man er usikker på, om ens hund har indtaget nikotinprodukter, vil jeg anbefale, at ejer ringer til deres dyrlæge med det samme. Man må ikke forsøge at få hunden til at kaste op med for eksempel saltvand eller brintoverilte, da det kan give andre alvorlige problemer, siger hun.
Vibeke Freiberg oplyser, at der skal 10 mg nikotin per kilo for at være en dødelig dosis. En pose fra mærket Velo indeholder 10 mg nikotin per pose.