Efter sygeplejestudiet vil Emilie og flere klassekammerater hellere arbejde i Norge
De er først lige startet på studiet. Men kommende sygeplejersker planlægger allerede et arbejdsliv i udlandet.
29-årige Emilie Baagøe Hyldgaard er netop startet på sygeplejerskeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole.
Hun og klassekammeraterne havde første studiedag i februar.
Men det betyder ikke nødvendigvis, at de om tre et halvt år vil bevæge sig ud i det danske sundhedsvæsen med uddannelsesbeviset i hånden.
Hun - og flere af hendes klassekammerater - planlægger nemlig at rejse til Norge, når de er færdiguddannede.
- Det handler om arbejdsforholdene. I Norge er der ikke lige så meget tryk på, og man er meget bedre betalt. Mange af mine veninder er uddannede sygeplejersker, og der er nogle af dem, der er taget til Norge og har tjent 100.000 kroner på en måned. Så der er kæmpestor forskel, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Hun oplever, at der er en god stemning i klassen, men tanken om, hvad arbejdslivet som sygeplejerske vil bringe, fylder i bevidstheden hos de fleste.
- Vi snakker om, at der forhåbentlig er kommet lidt bedre arbejdsforhold på det tidspunkt, siger hun og fortæller, at flere allerede nu planlægger at gå andre veje:
- Jeg ved, der er mange, der overvejer at tage til Norge. Ellers lyder det som om, at alle primært gerne vil arbejde i det private. I hvert fald så længe, at arbejdsforholdene er, som de er nu.
Flere sygeplejerskestuderende, som TV 2 Kosmopol talte med onsdag, overvejer også at tage til Norge.
- Jeg har overvejet mange ting, og Norge er selvfølgelig en del af det. Det er udelukkende på grund af lønningerne, og så har jeg også hørt, at forholdene er lidt bedre for sygeplejersker, lød det fra Emilie Hansen, som TV 2 Kosmopol talte med på Københavns Professionshøjskole onsdag.
- Jeg har da også overvejet at tage til Norge, for at at arbejde, sagde en anden.
Samme tendens oplever Laura Wesseltoft, der er medlem af forretningsudvalget i Sygeplejestuderendes Landssammenslutning.
- Vi kan se, at studerende overvejer at tage til Norge, og der er flere og flere, der vil direkte videre til en kandidat, fordi de ikke kan se sig selv i det danske sundhedsvæsen, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Dansk Sygeplejeråds formand for Kreds Hovedstaden, Kristina Robins, kalder det onsdag for "dybt bekymrende," at studerende tager til Norge.
- For vi kommer jo til at mangle flere i fremtiden. Ansvaret ligger hos vores politikere, så flere vælger at blive i Danmark, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Enormt bekymrende
Emilie Baagøe Hyldgaard er langt fra den eneste, der er bekymret for arbejdsvilkårene.
Tre ud af fire, der overvejede at søge ind på sygeplejerskeuddannelsen i 2022, droppede tanken igen på grund af dårlige arbejdsvilkår og for lav løn.
Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, som udkom onsdag.
Samtidig forsvinder mange af dem, der alligevel vælger uddannelsen, til udlandet.
De seneste ti år er der hvert år i gennemsnit 550 danske sygeplejersker, der tager til Norge for at arbejde, viser tal fra de norske sundhedsmyndigheder, Helsedirektoratet.
Samtidig er der i samme periode i gennemsnit blevet færdiguddannet 2.600 inden for sygepleje og sundhedspleje om året, viser tal fra Danmarks Statistik.
- Jeg synes, det er enormt bekymrende. Det er fint, at der bliver uddannet en masse sygeplejersker, men hvis de ikke kommer ud i arbejde, kan det jo være lige vidt, siger Emilie Baagøe Hyldgaard.
Hun ved godt, at udviklingen ikke bliver bedre af, at hun selv tager samme tur nordpå.
Men hun kender det danske sundhedsvæsen. Hun har arbejdet i det i fem år. Og hun er nået til et punkt, hvor hensynet til hendes eget velbefindende vejer tungest.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Arbejdsforholdene i sygeplejen
Sygeplejerskers arbejdsforhold har længe været omdiskuteret.
Næsten 60 procent af de ledende sygeplejersker i regionerne fortæller, at deres afdeling mangler mandskab, viser en undersøgelse foretaget af Dansk Sygeplejeråd.
To ud af tre vurderer, at manglen på sygeplejersker har alvorlige konsekvenser for kvaliteten i tilbuddet til borgere og patienter.
Desuden svarer to ud af tre, at de har svært ved at rekruttere sygeplejersker med den ønskede profil, mens en ud af tre oplever, at det er svært at fastholde medarbejderne.
- Sygeplejersker nærer generelt stor dedikation til faget, men arbejdsvilkårerne tærer på arbejdsglæden og får mange til at forlade deres arbejde. På den måde forstærker manglen på sygeplejersker hele tiden sig selv, og sundhedsvæsenet står nu i en meget alvorlig situation, siger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen.
Emilie Baagøe Hyldgaard er nemlig uddannet social- og sundhedsassistent og har arbejdet på et lukket, intensivt døgnafsnit for unge på et hospital i Københavnsområdet.
Her arbejdede hun side om side med pædagoger, ergoterapeuter og sygeplejersker, der alle udførte samme arbejdsopgaver. Sygeplejerskerne dog med det overordnede ansvar.
Det var hendes drømmejob. Men forholdene gjorde, at hun til sidst måtte sige stop, fortæller hun.
- Der var slet ikke midler nok til vores patienter, jeg kunne ikke stå inde for patientplejen længere, så jeg tænkte, at nu ville jeg tage springet og søge ind som sygeplejerske, siger Emilie Baagøe Hyldgaard:
- Jeg har været sindssygt glad for at være på afsnittet, men det var virkelig en hård tid til sidst.
Fremtidstanker
Sygeplejestudiet har altid været Emilie Baagøe Hyldgaards mål. SOSU-uddannelsen var blot et skridt på vejen, da hun ikke har en gymnasial uddannelse.
- Jeg er mega glad for det. Jeg kan mærke, at det er det helt rigtige, jeg har gjort, siger hun.
Emilie Baagøe Hyldgaard har tænkt, at hun vil tage til Norge og "få arbejdet igennem", så hun kan betale sin studiegæld af og spare penge op, så hun kan købe en lejlighed, når hun kommer hjem til Danmark.
- Hvis det nu ender med at være helt fantastisk i Norge, er jeg også åben over for at blive deroppe. Men jeg regner med at være derovre i et års tid til en start, siger hun.