Emilie plejer at klippe det ene ben af sit træningstøj. Nu får hun en anden mulighed
Emilie Aaen er 22 år og etbenet atlet. Hun plejer at klippe det ene ben af sit træningstøj, så det ikke kommer i vejen. Men nu får hun en ny mulighed.
Det er langt fra alle kroppe, der passer ind i det tøj, der hænger på bøjlerne i de fleste tøjbutikker.
Hvis du har fået amputeret et ben, bruger kørestol eller har svært ved at håndtere en lynlås, kan det være ret udfordrende at finde noget at tage på.
Og det sværeste kan næsten være, at man i jagten på tøj konstant bliver konfronteret med, at man ikke er som de fleste andre.
Ann-Katrine Kviesgaard er formand i Ungdomskredsen i Dansk Handicap Forbund, og hun fortæller, at mange kun kan finde tøj i butikker, der hedder noget med "senior", og som for eksempel har tøj til folk med inkontinens.
- Hvis du er en ung person med handicap, og du er nødt til at gå ind i den slags butikker for at købe tøj, så føler du dig virkelig sat til side. Du føler dig som en minoritet, der adskiller sig fuldstændig fra den ungdom, der ellers er. Det kan gøre meget ved ens selvopfattelse og selvtillid, siger hun.
Foto: Zalando PR
I Zalando har de siden 2022 haft en kollektion af det, de kalder "adaptiv mode". Det kan være bukser med ét ben til dem, der har fået amputeret sådan et, eller velcro frem for lynlåse, så det fungerer bedre for folk med nedsat finmotorik. Og nu udvider de så med en sportskollektion og en børnekollektion.
- Vores mission er at bygge en platform, hvor alle, der handler hos Zalando, føler sig inkluderet og repræsenteret. Med lanceringen af vores nye adaptive sportskollektion vil vi kunne tilbyde vores kunder ikke kun det produkt, de har brug for, men også det, der inspirerer dem og giver dem mulighed for at præstere deres bedste, skriver de i en pressemeddelelse.
22-årige Emilie Aaen konkurrerede til sommerens paralympiske lege i atletik. Hun har mistet et ben i en ulykke og har derfor nogle lidt andre behov, hvad angår sportstøj, end andre. Indtil nu har hun selv klippet ben af sine sportstights eller foldet dem op.
Foto: Bilka
Hun lægger især mærke til de etbenede løbetights og bukser med lynlås hele vejen op ad benet. Som sportsudøver er det nemlig ting, hun godt kan bruge i sit eget liv. Og hun tror ikke, hun er alene:
- Det giver en bedre mulighed for at være aktiv, hvis man ikke skal kæmpe med at få træningstøj af og på.
Andre store virksomheder har også fået øje for, at der er en målgruppe i mennesker med funktionsnedsættelser.
Her til halloween kan flere få sig en udklædning, selvom de ikke på alle parametre ligner deres klassekammerater. For eksempel kan man få superheltekostumer med større åbninger, der er nemmere at komme i, eller udklædninger, der inkorporerer en kørestol.
Et reklamestunt?
Lad os være ærlige, TV 2 Kosmopol havde bestemt ikke skrevet om Zalandos nye kollektion, hvis det bare var endnu en bunke tøj uden nogle unikke funktioner eller iøjnefaldende features.
Ann-Katrine medgiver da også, at de her tiltag kan virke som et reklamestunt, men det betyder ikke så meget for hende. Det kan nemlig gøre en kæmpe forskel for mennesker med handicap, mener hun, også selvom Bilka kun sælger 20 af de her udklædninger:
- Når det bliver vist og illustreret i sådan en stor butik, er det med til at synliggøre det at have et handicap, og at det faktisk er helt okay. Det viser, at mennesker med handicap er en del af samfundet, når man ser det mere i bybilledet, siger hun.
Foto: privatfoto
Det bekræfter Emilie Aaen, der generelt ser mere og mere repræsentation for mennesker med handicap - for eksempel i reklamer for tøj:
- Det giver andre et billede af, at vi er ligesom dem, og at vi er almindelige mennesker, der har lov til at gå i det tøj, vi har lyst til, og at vi er en lige så stor del af samfundet som dem, siger hun.
Moden er heldig for dem med handicap
Lige nu er det faktisk nemmere at leve med et handicap, end det har været på andre tidspunkter. Ikke kun fordi butikker som Zalando og Bilka laver inklusivt tøj. Det handler om mode. Og lige nu er det populært med mere løstsiddende og stretchy tøj:
- For eksempel har det før været skinny jeans med knapper og lynlåse, der har været på mode, og det kan være svært for mennesker funktionsnedsættelser. Lige nu er vi i en periode hvor moden er heldig for kørestolsbrugere, siger Ann-Katrine.
Foto: privatfoto
Det handler ikke kun om, at det løse tøj er in for tiden - der er ikke lige så snævre rammer for moden, som der har været, mener Emilie Aaen:
- Før i tiden var man yt, hvis man ikke gik i noget bestemt tøj, men nu er der mere plads til forskelligheder. Det gør det nemmere at have tøj på, der passer til én.
Når nu tøjet faktisk ikke nødvendigvis behøver været lavet specielt til mennesker med handicap, har Ann-Katrine en forespørgsel, der kan gøre det til en bedre oplevelse at shoppe tøj på sider som Zalando:
- Jeg kunne godt tænke mig, at man for eksempel brugte modeller, der er kørestolsbrugere til det tøj, der har et materiale eller en pasform som gør, at personer med handicap også kan bruge det. Så man ikke nødvendigvis inddeler det hele i handicap og ikke-handicap, siger Ann-Katrine Kviesgaard.