"En forfærdelig sag": Flertal for Palæstinas Plads
Mandag eftermiddag skal medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget i København tage stilling til, om et område på Nørrebro fremover skal hedde Palæstinas Plads.
På Nørrebro i København ligger der et upåagtet stykke jord uden navn. Der bor ingen, og i dag bruges området blandt andet til skaterbaner.
Men stedet er centrum i en hård politisk strid på Københavns Rådhus. For et flertal ønsker, at stedet fremover skal hedde Palæstinas Plads, og den beslutning kæmper et næsten lige så stort mindretal indædt imod.
Det var Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre og Alternativet, der i oktober sidste år fremsatte forslag om, at navnet Palæstinas Plads skal hæftes på området på Nørrebro. De fire partier har flertal i både Teknik- og Miljøudvalget og i Borgerrepræsentationen og bekræfter over for TV 2 Kosmopol, at de fastholder deres forslag.
Forslaget blev i første omgang behandlet Vejnavnenævnet, som har fire medlemmer. To kommer fra Enhedslisten, mens de andre to er fra Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti. Og i nævnet var man rygende uenige - to stemmer - de to fra Enhedslisten - erklærede sig som tilhængere, mens de andre to var imod.
Nu fortsætter debatten om Palæstinas Plads så i Teknik- og Miljøudvalget mandag eftermiddag.
"Forfærdelig sag"
På forhånd ser det ud til, at bølgerne kommer til at gå højt.
- Det er en forfærdelig sag, lyder det fra Helle Bonnesen, der er konservativt medlem af udvalget - og medlem af Vejnavnenævnet.
- Jeg synes ikke, at vi skal føre udenrigspolitik i Københavns gader. Forslagsstillerne havde forslaget fremme to dage efter 7. oktober (da Hamas indledte angrebet på Israel, red.). Så valgte de at trække det, men nu mener de åbenbart, at Hamas´ angreb er så tilpas på afstand, at man kan genfremstille det, siger hun.
Helle Bonnesen mener samtidig, at et navn som Palæstinas Plads ikke giver mening i forhold til den måde, navngivning ellers er foregået i store dele af København, hvor bestemte områder er præget af bestemte navne.
- Hvis man siger Ben Websters Vej, så ved man, at det er i Sydhavn, og siger man Göteborg Plads, så ved man, at det er i Nordhavn, forklarer hun.
Men alt peger på, at sagen alligevel bliver stemt igennem i Teknik- og Miljøudvalget, når medlemmerne mødes mandag. De fire partier, der står bag forslaget, har nemlig flertal.
- Vi har mange mennesker i København, der har palæstinensiske rødder. Og alle bliver da glade, når en by anerkender det sted, de kommer fra - at man har nogle rødder. På samme måde bliver vi andre da også glade, hvis vi i udlandet ser, at der er en Danmarksgade eller en Københavnsgade, siger teknik- og miljøborgmester fra Enhedslisten Line Barfod.
Line Barfod sidder også i Vejnavnenævnet, hvor hun er forperson.
Hun påpeger, at ønsket om en Palæstinas Plads har været et ønske fra folk med palæstinensiske rødder i mange år.
Men hvad så med folk, der kommer fra andre steder?
- Jamen andre er da også velkomne. Så må de fremsætte et ønske, og så må vi se på det, når vi igen skal navngive nye byområder, siger hun.
Det er ikke udenrigspolitik
Også SF's Astrid Aller begrunder støtten med, at mange københavnere har tilknytning til Palæstina.
I bliver beskyldt for at drive udenrigspolitik?
- Men det gør vi ikke. København har også en Laplandsgade. Det betyder ikke, at byen har en holdning til et frit Lapland, siger hun.
Men ifølge Helle Bonnesen fremsatte I forslaget få dage efter angrebet. Og så trak I det igen - til nu?
- Ja, for det skulle ikke være en kommentar til de forfærdelige terrorangreb og til Israels forfærdelige modsvar. Men nu synes vi, at der er gået lang tid nok, selv om det er svært at sige noget om, hvornår konflikten bliver trappet ned.
Indbringer sagen for Borgerrepræsentationen
Den konservative Helle Bonnesen siger på forhånd, at hun efter en vedtagelse i Teknik- og Miljøudvalget vil benytte sig af sin ret til derefter at få sagen behandlet af hele Borgerrepræsentationen.
- Det er det demokratiske greb, jeg kan bruge. At gøre sagen synlig, siger hun.
I Borgerrepræsentationen vil hun dog igen være oppe mod et flertal.
De fire partier bag forslaget tegner sig tilsammen for 29 mandater, og dermed er der med i alt 55 mandater i Borgerrepræsentationen flertal for, at Palæstinas Plads skal med på fremtidige bykort.
Foto: Skraafoto.dk / Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering