"En stinkende skamplet": Forhadt fugl overskider københavnsk ø

Fugleøen i Sortedams Sø i København bebos af en stor flok skarver, der har dræbt alt liv på den førhen grønne plet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Al vegetation på Fugleøen er dræbt af skarvernes efterladenskaber.
Foto: Tine Lange/Privatfoto

Kvinden med den lille hund vil ikke have sit navn frem, da TV 2 Kosmopol møder hende på stien ved Østerbrosiden af Sortedams Sø i København. 

Men hun lægger ikke fingrene imellem, da hun hører, hvad det handler om.

- Det er en stinkende skamplet. Det er hæsligt. Engang var det noget, man viste frem til besøgende, når man gik tur her ved søen. Nu stopper turisterne af sig selv og tager billeder, fordi det ser så forfærdeligt ud. Jeg har en forretning i området, og det sker, at kunderne spørger mig, hvad det dog er, der stinker sådan, siger kvinden.

Igen og igen kan hun så forklare, at stanken på Østerbro kommer fra den få kvadratmeter store Fugleøen, der ligger 30 meter ude i Sortedams Sø.

Før var den grøn og bevokset, men nu ligner den noget, der har været udsat for et atomangreb.

Døde, forvitrede træer strækker deres afsjælede grene i vejret - og på grenene sidder de dystert udseende fugle, der har hovedrollen i denne artikel: 

Skarverne. 

Den sorte fugl er fredet, og selv om den er en kystfugl, har en stor flok valgt at slå sig ned på miniputøen, hvor de lever godt af fisk, som de henter i søen.

Men skarverne har år efter år overskidt øen. Og fuglenes syreholdige afføring har dræbt al vegetation på øen, der nu fremstår i grå og hvide farver uden antydningen af grønt. 

Står man i vindretningen, er lugten af fisk og ammoniak tydelig - også da TV 2 Kosmopol er ude for at se nærmere på Østerbroborgernes problem.

Det lugter nogle gange som en zoologisk have.

— Jalal, Cafébestyrer

Kunderne klager

Ikke langt fra Fugleøen ligger cafeen og restauranten, Livingstone. Her møder vi bestyreren Jalal, der slår opgivende ud med hænderne, når man spørger til fuglene.

- Det er slemt. Fuglene skider på vores borde, og det lugter nogle gange som en zoologisk have. Kunderne klager over det, siger han.

Jalal tilføjer:

- Vi har flere gange rettet henvendelse til kommunen om det, men fuglene er fredet, så der sker ingenting.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Jalal, der er bestyrer på restauranten Livingstone, er ikke i tvivl om, at skarverne ikke er gode for forretningen.
Foto: Hans Nørgaard / TV 2 Kosmopol

Jalal og Livingstone er langt fra alene om at være godt træt af naboskabet til de dystert udseende skarver. 

Få meter længere henne ad stien ligger daginstitutionen Rosalie med 160 børn - lige ud til Sortedams Sø.

- Jeg har arbejdet her i 40 år. Og nu er det slemt. Forleden, da jeg skulle på arbejde, trådte jeg om hjørnet fra Ryesgade, og da var det næsten som at gå ind i en mur. En stank af kloak og hvad ved jeg. Meget ubehageligt, siger Tove Nielsen, der er leder af institutionen.

Mens vi står og taler med hende ved kanten af søen, stopper en ældre mandlig løber.

- Undskyld, er det Fugleøen, I taler om? Det er hæsligt! Godt at I tager sagen op, siger han og fortsætter sin løbetur.

Fredet fugl er næsten urørlig

Skarven er mange steder upopulær. Den er en kystfugl og dygtig til at snuppe fisk fra garn, så fiskerne hader den. 

Og derfor er den også blevet jagtet. I 1870'erne blev den ifølge Dansk Ornitologisk Forening totaludryddet.

I 1938 dukkede den op igen, men bestanden blev holdt nede med kraftig beskydning. I 1980 blev den erklæret totalfredet, og i dag er der mellem 36.000 og 41.000 ynglende par her i landet. 

Fredningen er ikke bare dansk - fuglen er beskyttet i hele Europa.

Nogle af dem bor og trives i sikkerhed på Fugleøen - midt i storbyen København. Og der lurer ingen farer, for Københavns Kommune har tidligere afvist at gribe ind.

Så sent som i oktober sidste år diskuterede medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget et forslag om at genoprette Fugleøen. Men kommunens forvaltning anbefalede, at man lod naturen gå sin gang:

- Forvaltningens anbefaling er, at øen ikke genoprettes, men at skarvernes tilstedeværelse opfattes som en del af en biodiversitetsrig og mangfoldig bynatur, hvor fredningen af arten har været vellykket og medført, at en art, som tidligere var truet af udryddelse, nu igen findes i en levedygtig bestand.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Her er den så, skarven. Den sorte, fredede fugl, der ødelægger idyllen ved Sortedamssøen.
Foto: Nf/Ritzau Scanpix

Skarven skal blive

Politikerne godkendte forvaltningens indstilling. 

Skarven bliver på Fugleøen, der fortsat skal være grå - og ikke grøn - og uden andre fugle end de sorte skarver.

- Men hvad så, når de har nedbrudt øen helt? Så kan jeg da godt frygte, at de slår sig ned i træerne omkring vores institution, siger Tove Nielsen fra daginstitutionen Rosalie.

I 2004 var holdningen ellers lidt anderledes i Teknik og Miljøudvalget. Her søgte man om tilladelse til at skræmme skarverne væk med støj. 

Men det daværende Naturklagenævn, som var overordnet myndighed, sagde blankt nej, da de fik forelagt sagen efter en klage fra Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening.

Vi har spurgt Københavns Kommune, om der er ændringer i forhold til opfattelsen af skarven siden sagen sidst var oppe i efteråret 2022.

- Vi er opmærksomme på, at Fugleøen som følge af skarvens ophold især visuelt fremstår slidt og ikke grøn. Skarven er imidlertid fredet og en del af byens fauna. Derfor kan forvaltningen ikke gøre meget i forhold til at begrænse skaderne på plantelivet på fugleøen og de eventuelle. gener, der måtte være for borgerne, der bor og færdes omkring Sortedams sø skriver områdechef Jakob Tamsmark i en mail til os.

Kvinden med hunden, som vi mødte ved søbredden, har et håb:

- Bare skarverne slår sig ned i kastanjetræerne omkring søerne. For dem vil politikerne gå langt for at bevare, siger hun.

Naboer til Sortedams Sø - og Fugleøen - har nu kastet sig ud i en underskriftsindsamling i håb om at presse de københavnske politikere til at lægge arm med den magtfulde sorte fugl i Sortedams Sø.

Link kopieret!

Seneste nyt

Far idømt fængsel for mishandling af børn

En far idømmes en straf på et års ubetinget fængsel for at have mishandlet sine to børn. Dommen er afsagt fredag af Retten i Glostrup.

Det fortæller anklagerfuldmægtig Caroline Emilie Treschow.

Faren, der i dag er 43 år, straffede sine børn med grov vold, og det skete i perioder dagligt. I anklageskriftet er angivet en gerningsperiode fra 2023 til 7. juni 2024. Der var børnene cirka 10 og 13 år.

Manden nægtede sig i retten skyldig i anklagerne, men har han valgt at modtage dommen.

Link kopieret!

Mulig snestorm truer

Efter en halv måned med gråt og diset vejr, er det nu ret sikkert, at vejret skifter gear fra weekenden.

Det skriver tv2.dk.

Særligt i næste uge indikerer prognoserne, at markant koldere luft sendes ned over landet, hvilket kan resultere i både slud og sne.

Desuden kan vi forvente meget blæsende vejr.

Link kopieret!

Den sidste mistænkte er anholdt i sag om knivoverfald på brødre

Fredag morgen er en mand blevet anholdt i sagen om et knivoverfald i Hvidovre, hvor to brødre kom alvorligt til skade.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi fredag på det sociale medie X. Manden er den fjerde og sidste mistænkte, der er anholdt i sagen.

Han fremstilles i grundlovsforhør i Retten i Glostrup fredag klokken 11. Knivoverfaldet fandt sted 14. oktober om aftenen på Sadelmagerporten i Hvidovre.

Ofrene for knivstikkeriet var to brødre på henholdsvis 31 og 32 år. 14. oktober var meldingen fra politiet, at begge brødre var alvorligt tilskadekomne. Københavns Vestegns Politi har tidligere oplyst, at et vidne så en person løbe fra gerningsstedet med en stor kniv, der kunne minde om en machete.

Politiet meddelte allerede 16. oktober, at efterforskningen viste, at i alt fire personer deltog i overfaldet.

De tre andre mistænkte blev anholdt i dagene efter knivoverfaldet. To personer blev anholdt 16. oktober. Senere samme dag afgjorde en dommer i Retten i Glostrup, at de to skulle varetægtsfængsles i fire uger.

Begge personer nægtede sig skyldig. Den tredje anholdte meldte sig selv natten til 17. oktober. Manden blev ligesom de to andre varetægtsfængslet efter grundlovsforhøret.

Han nægtede sig også skyldig.

/ritzau/

Link kopieret!

Borgere får ingen erstatning efter databrud i kommune

Seks borgere får ikke erstatning efter et databrud i Gladsaxe Kommune.

Det skriver Østre Landsret i et resume af dommen, der er faldet fredag formiddag.

De seks borgere ønskede erstatning, efter at der havde været indbrud i kommunens rådhus i 2018. Her blev en bærbar computer med et regneark med oplysninger om omkring 20.000 borgere stjålet.

I 2021 afgjorde Retten i Glostrup, at borgerne ikke havde ret til erstatning, og det er altså det samme, Østre Landsret er nået frem til.

Blandt dem var de seks borgere.

TV 2 Kosmopol har tidligere fortalt om sagen - blandt om Heidi, som blev tilkendt førtidspension ved en fejl - og om hvordan sagen med de 20.000 lækkede cpr-numre ikke var første gang, at kommunen havde rod i håndteringen af de personfølsomme data.

Link kopieret!

Sundhedsreform reducerer antallet af regioner til fire

Danmark kommer fremover til at bestå af fire regioner i stedet for fem.

Det er et af hovedelementerne i den aftale om en sundhedsreform, som regeringen fredag præsenterer i Indenrigs- og Sundhedsministeriet i København. Region Sjælland og Region Hovedstaden bliver lagt sammen til storregionen Region Østdanmark, som med cirka 2,6 millioner borgere kommer til at rumme i underkanten af Danmarks samlede befolkning.

- Den største reform af vores sundhedsvæsen i næsten 20 år. Den største siden kommunalreformen, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) på et pressemøde.

- Målet med reformen er klart, at vi får rykket sundhedsvæsenet tættere på borgerne, siger hun.

Ud over partierne i SVM-regeringen er også SF, De Radikale, De Konservative og Danmarksdemokraterne med i aftalen om en sundhedsreform. Der skal desuden oprettes 17 nye sundhedsråd. Sundhedsrådene skal bestå af både regionsråds- og byrådspolitikere. De skal forsøge at skabe sammenhæng i de nære sundhedstilbud.

I aftalen er der også et mål om, at der skal være 5000 læger i almenmedicinske tilbud i 2035, hvilket skal sikre bedre lægedækning i yderområderne.

/ritzau/

Link kopieret!

Færre køber opioider på recept

Antallet af danskere, der køber opioider på recept er faldet. De, der fortsat gør, får mindre mængder.

Det oplyses på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.

Styrelsen har indsamlet nye tal om danskernes forbrug af opioider. Tallene viser, at 12 procent færre personer har indløst recept på opioider.

Ifølge Mette Keis Jepsen, afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen, kan tallene betyde, at befolkningen er blevet mere opmærksom på de udfordringer, som kan medfølge, når man indtager opioider.

Link kopieret!

Droner skal finde huller i københavnernes fjernvarmerør

Fjernvarmerørene i dele af København skal nu termograferes fra luften med droner for at finde eventuelle huller eller utætheder.

På den måde er dronerne med til at sikre københavnernes varme hjemme i stuerne og undgå unødigt energispild i de lidt under 3.000 kilometer fjernvarmerør i København.

Arbejdet går i gang nu, skriver HOFOR i en pressemeddelelse.

Link kopieret!

To mænd yderligere sigtes for knivdrab på 23-årig

Endnu to mænd sigtes for drab i forbindelse med en 23-årig mands død ved Søndervangshallen i Birkerød 28. oktober.

Det oplyser Nordsjællands Politi til Ritzau.

Anklagemyndigheden vil have de to mænd varetægtsfængslet i sagen, og der afholdes et grundlovsforhør i Retten i Lyngby klokken 09.15.

En 19-årig mand sidder i forvejen fængslet i sagen.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google