Få overblikket: Det ved vi om bandekonflikten i København

De seneste par måneder har København været præget af en konflikt mellem rockerklubben Hells Angels og den forbudte bande Loyal To Familia. Forstå konflikten her.

Flere ruder blev smadret, og rockergruppens klubskilt blev ødelagt, da endnu ukendte gerningsmænd tidligt lørdag morgenen forårsagede en eksplosion ved Hells Angels' klubhus. 

Københavns Politi er fortsat i gang med efterforskningen og har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til hændelsen.

Lørdag kunne de fortælle, at de efterforsker det som værende en bevidst handling, og episoden anses for at være den seneste i den verserende konflikt mellem rockerklubben Hells Angels og den forbudte bande Loyal To Familia.

Herunder giver vi et overblik over, hvad konflikten handler om:

Forstå konflikten mellem Hells Angels og Loyal To Familia

Hvem er de to parter i konflikten?
Se mere

Konflikten udspiller sig mellem grupperne Hells Angels og Loyal To Familia.

Hells Angels er kendt som en af de største og mest berygtede rockerklubber i Danmark. Ifølge Torben Svarrer, der er den ledende politiinspektør i National Enhed for Særlig Kriminalitet, har rockergruppen holdt lav profil de seneste par år.

- Fornemmelsen er, at rockerne så vidt muligt prøver at undgå at komme i situationer, hvor de påkalder sig myndighedernes ret skarpe opmærksomhed. De forsøger at holde lav profil med de meget opsigtsvækkende konflikter, sagde han til TV 2 sidste år.

Klubben stammer fra 1970'erne, hvor fire københavnske rockerklubber slog sig sammen under navnet Unionen. En årrække senere, i 1980, lykkedes det gruppen at blive medlemmer af verdens største rockerklub - Hells Angels.

Banden Loyal To Familia er noget yngre. Den blev stiftet i 2013 af dens bandeleder Shuaib Khan, der er vokset op ved Blågårds Plads på Nørrebro i København.

I bandens første aktive måneder blev der affyret 50 skud i gaderne i København, fordi LTF var i konflikt med andre i bandemiljøet.

I 2021 skrev DR, at lige knap 400 medlemmer af LTF havde modtaget fængselsdomme for kriminalitet på omkring 1400 års fængsel.

Shuaib Khan blev i 2018 udvist af Danmark af Højesteret, efter at han havde fremsat en række trusler mod en betjent, og i 2021 gjorde Højesteret LTF forbudt.

- Det er en principiel og historisk dom. Det er næsten 100 år siden, at der har været en sag om forbud mod en forening, sagde rigsadvokat Jan Reckendorff dengang til DR Nyheder.

Hvordan startede konflikten?
Se mere

Den nuværende bandekonflikt antændte ifølge B.T. den 2. juli, da et nyere medlem af Hells Angels, der tidligere har været en del af den københavnske gadebande NNV, ville konfrontere en gruppe mænd for at have overfaldet hans bror en af de foregående aftener.

Det endte dog med, at rockeren selv blev overfaldet og trukket hen ad gaden. I alt blev fem mænd med tilknytning til LTF blev sigtet for overfaldet.

Ugen efter blev en etageejendom på Nørrebro, som kædes til fremtrædende medlemmer af LTF, overhældt med brandbar væske - muligvis benzin - som der blev sat ild til. Ingen personer kom til skade, og Hells Angels tog afstand fra hændelsen.

- Vi kan afkræfte, at Hells Angels MC har noget med dette at gøre, og vi vil gerne benytte lejligheden til at slå fast én gang for alle, vi tager kraftigt afstand for den slags handlinger, skrev de i en mail til B.T.

Hvornår kulminerede konflikten?
Se mere

Konflikten mellem Hells Angels og LTF blev for alvor tydelig, da fem personer blev skudt på Christiania, hvoraf en person døde.

Skyderiet fandt sted lørdag aften den 26. august i bygningen Stjerneskibet på Christiania, der ligger midt i Pusher Street.

Den afdøde var en 30-årig mand, der tidligere har været medlem af NNV-banden, og som nu var blevet såkaldt prospect (prøvemedlem, red.) i Hells Angels.

Tre ud af de fire andre ofre kom lettere til skade, mens den fjerde blev alvorligt ramt og var i kritisk tilstand, dog stabil. Vedkommende blev ramt af seks skud. To af de fire tilskadekomne var turister.

De to gerningsmænd var maskerede og iført mørkt tøj, da de med hver sin pistol affyrede skuddene, og de flygtede fra stedet på elcykler mod Langebro.

Indtil videre er tre personer sigtet for episoden.

Dagen efter skyderiet blev en 18-årig mand sigtet for drab og drabsforsøg. Ifølge B.T. er manden i en anden sag tiltalt for at have truet med at tilhøre Loyal to Familia med ordene: "Jeg stikker dig ned. Jeg er LTF."

Den 1. september blev en 28-årig mand også sigtet for drabet og drabsforsøgene. Denne mand er bandemedlem, skrev Københavns Politi i en pressemeddelelse, og han sad allerede varetægtsfængslet, da politiet sigtede ham i sagen. Ifølge B.T.s oplysninger er han medlem af LTF.

Tre uger efter skyderiet, den 12. september, blev en tredje person anholdt i sagen - et 26-årigt bandemedlem, oplyser politiet.

Hvad handler konflikten om?
Se mere

Det vides ikke med sikkerhed, hvad bandekonflikten udspringer af. Ifølge DR's oplysninger spekuleres der i, om drabet på Christiania kan være sket som følge af de to voldelige episoder tilbage i juli måned.

DR Nyheder skriver, at en større gruppe fra den københavnske gadebande NNV (Nørrebro-Nordvest) har skiftet tilhørsforhold til Hells Angels og er blevet en del af deres CPH West-afdeling i Rødovre.

NNV-banden består af tidligere Brothas-medlemmer, der i 2017 var i åben krig mod LTF.

Ifølge DR fortæller "kilder i miljøet", at de nye Hells Angels-medlemmer fra NNV har slæbt gammelt had til LTF med ind i deres nye rockerklub.

Den 30-årige mand, som blev dræbt på Christiania, har desuden tidligere været NNV-medlem og været en del af konflikter med LTF, skriver DR.

Hvordan kan LTF være i konflikt, når banden er forbudt?
Se mere

Højesteret afgjorde i september 2021, at LTF er en forening med et ulovligt øjemed. Derfor skulle gruppen opløses.

Men det betyder ikke, at Loyal To Familia er holdt op med at eksistere.

- Når du gør dem forbudte, bliver de endnu mere interessante, og for en kriminel gruppering gør det ingen forskel, om de er ulovlige eller ej. For de drenge, der er med, er det ligegyldigt, hvordan de laver deres penge. Omvendt kan det betyde, at de opererer mere subtilt og går under jorden, som den hemmelige forening, de er blevet, siger kriminolog Poul Kellberg til Berlingske.

LTF blev forbudt allerede i 2018 ved Københavns Byrets afgørelse, som gruppen dengang ankede. Ifølge Politiken registrerede politiet 116 anmeldelser om brud på forbuddet mod LTF mellem 2018 og 2021.

Da retssagen dengang kørte, tvivlede Loyal To Familias advokat Michael Juul Eriksen da også på, at medlemmerne af LTF ville være særligt påvirkede af, at de ikke måtte "rende rundt med en trøje eller kasket, hvor der står LTF på".

Forbuddet mod LTF er mest af alt et signal om, at man som samfund ikke vil acceptere, at kriminelle flager med deres ulovlige foretagender, udtalte kriminolog David Sausdal til Politiken tilbage i 2021.

Hvad har konflikten haft af konsekvenser?
Se mere

Skuddrabet på Christiania har fået Københavns Politi til at indføre to visitationszoner. Den ene zone dækker Christiania og et område af Amager, mens den anden dækker et område af Nørrebro og Nordvest. Foreløbig gælder visitationszonerne frem til 26. september.

Desuden meddelte justitsminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde en uge efter drabet, at regeringen nu vil lukke Pusher Street permanent - det samme ønsker christianitterne selv.

Samtidig vil regeringen gøre det muligt for politiet at indføre skærpede strafzoner i områder, hvor der foregår "åbenlys og organiseret handel med ulovlige stoffer".

Det vil betyde, at personer, der køber, sælger eller er i besiddelse af hash, vil blive straffet dobbelt så hårdt i de udvalgte områder.

Strafzonerne kræver lovændringer, og regeringen forventer at kunne fremsætte lovforslag "hurtigst muligt" i det kommende folketingsår, der begynder i oktober.

Efter eksplosionen ved Hells Angels' rockerborg ved Svanevej på Nørrebro den 9. september valgte Københavns Politi at lukke tre rocker- og bandetilholdssteder på Nørrebro, på Amager og i Kastrup foreløbigt frem til den 25. september.

Senest meddelte regeringen, at de ønsker at udrulle en ny bandepakke, som blev præsenteret på et pressemøde tirsdag den 12. september.

Bandepakken består af 39 tiltag, som skal styrke bekæmpelsen af bandekriminaliteten i Danmark.

Regeringen ønsker blandt andet at skærpe straffe og udvide politiets muligheder for brug af civile agenter og telefonaflytning.

Derudover vil regeringen ifølge Ritzau forbyde bandemedlemmer, der er idømt opholdsforbud, at kontakte andre medlemmer af samme gruppering, ligesom de vil gøre det nemmere at henvise børn og unge til Ungdomskriminalitetsnævnet, der arbejder med at forebygge ungdomskriminalitet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik