Fans i internt opgør: Da romerlys landede på aflukket tribune, blev utilfredsheden antændt
Mandag aften vandt FCK 2-0 over AaB, men det var den interne splittelse blandt klubbens fans, der var i centrum efter kampen. Fanmediet Copenhagen Sundays ærgrer sig.
x
Et fyldt Parken med 35.000 fans er efterhånden blevet normalt, når FC København spiller på hjemmebane.
Men Parken var ikke fyldt mandag aften. Det skyldes en nylig disciplinærsag, hvor FCK - på grund af tilhængeres tidligere brug af pyroteknik og fyrværkeri - fik påbud om en delvis nedlukning af Sektion 12, som er FC Københavns stemningstribune.
Endnu en disciplinærsag mod klubben på grund af opførslen på tribunerne skaber utilfredshed blandt andre fans. Den utilfredshed blev antændt, da endnu et tændt romerlys endte på den aflukkede tribune.
Det resulterede i, at forskellige af FCK's fangrupperinger råbte og piftede ad hinanden under kampen. Tribunen nedre C råbte "bonderøve" mod Sektion 12.
- Jeg tror, at der er nogle fans, som tolker det som om, at Sektion 12-fans sætter sig over klubben, siger David Bastian-Møller.
Det her har jeg aldrig set før i Parken. Et samlet Nedre C siger fra overfor pyro (og kast) fra S12. “Dårlig”, “bonderøve”. Voldsomt! #fcklive #sldk pic.twitter.com/Ca3gDLJbxl
— Anders Aistrup (@AndersAistrup) September 23, 2024
Videoen er optaget fra nedre C-tribunen
Modstridende meninger
Uenigheder mellem fanfraktioner, og det kan skabe problemer, hvis det ikke bliver løst, lyder det fra livslang fan af klubben.
David Bastian-Møller er redaktør på fanmediet Copenhagen Sundays og livslang fan af klubben.
Han udtaler sig ikke på vegne af klubben, men som fan og redaktør, der følger klubben helt tæt.
David Bastian-Møller peger på i takt med, at fanskaren er blevet større og større end de mål, FCK satte sig for nogle år side. Det medfører en stor aktiv stemningstribune, tifoer og mange aktive fans.
- Det er min vurdering, at når man samler 35.000 fans, så er der modstridende meninger om, hvordan man skal være fans, siger David Bastian-Møller til TV 2 Kosmopol.
Forskellige fanfraktioner
Ifølge David Bastian-Møller skabes fanfraktioner, fordi fodbold er følelser, og alle i sidste ende ønsker at supporte holdet på bedst mulig måde.
Men når fansene ikke er enige om, hvad det betyder, så skaber det en uenighed.
- Der er uenighed, om man må benytte pyroteknik, hvad der må stå på et banner, især når det giver klubben en bøde, siger han.
David Bastian-Møller mener, at fodbold en en modkultur, som er med til at skubbe til grænser og rammer. Selvom fodbold kan skubbe til nogle grænser, så prioriter han stadig vigtigheden af ytringsfrihed, men han støtter eksempelvis ikke, hvis et banner opfordrer til vold.
Velkommen til Europa
Uenighederne om, hvordan man er fan på bedst mulig måde, har hersket i fodboldeuropa i årtier.
Det ser man, når en klub vokser sig stor nok til at få forskellige fanbaser, som støtter klubben på hver sin måde.
Fankulturen med følelser og fuldstændig forelskelse gælder i høj grad også i Italien. I hvert fald hvis man spørger Henrik Rabell, som har fulgt fodboldklubben AS Roma siden 1982.
Han bor til dagligt i Albertslund og arbejder som softwareudvikler, men passionen for Roma er så stor, at han har en bachelor i italiensk.
Henrik Rabell oplever fankulturen af AS Roma som en religion, og fansenes passion er ud over alle grænser. Han mener også, at klubben ikke er noget uden sine fans.
- Fans er klubbens dna, og det er dem, man kæmper for. Derfor skal de også tages seriøst, siger Henrik Rabell til TV 2 Kosmopol.
Han forstår godt, hvorfor modstridende holdninger til, hvordan man er fan på, kan skabe konflikter. Det oplever han selv som fan, da Roma selv huser fans på både den yderste politiske venstre- og højrefløj.
Fanfraktionerne enes ifølge ham til kampene, fordi deres interesse, når de er på stadion, er at hjælpe holdet til sejr.
Ifølge Henrik Rabell har FC København også en stor interesse i at vedligeholde deres brand både i ind-og udland. En vild fankultur appellerer også til FCK's brand positivt, mener han.
-Tifoer og pyro går hånd i hånd, men det er også med til at skabe overskrifter og opmærksomhed i udlandet, siger Henrik Rabell.
Fankulturen i FCK skal ikke ødelægges
Det er vigtigt for David Bastian-Møller at påpege, at han ikke oplever en splittelse, men uenigheder. Og uenighederne om pyroteknik har været diskuteret længe.
Han går ud fra, at klubbens ledelse vil sætte sig ned og tale om, hvordan man skal gribe problemet an, og ledelsen i FCK viser, at de vil løse uenighederne via dialog.
- FC København har opbygget så fedt et fanmiljø, så det er ærgerligt, at man skal buhe ad hinanden. Jeg synes, at ledelsen og fanrepræsentanter skal have en konstruktiv dialog om, hvordan oplevelsen skal være i Parken, siger David Bastian-Møller til TV 2 Kosmopol.