Fra glæde til skuffelse: Tvist om omdiskuteret boldbane afgjort
Striden om en ny boldbane i Nørrebroparken er nu afgjort.
x
Københavns Borgerrepræsentation besluttede i februar 2021, at en ny kunstgræsbane skulle opføres i Nørrebroparken på Nørrebro for at skabe bedre idrætsfaciliteter med en ny boldbane til klubben Nørrebro United.
Siden har boldbanen været kernen i en strid, der har delt vandene.
På den ene side med lokale og Danmarks Naturfredningsforening, der har kæmpet for at bevare få grønne kvadratmeter på Nørrebro, mens politikere, boldspillere og foreningslivet på den anden indædt har kæmpet for flere idrætsfaciliter for at nedbringe ventelister til boldklubber i København.
Fronterne blev trukket så hårdt op, at Danmarks Naturfredningsforening benyttede en særlig klageret til at klage over opførelsen, som satte en midlertidig stopper for den nye boldbane.
Og nu har klagenævnet så endeligt besluttet, at der ikke bliver nogen ny boldbane i Nørrebroparken.
Det fremgår af Miljø og Fødevareklagenævnets endelige afgørelse.
Afgørelse delte også vandene
Også i klagenævnet delte boldbanen vandene, og afgørelsen blev truffet med stemmerne tre mod tre, hvor formandens stemme blev afgørende.
- Etablering af en kunstgræsbane på den ansøgte placering vil betyde, at det eneste tilbageværende større areal i parken fremover vil være forbeholdt en begrænset brugergruppe på bekostning af parkens øvrige brugere, lyder det i den endelige afgørelse.
Det er Danmarks Naturfredningsforening enig i. Og de er begejstrede for afgørelsen
- Vi er meget glade for afgørelsen. Det er vigtigt, at de fredede parker i København, er tilgængelige for alle, og at delarealer ikke lukkes for almindelig brug. Der er flere andre kunstgræsbaner på vej på fredede arealer i København, men det er altså ikke en løsning at tage af de få tilgængelige grønne arealer, der er for at få flere idrætsfaciliter, siger Ole Damsgaard, der er næstformand i Danmarks Naturfredningsforening København til TV 2 Lorry.
Ifølge Ole Damsgaard bør kommunen gøre mere for indtænke idrætsfaciliteter i takt med byudviklingen:
- Ligesom vi har et behov for at tænke grønne områder ind i byudviklingen, er det selvfølgelig også en vigtig prioritet at sikre flere idrætsfaciliteter. Blandt andet ved at gøre plads til nye idrætsfaciliteter i de forholdsvis få byudviklingsområder, der er tilbage i København. Det gælder for eksempel Vingelodden – et område langs Rovsingsgade, som blandt andet er ejet af DSB, og som indenfor den nærmeste fremtid skal udvikles, siger Ole Damsgaard.
Vi skal have bedre idrætsfaciliteter
Hos Nørrebro Lokaludvalg er man også overordnet glad for afgørelsen, men forperson Mogens Petersen kæmper også samtidig for bedre idrætsfaciliter.
Derfor vil man nu herfra sætte sig sammen med politikerne for at finde ud af alternative placeringer til flere boldbaner.
- Jeg er overordnet glad for afgørelsen. Men jeg kan også godt sætte mig i fodboldklubbens sted. Vi har brug for mere plads til idræt. Det var vi de første til at rejse problematikken omkring. Nu begynder det arbejde så forfra, siger Mogens Petersen til TV 2 Lorry.
Politikerne på Københavns Rådhus, der i sin tid afsatte midler til den nye boldbane, er dog langt fra glade for afgørelsen.
- Jeg er hamrende ærgerlig. Jeg tror, alle københavnere ved hvor pressede, idrætsforeningerne er, og det gælder særligt på Nørrebro, hvor børn, unge og voksne stadig bliver tvunget ud af byen for at spille bold. Det er ikke i orden, og der er behov for, at der skal opføres nogle flere boldbaner, siger Frederik W. Kronborg (EL), der er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune til TV 2 Lorry.
Han retter nu henvendelse til forvaltningen for at afklare, om der er noget, man politisk kan gøre for at anke afgørelsen.
En ubærlig afgørelse
Også Socialdemokraterne er ærgerlige over afgørelsen.
- Jeg har helt ærligt lidt svært ved at forstå afgørelsen. Men nævnet har nu fredet en græsplæne som vigtig natur i byen, siger Jonas Bjørn Jensen (S) til TV 2 Lorry.
Han er både politisk ordfører for Socialdemokraterne i København og også medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune, og så har han boet på Nørrebro i mere end 10 år.
- Jeg har aldrig stået i en situation, hvor jeg ikke kunne finde en plet med græs til at hygge på. Det er foreningslivet og Nørrebros børn og unge, der taber. Der er børn og unge der står uden for fællesskabet, som gerne vil gå til fodbold. Vi havde glædet os til at kunne gøre noget ved ventelisterne for børn og unge. Det får vi så ikke gjort noget ved, så den her afgørelse er helt ubærlig, siger Jonas Bjørn Jensen.
Vi skal se på, hvordan vi kan løse dilemmaet
Kultur- og fritidsborgmester Mia Nygaard (RV) synes også, det er ærgerligt for idrætten, at der ikke kommer en ny boldbane.
Hun vil nu se på, hvordan der kan blive skabt alternativer til nye boldbaner andre steder i byen.
- På idrættens vegne er det utrolig ærgerligt, at der ikke kan komme en ny boldbane på Nørrebro. Jeg er enig med Danmarks Naturfredningsforening i, at vi altid skal tænke idrætsfaciliteter ind i byudvikling, men det ændrer ikke på, at der er meget lidt plads og få grønne kvadratmeter på Nørrebro. Derfor er det et dilemma, vi nu skal se på, hvordan vi kan løse, siger Mia Nygaard til TV 2 Lorry.
Det håber lokale kræfter også på, selvom mange lokale har været imod den nye boldbane.
Sidste år talte vi med Iben Keller, der er nabo til Nørrebroparken. Hun har gennem hele forløbet kæmpet imod projektet.
- Nørrebro er et af de steder i landet med allerfærrest grønne kvadratmeter. Vi kan ikke se meningen med, at der skal fjernes mange af dem for en ny boldbane, som kunne være andre steder, sagde Iben Keller dengang til TV 2 Lorry.
Alligevel håber hun, der bliver etableret flere boldbaner andre steder på Nørrebro, hvor hun peger på Vingelodden og området mod Bispebjerg som mulige placeringer.
- Jeg håber, de unge får en ny boldbane et andet sted, siger hun.