Gamle madrasser skal have nyt liv i københavner-forsøg

Hvert år producerer københavnerne omkring 1.300 tons affald alene fra kasserede madrasser. Nu skal ressourcerne genanvendes bedre, lyder det.

I København alene smides der hvert år omkring 65.000 madrasser ud. Men det er spild af gode materialer, der sagtens kan genanvendes, og derfor har kommunen nu startet et nyt forsøg, hvor man vil indsamle tørre madrasser i hele byen de næste ni måneder.

I stedet for at gå til spilde, skal madrasserne nu gå til genanvendelse.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Madrasserne udgør omkring 1.300 tons affald, og det svarer til, at hver københavner skifter sin madras ud hvert tiende år. Men ud af de mange tons, er det kun metalfjedrene og træ fra boksmadrasserne, som bliver genanvendt. Resten sendes til forbrænding.

København vil gå forrest

Men den udvikling skal vi væk fra, lyder det fra teknik- og miljøborgmester Line Barfod:

- Vi skal generelt flytte os væk fra brug og smid væk-kulturen og behandle vores ressourcer bedre. Det her forsøg er netop et eksempel på, at vi i Københavns Kommune går forrest for at øge genanvendelsen og skåne klimaet, siger hun.

Derfor vil kommunen de næste ni måneder indsamle madrasser fra hele byen og sende dem til genanvendelse på et nyt sorteringsanlæg på Prøvestenen i København og til et specialiseret sorteringsanlæg i Holland.

I København vil man håndtere boksmadrasserne, som deles i fraktionerne træ og metal, mens alle spring- og skummadrasser pakkes og sendes til Holland, hvor de neddeles i både skum, latex, metal og tekstiler.

Fakta:

  • Hvert år smides der omkring 65.000 madrasser ud i Københavns Kommune

  • Københavns Kommune starter et forsøg, hvor man fra d. 1. februar og i de næste ni måneder vil indsamle tørre madrasser i hele byen og sende dem til genanvendelse.

  • Boksmadrasserne bliver findelt og sorteret til genanvendelse på det nye sorteringsanlæg på Prøvestenen i København imens skum- og springmadrasser behandles på et specialiseret sorteringsanlæg i Holland.

  • Københavns Kommune forventer at samle ca. 400 tons madrasser i det kommende forsøg fordelt på 100 tons fra genbrugspladser og 300 tons fra stort indbo.

  • Man kan selv aflevere sin madras til genanvendelse på to forskellige genbrugsstationer i en tør container på Sydhavn Genbrugscenter og Borgervænget Genbrugsstation.

Kilde: Københavns Kommune

Skal være tørre

Der er dog ét krav, som er ufravigeligt, hvis madrasserne skal kunne genanvendes: De skal være tørre.

Derfor skal de brugte madrasser stilles i et overdækket rum til stort indbo eller afleveres direkte på Sydhavn Genbrugscenter eller Borgervænget Genbrugsstation.

Ordningen glæder teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), som særligt bemærker, at der nu er en løsning for en af de affaldstyper, som er besværlige at håndtere.

- Madrasser er en af de mange eksempler på en type affald, der er lidt bøvlet, og som vi tidligere har sat ned i gården og ladet blive udsat for vind og vejr, siger borgmesteren og tilføjer:

- Nu skal vi prøve at gøre noget nyt. Vi skal sætte de gamle madrasser i ly, så vi i Københavns Kommune kan indsamle dem tørt og på den måde kan genanvende materialerne til nye produkter.

Forsøget vil vare i ni måneder fra den 1. februar og skal danne grundlag for en efterfølgende beslutning om, hvorvidt ordningen skal overgå til almindelig drift.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik