Gert Sømand har fat i svær målgruppe: "Troede kun, det var for mærkelige damer og munke i Tibet"
I Karens Minde Kulturhus i Sydhavnen har Gert Sømand formået at tiltrække folk til sit yogahold, som aldrig havde troet, at det var noget for dem.
På en bænk i solen sidder en mand med gråsprængt skæg med lukkede øjne. På hovedet har han en rød jordbærhue. Han sidder helt stille.
Rundt om ham leger børn, nogle snakker og drikker kaffe, et spejderhold griner på en græsplane.
Det er tirsdag. Og for Gert Sømand handler den dag om yoga helt fra morgenstunden. Han skal ligesom finde en ro. Være til stede. Ellers bliver det ikke rigtigt, synes han.
- Jeg har undervist i gymnastik i mange år, og der kan du godt komme løbende ind og lave en gymnastiktime, det er ikke noget problem. Det kan du ikke med yoga. Du skal ned i gear, siger Gert Sømand, der i virkeligheden har navnet Gert Iversen. Men det er der aldrig nogle, der kalder ham.
Han har rundet de 80 og har dyrket yoga siden 1978. I omkring 20 når har han undervist i yoga her i Sydhavnen.
Sømandsyoga er er uformelt hold, hvor man bare dropper forbi, når det passer. Og det gør det for mange.
- Det er ikke højtideligt. Og jeg tror også, at det er navnet Sømandsyoga, der gør et eller andet. Og så sådan en halvrund yogalærer. Det skræmmer ikke nogen væk, siger han og følger mavens bue med et smil.
Tema om mental motion
I forbindelse med Danmarks Motionsuge, har vi rettet fokus mod motionsformer, hvor man i den grad får ro, luft og overskud til hovedet.
I en tid, hvor mange kæmper med stress og mentalt pres, er der en stigende interesse for ikke kun at fokusere på høj puls og nye rekorder, men at få det mentale med.
For damer og munke i Tibet
Denne dag er de i pavillonen ude foran kulturhuset. På gulvet har deltagerne lagt deres måtter. Gert Sømand leder slagets gang med sin ru stemme.
- Mærk så heeeele kroppen. Heele kroppen..
En af de faste deltagere er Morten Milthers. Han er gammel sømand ligesom Gert, og de har sejlet sammen både professionelt og i fritiden.
Det var en kollega, der anbefalede ham at dukke op på yogaholdet, og det gjorde han, selvom han egentlig slet ikke kunne se sig selv på en yogamåtte.
- Jeg troede, at det var noget, nogle mærkelig damer gjorde. Og munke i Tibet og sådan noget, siger han.
Men nu er det tredje år, han er kommet her.
- Man går herfra med en ro på, og det giver meget for smidighed og spændstighed. Plus at vi har det rigtig hyggeligt bagefter. Vi sidder og får en øl og snakker om sange fra de varme lande, siger Morten Milthers.
Ved siden af ham ligger Thomas Østergaard Pedersen. Han havde samme syn på yoga, inden han begyndte på Gerts hold. Men i dag er han helt om bord.
- Han kommer ikke sådan rundt og retter på en eller kommer hen og siger: "Du skal lægge benet mere sådan her, eller du skal trække vejret på en anden måde", siger han. Her kan man komme og være med, præcis som man er. For sådan er det hos Gert.
- Det fik ligesom taget al tanken og mystikken ud af det.
Foto: Anne Sørensen / TV 2 Kosmopol