Han troede, han skulle ud til rutinetjek på Børsen: Hør radiomeldingen, der fik alle til at indse alvoren
Det var ikke forventningen, at brandfolkene ville møde en ildebrand, da de blev kaldt til Børsen tirsdag den 16. april 2024.
Tim Ole Simonsen har bekæmpet brande i tre årtier. I dag arbejder han som operationschef i Hovedstadens Beredskab og hver tredje mandag har han en indsatsledervagt for at holde sig opdateret på udstyr og systemer.
Det var sådan en vagt, han var ved at færdiggøre, da en automatisk brandalarm gik i Børsen klokken 07:36 en tirsdag morgen.
Vagten havde været semitravl. Der havde både været ild i en industribygning i Hvidovre og et stort kraftvarmeværk samt et par automatiske brandalarmer.
Tim Ole Simonsen havde sovet få timer i løbet af natten.
- Så jeg går egentlig og glæder mig til, at jeg skal have fri, husker han.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
To gange tidligere har han været ved Børsen for at tjekke op på automatiske brandalarmer, men begge gange har det været såkaldt blinde alarmer - altså alarmer uden brand. De kan skyldes støv fra renoveringsarbejde eller mados fra køkkenet.
Børsen var nemlig i fuld gang med at blive renoveret og få nyt kobbertag.
- Da jeg kan se på min pager, at der er tale om en automatisk brandalarm, tænker jeg, at jeg er tilbage på station inden klokken otte, siger han.
Se videoen, hvor vi gennemgår de afgørende timer, da Børsen brød i flammer
Flammer væltede op af taget
Standardudrykningen rullede mod Børsen. Fire køretøjer og ti brandfolk med Tim Ole Simonsen og en statsoperatør i spidsen.
Da de drejede rundt om Christiansborg Slotsplads var der ingen faresignaler. Bygningen stod klædt i stillads uden røg og flammer.
Beredskabet var fremme fire minutter efter alarmen gik. Tim Ole Simonsen gik ind for at tjekke brandtavlen. Han nåede ligge at kigge på den, da han fik beskeden: Der var røg fra taget.
- Så går jeg ud på gaden og kigger op mod spiret, og så kan jeg se, at det vælter op med røg og flammer, siger han.
Nu var det alvor.
Lyt til den første melding, som Tim Ole Simonsen giver over radioen, i videoen herunder.
Storalarm aktiveret
Fordi man i udrykningen og operationscentret forventede, at det var en blindalarm uden brand, så ventede en vigtig opgave for Tim Ole Simonsen.
- Jeg er nødt til at give en ret skarp radiomelding, der gør at alle rejser sig og tænker: "Nu er det alvor".
På en lydoptagelse fra klokken 07:41 kan man høre Tim Ole Simonsen kontakte stabsoperatøren, der er ved at parkere bilen. Først følger konkrete kommandoer, så stabsoperatøren kan aktiverer storalarmen hos vagtcentralen.
- Vi opgraderer udrykningen. Brandniveau 3. Børsbygningen, lyder det.
Fire minutter senere følger en opfølgning fra Tim Ole Simonsen, der her er ved at danne sig et overblik.
- Ja, bare for at vi lige har samme virkelighedsbillede. Det var en hastigt udviklet brand.
- Der er tale om en meget alvorlig situation. Så vi skal have varskoet operationschefen om, at vi går helt op i gear.
Kan ikke sammenlignes
Mere end 50 brandfolk strømmede til for at standse branden.
Slukningsarbejdet varede otte døgn. Det lykkedes at bevare knap halvdelen af Børsen, men blandt andet børssalen og det ikoniske dragespir brændte væk.
- Jeg kommer aldrig til at glemme, at spiret på Børsen væltede ned i gaden foran én, siger Tim Ole Simonsen om den indsats, han ikke kan sammenligne med noget andet.
- Særligt de første par timer af vores indsats var utroligt hektiske og intense. Og så udstrækningen af vores samlede indsats. Vi er hernede i over otte døgn. Det er på alle måder en historisk brand.
Se, hvordan Tim Ole Simonsen taklede branden i Børsen, i videoen her.