TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Hjemløse André blev udvist af København: "De mente min tilstedeværelse var utrygehedsskabende”

Dette er en kronik skrevet af André Christiansen. Det betyder, at indholdet kun dækker skribentens egne holdninger og meninger, ikke TV 2 Lorrys.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Onsdag morgen skal hjemløse André Christiansen i retten, fordi han har sovet en nat i oktober 2018.
Foto: Mette Kramer Kristensen

Skrevet af André Christiansen.

Kronik: Jeg hedder André Christiansen. Jeg er hjemløs. Jeg er 52 år gammel. Født i Danmark, eller... i udkantsdanmark. Jeg er søn, bror, far, onkel, ven, kammerat, dansker, mand, hundeejer, alkoholiker, hjemløs. Jeg er Hus Forbi-sælger.

Jeg har også været kriminel engang. Sådan rigtig kriminel. ”Røverier og fængsel”-kriminel. Sådan som man gjorde det i 90’erne. Så fik jeg børn. Ville ikke det mere. Tænkte, at de tider var ovre. Skulle være ”normal”. Men så ramte virkeligheden. Det er ikke sådan lige til at blive hr. og fru Danmark, når man aldrig rigtig selv har oplevet det som barn. Ikke rigtig ved, hvad det er. Men jeg prøvede. Jeg klarede nogle ting godt. Andre ting mindre godt. Men med tiden pressede en voldsom fortid sig alligevel på. Jeg havde svært ved at være i livet. Mit hoved havde for mange stemmer. For mange oplevelser. Jeg havde ikke ro noget sted.

Jeg startede med at spille guitar på Nørreport – ofte tilsat en del alkohol. Så kan man lige så godt sælge Hus Forbi. Så lidt for mange øl. Så alt for mange øl. Og så endte det med, at jeg blev der om natten. Jeg sov fint der på gaden.

Jeg har en gaderutine med natgear og sovegear. Vi er ikke mange gadesovere i Danmark. Det jeg kalder gadekollegaer. De officielle tal siger vist 650. De 650 ved, hvad jeg mener, når jeg siger sovegear. De ved, at man ikke bare ruller en sovepose ud og sover, når man er hjemløs. Gadelivet kræver øvelse. Det kræver rutine og hård hud på både hænder og sjælen.

 
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Jeg er ikke bange for gaden. Jeg er hverken bange for kulde eller sne. Københavns Politi har vækket mig i 10 graders frost for at høre, om jeg var OK. Det var jeg. For jeg havde indrettet mig ordentlig. Og et par promiller for meget har nok også hjulpet til. Men jeg klarede det fint. Og jeg er sådan set også stolt af, at jeg har et forhold til politiet, der gør, at de både siger hej og interesserer sig for mit helbred. De har næsten altid været gode ved mig.

Men jeg er ikke helt ung længere. Og der kan alligevel ske en del på gaden. Derfor foretrækker jeg at sove i Indre By. Her kommer politiet jævnligt forbi om natten. Der er overvågning. Og nu er der også militær ved synagogen. Jeg føler mig tryg og passet på i Købmagergade.

Jeg bor på Kultorvet i København. Det har jeg gjort i en årrække. Og indtil sidste sommer var jeg bare en af de hjemløse, som folket gik forbi på gaden i København. Kendt af alle de lokale beboere og erhvervsdrivende, men ukendt for Hr. og Fru Danmark.

De mente min tilstedeværelse var ”utrygehedsskabende”

En dag i efteråret 2018 blev jeg ikke som til hverdag vækket af lyden fra gadefejerne. I stedet blev jeg prikket til af et par betjente, der var halvt så gamle som mig selv. De mente, at min tilstedeværelse under buegangen på Regensen overfor Rundetårn var en lejr, og at min tilstedeværelse var ”utryghedsskabende".

Jeg så omkring mig. Jeg lå ved siden af en anden hjemløs på min egen alder. I den anden ende af buegangen lå 4 andre hjemløse. Vi havde sovet hele natten. Ingen fest, ingen larm, ingen klager. Her sov min kammerat og jeg ofte. Der havde aldrig været klager.

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Jeg vidste godt, at der havde været en masse ballade i pressen om udenlandske hjemløse. Noget af det var rigtigt. Andet var kørt helt af sporet i pressen. Selv blev jeg interviewet i starten af 2018 og fortalte, hvordan nogle kriminelle udlændinge havde forsøgt at opkræve beskyttelsespenge fra mig, når jeg sov på Nørreport Station.

Men når historien blev viderefortalt, blev det udeladt, at det på ingen måde var hjemløse udlændinge, der havde forsøgt at udnytte mig. På den måde blev min fortælling en del af en den debat, der endte med at kriminalisere mig selv og andre hjemløse.

Jeg blev forsøgt udnyttet af kriminelle udlændinge. Men det var pressen og politikerne, det lykkedes for. De udnyttede min situation og historie til at indføre lovgivning, der gør det strafbart for mig at sove på gaden.

Nu er det ikke længere usle kriminelle, der vil afkræve mig 500 kroner for at overnatte på Nørreport. I stedet blev det Københavns Politi, der sidste år vækkede mig med en bøde på 1.000 kroner og et zoneforbud mod at opholde mig i hele København. Det sted hvor hele mit netværk er.

Når han ringer til mig, spørger han om jeg er hjemme eller på arbejde

Jeg er en privilegeret hjemløs. Jeg har en søn, der besøger mig. Når han ringer til mig, spørger han, om jeg er hjemme eller på arbejde. Hjemme er på Kultorvet, arbejde betyder Nørreport Station. Det er her vi ses.

Her har han præsenteret mig for sin kæreste. Det er her, vi holder den gode kontakt, som jeg er stolt af at have med min knægt. Det er her i Indre by, de lokale beboere kommer ned og spørger, om der er noget galt. Det er her, min hund og jeg får en pølse fra vognen og en frikadelle fra slagteren. Det er her, jeg har mine stamkunder, der køber Hus Forbi. Det er her, jeg føler mig hjemme.

Hjemløse André Christiansen, der har fået forbud mod at opholde sig i København i 3 måneder pga. den såkaldte romalov, er blevet sigtet fordi han drak en kop kaffe ved Nørreport station.

I tre måneder fra oktober til januar måtte jeg holde mig væk fra mit hjem på grund af forbuddet. Som sagt har jeg siddet i fængsel. Det her var værre. Jeg var fuldstændig afskåret fra alt, hvad der føltes trygt og sikkert.

Og da jeg bevægede mig til Nørreport for at tage bussen og mødes med sygeplejersken fra Røde kors for at få min medicin, så blev jeg stoppet af politiet og fik en bøde for at overtræde mit zoneforbud. Av.

I tre måneder måtte jeg tage ophold udenfor kommunegrænsen. Og for en sikkerheds skyld valgte jeg at søge indenfor i en campingvogn. Jeg er taknemmelig for, at der var nogle gode mennesker, der tilbød mig den campingvogn. Men nøj, hvor jeg hadede den campingvogn. Der var alt for stille. Der var ingen gadefejere, der vækkede mig. Jeg skulle selv vælge at stå op, og jeg var alene.

I tre måneder var jeg overladt til stemmerne i mit hoved. Uden de mennesker omkring mig, som normalt kan tale mig til ro og se efter mig. Det var tre forfærdelige måneder. Jeg gik hele tiden rundt. Jeg tabte mig mange kilo. Da jeg flyttede i campingvognen, havde jeg været ædru i seks måneder. Der gik otte uger, så drak jeg igen. Mit hoved havde brug for en pause fra larmen indeni. At være byforvist, er det værste fængsel, jeg nogensinde har siddet i.

Jeg er sgu blevet glad og rørt over den store opbakning

Min sag fik stor opmærksomhed. Lige fra Stig Tøfting til almindelige danskere, der har tilbudt at betale min bøde. Jeg er sgu blevet glad og rørt over den store opbakning. Jeg har helt sikkert brug for noget hjælp. Men lige nu har jeg den hjælp, jeg kan rumme. Og jeg ønsker ikke at betale bøden, da jeg gerne vil klage over både den og zoneforbuddet.

Jeg er også glad for, de mange politikere, der har udtalt, at det ikke var målet, at jeg skulle rammes af den her lovgivning. Jeg har bare brug for, at I gør mere end at sige det. Jeg har brug for, at I sikrer rammerne, så jeg også har adgang til at bruge byen, selvom jeg kun kan leve på gaden. At I rydder op i denne lov, der er forkert og helt urimelig.

Jeg ved godt, jeg bruger byen mere end andre danskere. Men jeg er vel ikke mere utrygehedsskabende, end unge mennesker, der pisser i gaderne og kommer op og slås på vej hjem fra barerne. Jeg kører ingen ned. Jeg stjæler ikke, og jeg truer ikke nogen.

I april behandlede folketinget forslag om at ophæve zoneforbudet for hjemløse

Min bane i livet er lidt anderledes end mange andres. Mit liv gør ondt, og jeg lever dagligt med den smerte. Nogle gange drikker jeg for meget. Så siger en venlig betjent fra Københavns Politi, jeg skal skrue ned. Hvis jeg får jeg det særligt dårligt, smider Røde Kors mig i en bil og tvangsindlægger mig et stykke tid. Når jeg får det lidt bedre, er jeg tilbage på gaden.

Så når jeg siger, at jeg ikke vil have et hjem, så er det en sandhed med modifikationer. Det er ikke nemt at være hjemløs. Selvfølgelig vil jeg gerne have et hjem. Et sted hvor jeg kender tingenes tilstand og føler mig tryg. Men som jeg er nu, så er der ikke højt nok til loftet i et slot. Himlen er min ro, mit helle, mit sikre sted. Jeg hører nok til et sted i rummet, men jeg er landet her på jorden.

Min læge siger, at tre flaske vodka om dagen er en dårlig ide for min lever

Lige nu føler jeg mig mest tryg på Kultorvet, og derfor er torvet mit hjem. Jeg ved også godt, det ikke er normalt. Jeg ved godt, mit hoved er skruet mærkeligt på. Og jeg ved også godt hvorfor.

Måske – engang – bliver jeg klar til at håndtere de ting, der larmer i mit hoved. Men indtil da, vælger jeg i gode perioder at overdøve larmen i mit hoved med byens larm på Kultorvet. Det er kun det eller alkohol, der virker for mig. Og min læge siger, at tre flaske vodka om dagen er en dårlig idé for min lever. Så når jeg kan holde det ud, lader jeg være.

Med alt larmen i mit hoved, er det her måske alt, hvad livet har at tilbyde mig. Så vil jeg gerne gøre det så rart for mig selv som muligt, så længe jeg har tilbage. Vågne til lyden af gadefejerne. Sige pænt godmorgen til de studerende på vej til forelæsninger og hente frikadeller til min hund hos slagteren.

Hente min morgen-, formiddags-, frokost-, eftermiddags- og aftenkaffe i 7-eleven, og være på fornavn med renovationsmedarbejderne og lokalbetjentene. Se min søn, når han besøger mig på torvet.

På gaden er der ikke tid til at høre stemmerne. Der er ikke tid til at have ondt at sig selv. Man vågner og skal tisse. Man skal pakke sine ting sammen, så de ikke er i vejen eller forsvinder. Man skal rykke sig. Rydde op. Videre.

 

Verdens bedste Maja Løvbjerg Hansen fra gadejuristen har været sekretær på teksten.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google