Hjemløse Christian lå i smerter på fortovet: “De svage får bank, og de stærke overlever”
Blandt de hjemløse i København hersker jungleloven. De nederste i hierarkiet får bank, mener Sociolancens medarbejdere.
Denne artikel om hjemløse Christian, der får hjælp af medarbejdere fra Socialancen, er fra november 2023, men så absolut stadig værd at læse eller genlæse.
Han har en alkoholpromille på 3,4 og beklager sig højlydt.
Hjemløse Christian ligger på fortovet ved cykelstativerne foran Københavns Hovedbanegård
- Jeg er blevet banket, siger han til medarbejderne fra Sociolancen, der er blevet tilkaldt af politiet.
Sociolancen rykker ud til udsatte borgere i nød i Københavns Kommune, og TV 2 Kosmopol har i serien ‘Udrykning med Omsorg’ fulgt socialfaglig medarbejder René Pedersens og paramediciner Søren Lunds arbejde på gaden.
Denne aften foran Københavns Hovedbanegård hjælper de den hjemløse Christian.
- Hvor har du ondt? spørger René Pedersen.
- Sådan cirka overalt, svarer Christian.
- Jeg er bare så fucking gennembanket, siger han.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Hvad er Sociolancen?
Sociolancen er et køretøj, der både har en socialfaglig medarbejder og en sundhedsfaglig medarbejder, som kan hjælpe socialt udsatte borgere.
Den er ikke en erstatning for en ambulance, men den er et supplement i situationer, hvor det kan være svært at vurdere, hvad borgeren har behov for.
Sociolancen tilkaldes ved at kontakte 112, hvor det vil blive vurderet, om det er Sociolancen, der skal sendes ud.
Sociolancen kan afdække, om socialt udsatte borgere har behov for sundhedsfaglig eller socialfaglig hjælp.
Den kører i Københavns Kommune hver dag mellem 11.00 og 23.00.
Det er ikke første gang, at Sociolancen møder Christian, og også tidligere har det været efter håndgemæng.
- Han får jo bank engang i mellem, fordi han er en af de svage hjemløse. Der er et hierarki på gaden, siger Søren Lund.
- Hjemløse bliver udsat for vold. Mest fra hinanden - de svage får bank, og de stærke overlever. Det er ren junglelov.
Søren Lund beskriver Christian som en "stakkel, der ikke kan klare sig i miljøet". Men han prøver på bedste vis, fordi han ikke ved, hvad han ellers skal gøre.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol
Udenlandske hjemløse nederst i hierarkiet
Hos Projekt Udenfor kender direktør Bo Heide-Jochimsen også til hierarkiet blandt hjemløse gennem organisationens gadeplansarbejde.
- Den hvide, danske mand med et alkoholmisbrug ligger øverst. Det kan være en Hus Forbi-sælger. Generelt er borgere med udenlandsk herkomst og romaer længst nede i hierarkiet - jo mørkere i huden, jo længere nede er du, siger Bo Heide-Jochimsen til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter boksen.)
Derudover er der midterkategorier - og heller ikke de psykisk syge er højt oppe i hierarkiet, pointerer han.
Bo Heide-Jochimsen mener, at der er meget vold i misbrugsmiljøer i Danmark, og så er der hierarkier alle steder - i skoleklassen, på Christiansborg og på gaden.
- Det handler ikke om at være ond, men om at overleve. Og så bruger man de strategier, man har. Nogle er fysisk stærke, og så er der noget samfundsmæssigt og strukturelt, der gør, at de danske hjemløse føler, at de har lov til at sparke nedad mod de udenlandske hjemløse, siger direktøren.
Nye hjemløse er stærke hjemløse
I Københavns Kommune er områdechef i Hjemløseenheden, Pedro Casado Michael, også af den klare overbevisning, at der er et hierarki blandt de hjemløse. Det ser han og kollegerne i forhold til områder, hvor der kan tjenes penge - salg af Hus Forbi og flaskeindsamling.
- Det skifter lidt i forhold til, hvem der er stærke, og hvem der er svage. De stærke er typisk dem, der ikke har været hjemløse så længe. De er fysisk og mentalt stærkere end dem, der har levet længe på gaden og er blevet mere udsatte, siger Pedro Casado Michael.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Han afviser, at det skulle være danskerne, der er øverst i hierarkiet og udlændinge nederst.
- Men der er ingen tvivl om, at de danske hjemløse hjælper hinanden, og så er der grupper af borgere med udenlandsk baggrund og migranter, der har et netværk i forskellige grupper. På torve og pladser kan vi se, at de forskellige grupper holder sig til hinanden, siger han.
Pedro Casado Michael understreger, at kommunens medarbejdere - som enhver anden borger i samfundet - anmelder oplevede tilfælde af vold til politiet. Kommunen har et tæt samarbejde med politiet, men en gadeplansmedarbejder skal også kunne bevæge sig fri i miljøet.
- Hvis en gadeplansmedarbejder viser sig sammen med politiet, så kan de hjemløse tro, at gadeplansmedarbejderne nu har en direkte kontakt til politiet i forhold til anmeldelser. Og så bliver det sværere at skabe en relation.
Et lukket miljø
Hos de hjemløses landsorganisation, SAND, kender informationsmedarbejder Sofie Bay-Petersen også til interne konflikter blandt de hjemløse i København.
- Det er et miljø, hvor mange er presset fysisk og psykisk. Følelserne sidder uden på tøjet og konfliktniveauet er højt.
- Det er et lukket miljø, hvor man tager sagerne internt blandt grupperinger. Man kontakter ikke politiet. Der er en gadehakkeorden, der reagerer, siger hun.
Sofie Bay-Petersen mener dog ikke, at hierarkiet handler om at sparke nedad.
- Men der er grupperinger. Der kan være konflikter på tværs af grupper, men også internt i grupper.
Et godt sted at sove
Tilbage på gaden i København har René Pedersen og Søren Lund hjulpet Christian ind i Sociolancen. De vil gerne hjælpe ham med at finde det rette sted at sove.
- Jeg har PTSD, fordi jeg er blevet banket så mange gange, siger han.
Nogle herberg har store sovesale, hvor mange sover sammen, og det kan give uro, forklarer René Pedersen. Derfor kontakter han og kollega Søren Lund Kirkens Korshærs herberg på Stengade 40, der er et mindre sted, hvor han kan skærmes for andre hjemløse.
- Er det et sikkert sted? spørger Christian de to Sociolance-medarbejdere.
- Ja, det er det, og vi kan tale med dem om, at der er behov for, at du kan blive skærmet, svarer René Pedersen, der sidder på hug foran Christian inde i Sociolancen.
Lidt senere hjælper han og kollegaen Christian ind i en sofa på herberget. Her får de også fortalt til Kirkens Korshærs medarbejdere, at Københavns Kommunes Hjemløseenhed leder efter Christian, men at de ikke har haft mulighed for at finde ham.
- Det er godt, du skal tage imod den hjælp, der kommer nu, siger René Pedersen til Christian i sofaen.
- Vi kører igen nu Christian, og så passer du på dig selv. Nu er du her hos nogle andre gode mennesker.
Christian rækker hånden ud til René Pedersen og smiler.
- Hos nogle andre gode mennesker. Jesus Christ, I laver et godt stykke arbejde, siger han så og smiler.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol