Højhuse tåler ikke vind: Nu svarer beboere igen i kampen for at blive boende
149 familier har fået at vide, at de skal flytte, fordi en undersøgelse viser, at Bellahøjhusene ikke kan klare kraftig vind. Men nu sår beboerne tvivl om selvsamme undersøgelse.
149 familier i de kendte og historiske Bellahøjhuse i København står til at skulle flytte ud af deres lejligheder for at blive genhuset.
En undersøgelse viser nemlig, at højhusene kan være farlige, når det blæser meget. Men nu svarer beboerne igen og kræver en ny uvildig undersøgelse bygningerne.
I et høringssvar skriver beboerne nu, at der er flere problemer med den tekniske undersøgelse og sagen generelt, siger John Steen Johansen, der er beboer gennem 26 år og formand for afdelingsbestyrelsen Bellahøj.
- Vi synes, at det foreliggende tekniske notat ikke er tilstrækkeligt. Vi har selv haft nogle dygtige tekniske medlæsere, som også har påpeget visse mangler i det, der er fremlagt fra boligselskabets teknikere. Vi betvivler ikke deres kompetencer, men det er ikke akut, så tag jer god tid, lyder opfordringen fra John Steen Hansen.
Bellahøjhusene stod færdigbygget i 1956, som Danmarks første højhusbyggeri. Beboere, som TV 2 Lorry har talt med, fortæller, at højhusene "svajer lidt", når det blæser meget. Men det er ikke noget, der bekymrer.
Tværtimod vil beboerne meget nødig flytte væk fra deres hjem og den gode udsigt.
Ikke holdbart
Alligevel har de 149 familier i Bellahøjhusene altså fået at vide, at de formentlig skal flytte ud af deres lejligheder for at blive genhuset.
Nye tekniske undersøgelser, som Rambøll, Niras og Svend Ole Hansen Aps har lavet, viser således, at det ikke er sikkert at opholde sig i tre af de seks højhuse, når der er vindstød på mere end 11 meter i sekundet - vindstød, der forekommer på månedlig basis.
Det er ikke holdbart, mener Københavns Kommune, og beboerne skal derfor flyttes permanent. Det fremgår af en meddelelse, som Københavns Kommune - der har ansvaret for beboernes sikkerhed - har sendt.
- Det er et omfattende materiale, der ligger til grund for den konklusion, som rådgiverne er kommet med, og vi kan som tilsyn ikke sidde sådan en konklusion overhørig, og så reagerer vi på baggrund af det, uddyber Morten Lund, der er enhedschef i teknik- og miljøforvaltningen, til TV 2 Lorry.
KAB har tidligere forklaret, at bygningerne er skrøbelige, fordi Bellahøjhusene er bygget forskelligt.
Nogle af højhusene har facadeplader, der er støbt sammen med etagedækkene, og det er med til at stabilisere huset.
- Det er jo sådan set kun rimeligt, at beboernes sikkerhed er det vigtigste i den her sag. Så hvis bygningerne ikke kan tåle at stå ude, når det blæser, så skal der ikke bo mennesker i dem, siger Rasmus Jessing, der er byggedirektør i KAB.
Lavede fejl
Men i de pågældende højhuse er facadepladerne støbt sammen om elementer, der er hægtet på hver etagedæk. Derfor kan facadepladerne ikke regnes med i bygningens stabilitet.
KAB forklarer, at det dermed har været meget kompliceret at beregne, hvilken vindbelastning de pågældende huse kan tåle.
Det kan også være med til at forklare, hvorfor det først er nu, man bliver opmærksom på, at de mange år gamle bygninger ikke kan holde til for kraftig vind.
- Det kan jo virke paradoksalt. De her bygninger har stået siden starten af 1950’erne, og tilsyneladende har de det konstruktivt okay. Men der er blevet lavet nogle nye beregninger for at se, hvad de kan holde til, og der har det vist sig, at man oprindeligt har lavet nogle fejl i beregningerne, og derfor kan de faktisk ikke holde til store vindbelastninger, siger KAB's byggedirektør.
John Steen Johansen, I har også skrevet til politikerne i Teknik- og Miljøudvalget. Men forvaltningen har allerede skrevet til jer, at det kan være farligt, når der er vindstød. Bør I ikke acceptere det – det er jo jeres sikkerhed, det handler om?
- Ja præcis, beboernes sikkerhed. I mandags afleverede vi og boligselskabet vores høringssvar, og de skal holdes op imod hinanden og afvejes og undersøges. Det er ikke akut, så vi opfordrer til, at de gør det grundigt, siger John Steen Johansen.
Københavns teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), skriver til TV 2 Lorry, at man tager beboernes høringssvar med i den videre sagsbehandling:
"Københavns Kommune er som myndighed forpligtiget til at reagere, når vi får en rapport, der siger, at der er behov for evakuering selv ved relativt svag vindstyrke. Det er klart, at det er meget indgribende i beboernes liv, og derfor har jeg også mødtes med beboerformanden, og vi har modtaget beboernes høringssvar, som vi vil tage med i den videre behandling af sagen. Men vi kan ikke som myndighed lade være med at reagere, når der kommer sådan en rapport. Beboernes sikkerhed kommer i første række."