"Jeg glæder mig til henrettelsen": Tegner har brugt ti år på historisk trekantsdrama
Det skulle have været én enkelt tegneserie, og den skulle have taget et år at lave. Men 30-årige Karoline Stjernfelt har indtil videre brugt ti år på at omsætte dramaet om Struensee, Caroline Mathilde og Christian VII til streger på papiret.
- En ting, han altid skal have, er en meget, meget stor næse. Og så skal han have meget voluminøse læber.
Med sikker hånd sætter Karoline Stjernfelt sine streger på tegnepladen, og frem fra skærmen vokser ansigtet på Struensee, som var livslæge for Christian 7. i 1700-tallets Danmark.
Hun har efterhånden tegnet den store næse og de fyldige læber et utal af gange.
På tegnestuen på Nørrebro arbejder den 30-årige tegneserieskaber nemlig på tredje og sidste bind i sin historiske serie om 1700-tallets mest velkendte trekantsdrama: Dronning Caroline Mathildes affære med lægen.
Og projektet har hun været i gang med i rigtig mange år.
Foto: Niels Christian Buhl/TV 2 Kosmopol
I morgen bliver bedre hedder serien, som Karoline Stjernfelt har arbejdet på, siden hun var 19 år.
De to første bind i serien blev udgivet i henholdsvis 2016 og 2020, og lige nu tegner Karoline Stjernfelt på livet løs for at blive færdig med tredje og sidste bind i serien.
Men egentlig var det slet ikke planen, at hendes tegneserie skulle vokse sig så stor.
Karoline Stjernfelt begyndte på projektet, da hun studerede på Serieskolan i Malmø - en toårig uddannelse for kommende tegneserieskabere.
- Jeg kendte kun meget lidt til historien, men jeg havde sådan en naiv ide om, at det kunne være sjovt at lave en forholdsvis kort tegneserie om det. Men så er det bare et projekt, der er vokset og vokset, mens jeg har arbejdet på det.
Foto: Niels Christian Buhl/TV 2 Kosmopol
Tegner det "rigtige" København, som byen så ud
Undervejs har Karoline Stjernfelt brugt lang tid på at dykke ned i historiske kilder, både for at få de faktiske hændelser helt på plads, men også for at kunne skabe en nøjagtig visuel gengivelse af København i 1700-tallet.
- Jeg har været alle mulige steder henne og søgt i alle mulige gamle bøger for at finde de rigtige billeder, beskrivelser og referencer, siger Karoline Stjernfelt.
Forarbejdet har gjort hende i stand til at tegne de rigtige huse, de rigtige kjoler, de rigtige sko og de rigtige heste. Og det er vigtigt, mener hun, når en 250 år gammel fortælling skal vækkes til live.
- Når jeg går ind og etablerer et 1700-tal, der virker levende og realistisk baseret på den research, jeg kan få fingrene i, så gør det, at personerne bevæger sig i en mere virkelig verden.
- Og det gør dem mere virkelige. Researchen hjælper mig med at give den her historie en vis tyngde, fordi man bliver mindet om, at det skete i virkeligheden, selvom det er en fiktionaliseret udgave.
Stranger than fiction
Selvom hun på forhånd kendte hovedtrækkene i fortællingen om den mentalt ustabile Kong Christian VII og hans kones affære med livlægen, har detaljerne i historien overrasket Karoline Stjernfelt.
Undervejs i sin research er hun flere gange blevet forbavset over, hvor vild denne del af danmarkshistorien egentlig er.
- Hvis det her var fiktion ville jeg flere gange have tænkt: Det her kan jeg simpelthen ikke slippe af sted med, det er simpelthen for urealistisk. Men det er virkelig en del af danmarkshistorien, hvor flere af hændelserne er stranger than fiction.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Prisvindende historisk tegneserie
I morgen bliver bedre er en historisk tegneserie i tre bind. Tredje bind udkommer i til efteråret 2024.
De to første bind i serien har modtaget en række priser. Blandt andet fik 'I morgen bliver bedre 1: Kongen' Pingprisen 2016 for 'bedste danske debut', mens 'I morgen bliver bedre 2: Dronningen' blev belønnet med Pingprisen 2022 for 'bedste danske tegneserie'.
Karoline Stjernfelt (f. 1993) er udannet fra Serieskolan i Malmø.
Du kan møde Karoline Stjernfelt på Bogforum d. 5. november kl. 16-16.30.
Glæder sig til halshugning
Efter mere end ti års arbejde nærmer Karoline Stjernfelt sig nu afslutningen på sit epos om Caroline Mathilde, Christian VII og livlægen Struensee.
Det sidste bind i serien med undertitlen Lægen skal udkomme i efteråret 2024, og forfatteren bruger lige nu al sin tid på at tegne.
- Nogle af scenerne har jeg jo forestillet mig og skrevet for ti år siden. Så det er superfedt endelig at få lov til at sidde og tegne dem, siger hun.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Niels Christian Buhl/TV 2 Kosmopol
Og der er særligt én scene, som tegneserieskaberen ser frem til at omsætte til streger på papiret.
- Jeg glæder mig selvfølgelig til at tegne henrettelsen. Det lyder ikke som en særlig charmerende ting at glæde sig til, men det bliver bare sjovt og dramatisk. Jeg glæder mig ikke til at skulle tegne de 30.000 mennesker, der ser på. Det, tror jeg, jeg skal sætte et par dage af til.