Københavnske skoler bliver nu renoveret for flere hundrede millioner kroner
Kommunerne har udpeget en lang række ekstraordinære byggeopgaver til omkring 350 millioner kroner, som sættes i gang i løbet af 2020.
Med anlægsloftet annulleret tilføjer og fremrykker Københavns Kommune nu en lang række byggeprojekter til omkring 350 millioner kroner alene i år til en allerede milliardstor ordreliste, så de nu kan gennemføres tidligere end hidtil planlagt.
Mandag og tirsdag skal Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget på Københavns Rådhus nikke godkendende til igangsætte de byggeprojekter, som forvaltningen har fundet frem.
Og det kommer især til at kunne mærkes på skoler i landets mest befolkede kommune.
Blandt andet fremrykker kommunen ti større og flere mindre skolerenoveringer. Det gælder for eksempel Tingbjerg Skole, Blågård Skole og Bavnehøj Skole, der allerede i år vil få en kærlig hånd.
Ifølge kommunens katalog er det især forbedringer af indeklima og opgraderinger af klasselokaler, der står til at blive udført i år.
- Selvom det sker på et dystert bagtæppe, er fremrykningen af de mange investeringer en win-win situation, siger overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.
- Vi kan som kommune give virksomhederne et økonomisk rygstød og hjælpe med at holde hånden under byens arbejdspladser. Og samtidig får vi lavet en række opgaver, som vi ikke har kunnet løse tidligere, da vi har været låst af det kommunale anlægsloft.
Samtidig står skolerne frem mod 2023 over for flere store renoveringer for flere hundrede millioner kroner. Det er nogle af de millioner kroner, der nu bliver rykket frem, så byggeriet kan finde sted tidligere end planlagt.
Følgende skoler foreslås renoveret:
- Bavnehøj Skole (for 13,3 millioner i 2020)
- Damhusengens Skole (for 10,5 millioner i 2020)
- Tingbjerg Skole (for 10 millioner i 2020)
- Rådmandsgade Skole (for 6,3 millioner i 2020)
- Korsager Skole (for 6 millioner i 2020)
- Tagensbo Skole (for 6 millioner i 2020)
- Ellebjerg Skole (for 5,7 millioner i 2020)
- Sølvgades Skole (for 4,4 millioner i 2020)
- Blågårds Skole (for 4,2 millioner i 2020)
- Heibergskolen (for 3,9 millioner i 2020)
- Husum Skole (for 3,7 millioner i 2020)
- Nyboder Skole (for 3,1 millioner i 2020)
- Hanssted Skole (for 2,2 millioner i 2020)
- Strandvejsskolen (for 1,9 millioner i 2020)
- Nørre Fælled Skole (for 1,7 millioner i 2020)
- Frederiksgård Skole (1,2 millioner i 2020)
- Peder Vedels Skole (for 956.000 i 2020)
- Strandparksskolen (for 900.000 i 2020)
- Frejaskolen (for 727.000 i 2020)
- Gerbrandskolen (for 341.000 i 2020)
Kilde: Københavns Kommune
Veje og byrum får også millioner
Foruden skoler og institutioner er det især også byggeprojekter inden for infrastruktur og byrum, der bliver fremrykket og tilføjet ordrelisten.
Københavns Kommune oplyser således, at Kødbyen på Vesterbro skal shines op. Facader og træværk står over for en gang maling, mens et nuværende underjordisk rørsystem og kloak renoveres og genoprettes.
Samtidig sættes der gang i infrastrukturprojekter for små 110 millioner kroner. Disse fordeles til blandt andet cykelstier, ekstra parkeringspladser samt en akut reperation af Langebro til 30 millioner kroner.
Af de 350 millioner kroner, der skal bygges ekstra for i år, fordeles 170 millioner kroner til Økonomiforvaltningen - som blandt andet varetager skoler og institutioner - mens Teknik- og Miljøforvaltningen - som eksempelvis står for klimatilpasning og infrastruktur - modtager et tilsvarende beløb.
Se hvilke byggeprojekter, der foreslåes igangsæt på kommunens hjemmeside her og her.
Hvad er anlægsloftet?
Anlægsloftet fastsætter, hvor mange penge kommunerne må bruge på bygge- og renoveringsopgaver.
Anlægsloftet er bestemt i en aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).
Kommuner har tidligere beklaget sig til skiftende regeringer over anlægsloftet, fordi de har ment, at loftet sætter en stopper for kommunal renovering og nybyggeri.
Regeringerne har dog bevaret anlægsloftet, blandt andet med argumentet, at det sikrer mod overophedning af økonomien.
Kilde: KL, Ritzau, DR Nyheder
Tilføjer en milliard til byggeprojekter
De nye byggeopgaver er blevet til, efter regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) i slutningen af marts måned vedtog at fritage kommunerne fra anlægsloftet i år.
Det skal være med til at støtte dansk erhvervsliv under coronakrisen, lyder det fra regeringen.
Anlægsloftet er det årlige beløb, kommunerne maksimalt må bruge at bygge og renovere.
Det betyder, at kommunerne nu frit kan eksekvere de projekter, de ønsker, så længe de afsluttes i 2020.
For Københavns Kommune betyder det, at man vil fremrykke allerede planlagte byggeprojekter for yderligere 350 millioner kroner alene i år, hvoraf flere forventes at kunne afsluttes inden årets udgang.
Det følgende år, altså i 2021, vil Københavns Kommune desuden øge anlægsbudgettet med yderligere 690 millioner kroner, så der i alt kan bygges for 3,985 milliarder kroner.
Med andre ord føjes der dermed godt og vel en milliard kroner til anlægsprojekter alene i Københavns Kommune de kommende to år.
Sammen med de mange ekstra byggeprojekter fremrykker kommunen desuden betalinger af fakturarer for omkring 600 millioner kroner. Det skal være med til at skyde noget likviditet ud i virksomhederne.
Kommunens tiltag for at hjælpe byggebranchen gennem coronakrisen:
For at hjælpe erhvervslivet godt gennem corona-krisen har Københavns Kommune igangsat en række tiltag:
- Fremrykket anlægsprojekter for 169, 7 mio. kr. til 2020 på Økonomiudvalgets område. Derudover fremrykkes der tilsvarende opgaver fra kommunens øvrige forvaltninger, så der i alt fremrykkes anlægsinvesteringer for godt 350 mio. kr.
- Fremrykket betalingen af fakturaer for 600 mio. kr. for at få likviditet ud til kommunens leverandører.
- Udskudt virksomhedernes betaling af 2. rate af dækningsafgift for 2020 på 483 mio. kr., der ellers skulle have været betalt den 1. august. Dækningsafgiften er en afgift, som private forretningsejendomme betaler til kommunen.
Kilde: Københavns Kommune