Som 27-årig mistede Kristian næsten synet: Nu vil han hjælpe blinde via ny løbe-app
Kristian Schou Hedegaard har udviklet en app, der skal sætte svagsynet sammen med frivillige, så de kan gå eller løbe en tur sammen.
En mørk morgen, hvor Kristian Schou Hedegaard skulle ud og løbe, blev han klar over, hvor utrygt det var.
Den 35-årige appudvikler var nemlig næsten blind.
I det, at han kun havde stien og det grønne græs som pejlemærke, tænkte han over, hvor fjollet det var, at han løb alene, når han kunne høre en masse andre løbe lige ved siden af ham.
På en tur til Afrika spiste han en burger, blev forgiftet og så syg, at han svævede mellem liv og død. Efter to måneder på hospitalet blev han udskrevet, og 90 procent af hans syn var forsvundet, og den nu 35-årige appudvikler var stort set blind.
Det betød, at han med synstabet måtte sige et tragisk farvel til den motion og fysiske aktivitet, som ellers havde været en stor del af hans hverdag. Efter en sej kamp, hvor han prøvede at kæmpe sig tilbage til livet, fik han efterhånden snøret løbeskoene igen.
- Jeg kæmpede for at komme frem, og der løb de andre lige ved siden af mig. Hvorfor løb vi ikke sammen, så det ikke var så svært for mig? Den tanke slog ned i mig, og så besluttede jeg mig for at gøre noget ved det, fortæller Kristian Schou Hedegaard til TV 2 Lorry.
Kristian Schou Hedegaard besluttede sammen med medstifteren af appen Move United, Nicolai Juhász Lissau, at de ville udvikle en app, som kunne give andre med synshandicap den hjælp, som han selv manglede, når han motionerede.
Foto: Move United
Move United vil hjælpe ensomme
Appen er tænkt som et socialt fællesskab, der skal forbinde personer med et synshandicap med frivillige motionister til en gåtur i parken, en løbetur eller til en omgang fitness-træning i det lokale center.
Det er vigtigt, da der er større sandsynlighed for, at de der lever med et synshandicap, har et dårligere selvvurderet helbred, og de generelt føler sig mere ensomme.
Det skønnes, at 65.000 danskere har en alvorlig synsnedsættelse, hvor tal fra VIVE, som er nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, viser, at det er 18 procent af synshandicappede, der føler sig ensomme, hvor det ligger på 1,3 procent hos resten af befolkningen.
Move United vil derfor oprette en social platform, hvor synshandicappede kan komme ud ad døren, og igennem motion med frivillige kan opbygge nye venskaber.
Appen har været igennem en testperiode i Københavns Kommune, hvor appen har fået positiv respons hos testpersonerne, og den bliver derfor tilgængelig den 24. februar. Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune har bevilget 40.000 kroner til udvikling af appen.
- Vi tror på, at vi kan bidrage med at forbedre de her tal, som viser en høj ensomhed hos mennesker med synshandicap. Vi har for start fokus på svagtsynede og blinde, da de har brug for at få hjælp til en gå eller løbetur. I dag kan det være så svært at få en ledsager til at gå en tur med en, så det er svært at komme afsted. Og så får man ingen motion, eller adgang til sociale fællesskaber, som også er vigtigt psykisk, fortæller Kristian Schou Hedegaard.
Udviklingen af appen er støttet af Synoptik-Fonden og Dansk Blindesamfund, der har fokus på sund livsstil for blinde og stærkt svagsynede.
- Vi ved, at mange blinde og stærkt svagsynede ikke kommer ud og motionere, fordi det er svært for dem enten at løbe selv eller gå en tur ligesom at gå i fitnesscenteret uden synet, kan være fysisk svært og desuden en psykisk overvindelse. Men hvis man har en motionsmakker, så bliver det meget nemmere både fysisk og psykisk. Det tror jeg, vi alle kan nikke genkendende til, fortæller Thorkild Olesen, der er landsformand i Dansk Blindesamfund.
Kristian Shou Hedegaard håber, at appen kan hjælpe flere til at komme i kontakt med hinanden og få en motionsaftale.