Lukning af Pusher Street vil rykke problemet videre, mener de lokale. De ser én løsning for sig

Hvis Pusher Street lukker, rykker hashsælgerne nok bare videre til næste lokation. Men ét tiltag kan løse problemet, mener lokaludvalg.

Hashsalget vil fortsætte, så længe folk har lyst til at købe hash. 

En lukning af Pusher Street på Christiania vil derfor ikke eliminere hashhandlen på Christianshavn, mener Asbjørn Kaasgaard, formand for Christianshavns Lokaludvalg. 

Den vil bare flytte placering. 

- Det bliver noget skidt, og det vil være en myndighedsopgave at tage sig af det, siger han til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- I starten vil hashsalget nok rykke til volden og metroen, og så vil det nok også rykke videre mod Nørrebro, Vesterbro og Hellerup. 

Efter weekendens skyderi, hvor en 30-årig mand blev dræbt og fire andre blev såret, vil beboerne på Christiania nu have Pusher Street lukket. 

Samme ønske har en lang række politikere givet udtryk for - blandt andet justitsminister Peter Hummelgaard (S) og Københavns Kommunes overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

- Volden og kriminaliteten omkring Pusher Street har for længst nået et niveau, vi hverken kan eller vil finde os i. Utrygheden er nu så stor på Christiania, at der kun er en vej frem, og det er en permanent lukning af Pusher Street. Hverken som by eller som samfund kan vi se til, at mennesker slås ihjel og overfaldes af grådige bander og rockergrupper, der lever af et ulovligt stofmarked, udtaler overborgmesteren til Politiken

Hætteklædte, unge mænd

Ved tidligere lukninger af Pusher Street var det særligt Christianshavns Vold, hashsælgerne opholdte sig ved i stedet. Det er tæt på, hvor kunderne kommer forbi, og så kan de gemme sig ved Lille Mølle, Christianshavns sidste tilbageværende mølle, fortæller Asbjørn Kaasgaard. 

Det skete blandt andet i vinteren 2021, da der blev indført opholdsforbud og opsat hegn i Pusher Street. 

quote Der er hætteklædte, unge mænd med mundbind på gadehjørnerne

Julius Lund, formand for foreningen Christianias Naboer

Her blev mere end 100 personer sigtet for at være i besiddelse af hash og fik konfiskeret i alt 155.000 kroner i området omkring Christiania. 

- Der er hætteklædte, unge mænd med mundbind på gadehjørnerne. De bevæger sig rundt og henvender sig diskret til forbipasserende, sagde Julius Lund, formand for foreningen Christianias Naboer, dengang til TV 2 Kosmopol

Udkonkurrere de kriminelle

Selvom det ikke nødvendigvis løser hashproblemet, støtter Christianshavns Lokaludvalg op om christianitternes ønske om at lukke Pusher Street, fortæller Asbjørn Kaasgaard. 

Christianitterne udtalte sent søndag aften, at de dog ikke selv "har ressourcer eller magt til at lukke Pusher Street og holde det lukket". 

- Så længe der er en massiv ulovlig hashhandel, vil der være en voldelige og dødelig kamp om markedet, siger Fællesskabet Christiania i en pressemeddelelse. 

De ønsker derfor et statsreguleret hashmarked, og det bakker Christianshavns Lokaludvalg op om. 

- Det kan give en tryghed, hvis det ikke længere er banderne, der står for hashsalget. Vi foreslår derfor, at apotekerne kan stå for hashsalget, siger Asbjørn Kaasgaard og fortsætter: 

- De kriminelle holder nok ikke op med at være i bander af den grund, men hashmarkedet vil blive ved med at eksistere, så længe der er efterspørgsel på den, og på denne måde ville man kunne udkonkurrere de kriminelle, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik