TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Lystsejlere frygter Lynetteholm: Stor risiko for fatale ulykker

Kan etablering af Lynetteholm betyde langt højere risiko for fatale ulykker på vandet? Ja, mener en række lystsejlere, kajakroere og foreninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Store krydstogtsskibe og små sejlbåde og kajakroere presses sammen i smalt havneløb

For nogle er planerne om den måske kommende københavnske bydel og halvø Lynetteholm et spændende projekt. Men ikke for lystsejlerne.

- Det vil gøre ondt, hvis Lynetteholm bliver en realitet.

Sådan siger Poul Levin, der er lystsejler og har sejlbåd i Langelinie Lystbådehavn.

Jeg og rigtig mange andre føler, at vi er blevet fuldstændig ladt i stikken.

— Poul Levin, lystsejler

Fredag den 4. juni forventes Folketinget at vedtage en anlægslov, der gør, at Lynetteholm kan blive en realitet.

Men med Lynetteholm følger ændringer, der ifølge lystsejlerne vil skabe både farlige og vanskelige situationer.

- Der er ikke blevet taget hensyn til os lystsejlere. Jeg og rigtig mange andre føler, at vi er blevet fuldstændig ladt i stikken. De siger, at vi bare kan sejle ud af Kronløbet. Det er som om, at de ikke ved ret meget om, hvad det er for nogle forhold, der kan blive tale om, forklarer Poul Levin.

Poul Levin vil få sværere ved at sejle ind og ud af Københavns Havn, hvis Lynetteholm bliver en realitet.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Til alle os, der ikke er eksperter i løbene ind og ud af Københavns Havn, kommer her en forklaring.

Lynetteløbet går syd om øen Trekroner og er i dag forbeholdt lystsejlads. Det er det løb, som cirka 39.000 lystsejlere benytter hvert år til at komme ud på åbent vand. Kronløbet, som Poul Levin nævner, løber nord for Trekroner og er lige nu forbeholdt erhvervssejlads.

Hvis Lynetteholm etableres, vil Lynetteløbet blive lukket, og Kronløbet vil blive indsnævret. Planen er, at både erhvervs- og lystsejlads fremover ville skulle benytte Kronløbet.

Farlige situationer kan opstå

Hos Dansk Sejlunion er de bekymrede for, at de to typer sejlads skal bruge samme sejlrende.

- Vi skal alle sammen sejle igennem det samme løb, og der skal man altså forestille sig at de store krydstogtskibe ligger. De er 65 meter brede. De skal have en terrorsikringsafstand, som vi ikke må komme indenfor på omkring 50 meter, og så skal alle, uanset om det er standup-padlere, kajakker, sejlbåde, små og store motorbåde, færdes på de meter, der er tilbage. Vi frygter rigtig meget, at det her kan gå grumme galt, særligt for nogle af de blødeste vandtrafikanter, siger formand for Dansk Sejlunion, Christian Lerche.

Der vil være rigtig mange bølger og skruevand, så risikoen for fatale ulykker er meget stor.

— Per Ottesen, formand for Amager Ro- og Kajakklub

En af de bløde vandtrafikanter er Per Ottesen. Han er kajakroer og formand for Amager Ro- og Kajakklub. Han frygter, at den tætte trafik ved Kronløbet kan ende fatalt for et af hans medlemmer.

- Det bliver meget intens trafik. Trafikanter som kajakkerne er meget følsomme overfor bølger. Når der så ligger ikke bare erhvervstrafik, men også en masse motorsejlere lige ved siden af dem, så er der stor chance for, at de kæntrer. Der vil være rigtig mange bølger og skruevand, så risikoen for fatale ulykker er meget stor, fortæller han.

Bølger og skruevand kan nemt få en kajak til at kæntre.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Hos By & Havn mener de, at der er taget hensyn til lystsejlernes sikkerhed.

- Der er ikke nogen, der kommer i fare på grund af Lynetteholm. Vi har lavet grundige undersøgelser, som viser, at det ikke er en væsentlig påvirkning af sejladsforholdene at lukke lynetteløbet, siger udviklingschef Ingvar Sejr Hansen.

Slut med kapsejlads

Udover lukningen af Lynetteløbet er mange også kede af at miste den bid af havet, som skal blive til Lynetteholm.

- Det virker som om, at havet bare er noget, som man kan fylde andet ud i, men vi er faktisk nogle, der bruger det til sejlads, siger Christian Lerche fra Dansk Sejlunion.

Vi har gjort Kronløbet lidt bredere og ændret kajkanterne, så der kommer mere plads og færre bølger.

— Ingvar Sejr Hansen, udviklingschef i By & Havn

Margretheholms Havn og Langelinie Lystbådehavn vil eksempelvis ikke længere kunne afholde deres ugentlige kapsejlads, fordi kapsejladsarealet vil blive fyldt op med jord.

Selvom mange lystsejlere føler, at de ikke er blevet hørt, så har deres indspark, ifølge Ingvar Sejr Hansen, haft betydning.

- Faktisk har vi tilpasset projektet på baggrund af den dialog. Vi har gjort Kronløbet lidt bredere og ændret kajkanterne, så der kommer mere plads og færre bølger. Der kommer også en signalregulering, sådan så man på sikker vis kan vente, når der er nogle af de store erhvervsskibe, der skal passere, f.eks. Oslofærgen, oplyser Ingvar Sejr Hansen.

Her ses Lynetteløbet, som skal lukkes, hvis Lynetteholm skal etableres.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Men det er ikke nok, ifølge Dansk Sejlunion og lystsejler Poul Levin.

- Der er nok mange, der må stille sig selv spørgsmålet, om det stadigvæk giver mening at have en båd i for eksempel i Langelinie Lystbådehavn. Og giver det mening at have en båd liggende i Margretheholms Havn, som jo får rigtig vanskeligt ved at komme ind og ud af havnen.

Margretheholms Havn er hårdt ramt

I Margretheholms Havn, hvor sejlklubben S/K Lynetten holder til, er frygten for Lynetteholm stor.

I havnen planlægger By & Havn nemlig at etablere en klapbro, så lastbiler kan transportere jord til Lynetteholm. 80 procent af bådene i havnen kan ikke sejle under broen, og i hverdagene er broen primært forbeholdt lastbiler, så lystsejlerne har svært ved at komme ind og ud i dagtimerne.

- Jeg synes, at vores situation er katastrofal, fordi ikke nok med at vi får en bro, men Lynetteløbet bliver også lukket. Det betyder, at vores adgang til København bliver meget begrænset. Det her vil spærre os inde, så vi er alle sammen rigtig vrede og skuffede. Og vi har gjort alt, hvad vi kunne for at kæmpe imod, siger sejlklubbens formand, Airo Bjarking.

Havnens brugere har kæmpet for, at der i stedet for en klapbro skal etableres en såkaldt akvædukt.

Et eksempel på en akvædukt i Holland.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

By & Havn mener dog, at klapbroen er den bedste løsning.

- Selvfølgelig er det en begrænsning for sejlerne i Margretheholms Havn, at vi laver en bro, men vi er jo vant til broer i København, og grunden til at vi har lavet den klapbro, det er jo netop for at tage hensyn til nogle af beboerne på Margretheholm, f.eks. børnefamilierne der, siger Ingvar Sejr Hansen.

I Margretheholms Havn har de ikke givet op endnu, og det har Poul Levin i Langelinie Lystbådehavn heller ikke, men han forbereder sig på det værste.

- Jeg kan ikke sige mig fri for at overveje, om jeg skal finde en anden bådplads, hvor adgangen til vandet er lettere, afslutter Poul Levin.

Hvis anlægsloven vedtages, er det planlagt, at Lynetteholmen vil stå færdig i 2070.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Nu har snevejret ramt Sjælland

Foto: Presse-fotos.dk

Som det ses på billedet herover, så har sneen nu ramt Helsingør i Nordsjælland.

Det forventes at passere videre ned mod København i løbet af den næste times tid.

Vejdirektoratet var allerede i går ude at advare om risiko for sneglatte veje i Hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Mand fra Ishøj siger ok til fortsat fængsling for fremme af terror

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En mand fra det højreekstreme miljø accepterer en fortsat varetægtsfængsling i fire uger. Det oplyser anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi til Ritzau.

Den 29-årige mand fra Ishøj blev varetægtsfængslet 10. december, og fristen udløber på mandag.

Men der bliver ikke et retsmøde om, hvorvidt er er grundlag for en fortsat frihedsberøvelse. Årsagen er, at han har indvilget i en frivillig forlængelse.

Ved en aktion 9. december blev manden anholdt, og sigtelsen handler om, at han skal have fremmet en terrorsammenslutning på den krypterede beskedtjeneste Telegram.

Politiet hævder, at den 29-årige har overtrådt straffelovens paragraf 114 e. Den drejer sig om at fremme virksomheden for personer eller grupper, der har til hensigt at begå terror.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Entreprenør bag Danmarks dyreste skole fyret

Visualisering af, hvordan den kommende Arenakvarterets Skole i Ørestad skal se ud.
Foto: Rubow Arkitekter og Nøhr & Sigsgaard Arkitekter

Egentlig skulle Arena Skolen i Ørestad være åbnet tilbage i maj 2023, men det skete aldrig.

Her halvandet år senere undervises eleverne stadig i pavilloner, mens færdiggørelsen af byggeriet lader vente på sig.

Og nu er Københavns Kommunes tålmodighed med entreprenøren bag byggeriet, BAM Danmark, sluppet op, hvorfor de har fyret dem.

Det skriver KøbenhavnLIV.

- Byggeri København har ikke længere tillid til, at BAM Danmark kan færdiggøre byggeriet i den aftalte kvalitet og uden yderligere væsentlige forsinkelser. Vi vurderer, at vi sikrer den bedst mulige kvalitet og fremdrift ved at lade andre kræfter komme til, selvom det betyder, at vi må bruge noget tid på at finde en anden entreprenør, der kan færdiggøre projektet, lyder det fra Mette Kilde Corfitzen, byggechef i Byggeri København i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

TV 2 Kosmopol forsøger at få en kommentar fra BAM Danmark.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

19-årigt talent sælges i historisk handel

Emilía Ásgeirsdóttir ses her i rød trøje.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Den 19-årige fodboldspiller Emilía Ásgeirsdóttir, der de sidste to år har spillet som angriber på FC Nordsjælland førstehold, er i en "historisk stor aftale" blevet solgt til den tyske klub FC Leipzig.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

- Jeg ser tilbage på min tid i FC Nordsjælland med stor taknemmelighed. Jeg har lært utroligt meget, fået så mange minder og skabt meget betydningsfulde relationer, jeg sætter stor pris på, siger Emilía Ásgeirsdóttir til Sjællandske Nyheder.

Hun har i sine to år på den nordsjællandske klubs førstehold spillet 89 kampe.

- Emilía har opnået stort set alt her i klubben, og til trods for hendes unge alder, kigger vi på en spiller, hvor vi siger, at det er på tide at tage næste skridt i karrieren, fortæller Jessica Davis Sports Director for kvinderne i FC Nordsjælland til Sjællandske Nyheder.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person død efter fund i havn

Genrefoto.
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

Opslaget er opdateret, efter det er kommet frem, at personen er afgået ved døden.

En person er fredag morgen blevet reddet op af vandet i Københavns Havn.

Det skriver Ekstra Bladet.

Personen er efterfølgende afgået ved døden, oplyser vagtchef ved Københavns Politi Jonathan Wald over til TV 2.

Politiet arbejder nu på at afklare, hvad der er sket, men vagtchefen understreger, at intet på nuværende tidspunkt indikerer en kriminel handling.

Politiet har i forbindelse med hændelsen været massivt til stede ved Cykelbroen ved Islands Brygge i forbindelse med hændelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Her forventes snevejr at ramme hovedstadsområdet

Radarbillede fra DMI.dk, der viser, hvor fronten med sne og slud forventes at være kl. 08.00.
Foto: DMI.dk

Omkring klokken 7.30 forventes en front med sne og slud at ramme det nordlige Sjælland, hvorfra det bevæger sig videre sydøst på.

Cirka en halv time senere, klokken 08.00, rammer vintervejret København.

Det viser radarbilleder fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Vejdirektoratet advarer om risiko for glatte veje flere steder i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Her skal du være ekstra opmærksom på glatte veje, siger vagthavende

I områderne, der er markeret med grøn på kortet, er der risiko for glatte veje.
Foto: Vejdirektoratet

I store dele af landet er der fredag morgen risiko for glatte veje, og derfor opfordrer Vejdirektoratets vagthavende Simon Swaim til, at man er ekstra opmærksom. Det er også de steder, der er blevet saltet over natten, siger han.

På kortet ovenfor kan du se, hvilke området i TV 2 Kosmopols sendeområde, som det drejer sig om.

Det betyder dog ikke, at der ikke kan være glat i de områder, der ikke er markeret, da forholdene kan ændre sig. I så fald vil der blive saltet i løbet af dagen, lyder det.

Vejdirektoratets generelle råd er at holde sig opdateret på trafikkortet for at se, om der har været hændelser på den rute, man skal ud på, samt at køre efter forholdene, sætte ekstra tid af til turen og køre med god afstand til forankørende.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politi mistænker påsat bilbrand

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

Københavns Politi har natten til fredag været ude til en brand i Brønshøj, hvor ild i en bil spredte sig til to andre biler. Ifølge Martin Kajberg, vagtchef ved Københavns Politi, er der indikationer på, at branden kan være påsat.

Det fortæller han til Ritzau.

Ingen er kommet til skade i branden.

Bilbrandene fandt sted ved Grostedet, der ligger i Tingbjerg inden for Brønshøjs postnummer i det nordvestlige København.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Borgmester mindes særligt moment i forbindelse med Abildstrøms teaterflise

Jytte Abildstrøm borgmester på Frederiksberg, Michael Vindfeldt (S), i forbindelse med at Jytte Abildstrøm blev hædret med en teaterflise i sommeren 2024
Foto: Peter Hauerbach/Ritzau Scanpix

Michael Vindfelt, der er borgmester på Frederiksberg, var til stede i sommers, da Jytte Abildstrøm modtog hæder og en flise på Frederiksberg Allé.

Den dag mindes han i et Facebook-opslag.

- Det var tydeligt for alle i september, at Jytte nu var godt oppe i alderen - men stadig knivskarp. Og kæk! Hun kaldte mig således på scenen, overrakte mig sin egen bog og forlangte i den forbindelse til gengæld et løfte om, at Frederiksberg Have skulle omlægges til økologisk by-landbrug! I hendes levetid! Jeg svarede, at haven jo er statens, men at jeg lover, at vi skal have meget mere biodiversitet på Frederiksberg, skriver borgmesteren blandt andet.

- Jytte – dit lys brændte stærkt, så længe vi havde dig på denne jord. God flyvetur, flyvende farmor og ære være Jytte Abildstrøms minde og alle varme tanker til de efterladte.

Jytte Abildstrøm er gået bort i en alder af 90 år.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google