Marie står bag nyt gennembrud i øjenbehandling: ''Hun er med til at redde liv''
Spritny forskning i behandling af modermærkekræft i øjet resulterer i, at højrisikopatienter nu kan identificeres tidligt og behandles bedre.
Det er nok de færreste, der kobler ordet modermærkekræft sammen med øjet.
Men modermærkekræft er faktisk den mest almindelige kræftform i øjet hos voksne. Samtidigt er det en alvorlig kræftform, der kan medføre uhelbredelig spredning via blodet til leveren hos op mod halvdelen af patienterne.
55-årige Henriette Sankel kender alt til den.
Efter et optikerbesøg i 2021 sendte optikeren hende straks til skadestuen med ordene:
- Henriette, du skal ikke have briller i dag. Du skal køre direkte på skadestuen.
Optikerens bange anelser viste sig at holde stik, og allerede ved midnatstid samme aften, fik Henriette en kræftdiagnose: Som følge af modermærkekræft har hun en kræftknude i venstre øje.
Selvom hun hurtigt bliver opereret og får behandling med radioaktive stave i øjet, så kan det desværre ikke redde hendes liv.
Kræften har spredt sig, og hun er blevet fortalt, at ifølge statistikker, så har hun godt fem år tilbage at leve i.
- Mine første tanker var: "Hold da op, jeg skal ikke se mit barn blive gift. Jeg skal ikke se hendes børn. Jeg ser hende måske ikke engang blive færdig med sin uddannelse", sagde hun da TV 2 Lorry talte med hende om hendes sygdom og livsglæde.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Lorry
Nyt gennembrud
Det er netop patienter som Henriette Sankel, som Mette Bagger Sjøl har knoklet for. Hun er læge ph.d. på Rigshospitalet og har brugt 10 år på at forske i bedre behandling af modermærkekræft i øjet.
Nu har hun sammen med sine kollegaer ramt et gennembrud.
- Vi har vidst, at modermærkekræften sender kræftceller ud på et tidligt stadie, og at de store kræftsvulster ofte har spredt sig allerede på diagnosetidspunktet. Men samtidig har vi vidst, at det kræver flere genetiske forandringer, før den spreder sig, siger hun og tilføjer:
- Man kan sige, at vi har fundet ud af, at kræftcellerne har et ’’point of no return’’.
I forskningsstudiet, som har taget tre år, har Mette Bagger Sjøl og hendes kollegaer undersøgt vævsprøver fra 35 patienter med modermærkekræft i øjet og spredninger til leveren.
Herefter har de kortlagt rækkefølgen af de genetiske forandringer, som sker, fra modermærkekræften dannes i øjet, til kræftcellerne spreder sig.
Helt konkret har de fundet frem til, at det betaler sig at behandle tidligere i kræftforløb, end man tidligere har gjort.
- Vi er meget mere aggressive i vores behandling nu. Hvis vi når at gribe ind, før de her mutationer sker, så kan det have en effekt. Før i tiden så man ofte patienter med små svulster an i måneder eller endda år. Nu har vi fundet ud af, at det godt kan betale sig at gribe ind tidligere i stedet, fortæller Mette Bagger Sjøl til TV 2 Lorry.
Forskningen har desuden medført, at læger nu ud fra en vævsprøve fra en patient kan se, hvem der er i høj risiko for spredning.
- Ud fra den kan vi slippe cirka en tredjedel af patienterne, da de ikke er i risiko for spredning, hvorimod de sidste to tredjedele har en øget risiko. Det betyder, at vi kan prioritere ressourcerne bedre og følge de patienter tæt, som er i høj risiko, forklarer Mette Bagger Sjøl.
’’Det er fantastisk’’
Selvom det nye gennembrud kan få stor betydning for fremtidige patienter, så laver den ikke meget om på Henriette Sankels diagnose.
Dog ser hun positivt på, at andre kan få glæde af den nye behandlingsform.
- Det er fantastisk, at der bliver forsket i det, siger hun og peger på, at der også ligger et ansvar hos en selv.
- Jeg kunne have været meget heldigere, hvis jeg fik tjekket mit øje tidligere. Den der har sig selv som læge har en idiot som patient. Vi skal bruge de her fantastiske mennesker som Mette, der faktisk kan hjælpe os, slår hun fast.
Derfor vil hun gerne takke Mette Bagger Sjøl og hendes kollegaer for det arbejde, de har lagt i forskningen.
- Hun er med til at redde liv. Jeg ved, at det kræver tålmodighed og ressourcer, så jeg vil gerne bare sige tak, fortæller hun.
Selvom Henriette Sankel står overfor en uklar fremtid, så har hun valgt at se det positive i livet. Derfor har hun et særligt budskab:
- Skulle man være uheldig, at blive ramt af ulykken, så handler det om at se glæden i livet. Hvis vi ikke kan få lov til at give livet længde, så kan vi i stedet give det dybde, siger hun.
Du kan lære Henriette Sankel og hendes syn på livet bedre at kende i videoen herunder: