Marmor og pæretræ skal skiftes: Nationalbankens renovering kommer til at koste milliarder
Renoveringen af Nationalbanken stiger med knap 1,25 milliarder kroner i forhold til det oprindelige prisoverslag.
Den planlagte renovering af Nationalbanken midt i København bliver markant dyrere end først beregnet.
I 2020 lød overslaget på 1,5 milliarder kroner, mens man sidste år opjusterede udgifterne til 1,9 milliarder.
Man onsdag kan Nationalbanken så selv melde ud, at det nyeste budgetoverslag for renoveringen lyder på 2,75 milliarder kroner.
Det et altså en stigning på 1,25 milliarder kroner i forhold til det oprindelige prisoverslag.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Casper Dalgård/TV2 Kosmopol
Nationalbankens ydre og indre historiske facader har været til skue for forbipasserende siden 1965 i Havnegade i København, men nu trænger den store grå bygning til en større renovering.
Renoveringen begyndte i 2020 og skulle står færdig i 2028. Men nu står det også klart, at denne slutdato også bliver udskudt et år.
PCB-dampe fundet i huset
Der er netop gennemført forskellige prøveprojekter og undersøgelser, der viser, at renoveringerne bliver dyrere end håbet.
Eksempelvis skal endnu større dele af trægulvet og det pæretræ, der indgår i store dele af bygningens vægbeklædning, skiftes, fordi dampe med såkaldte PCB har spredt sig i huset.
- Det er en gennemgribende renovering og restaurering af bygningen, der er et af Arne Jacobsens hovedværker, siger Ann-Pia Puggaard, projektdirektør og ansvarlig for renoveringen og restaureringen, til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Da huset blev bygget var det et pionerbyggeri, hvor der blev testet mange metoder af. Desværre er det sådan, at vi har miljøskadelige stoffer i bygningen. Så det er et af de komplicerede delprojekter, vi skal have gjort noget ved.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Casper Dalgård/TV2 Kosmopol
Under renovering skal man blandt andet skifte den ikoniske bygnings marmor og ruder.
Derudover skal man også klimasikre bygningen, ligesom man har et nedslidt indeklimadesign, som også skal udskiftes. Dette bliver besværliggjort af, at mange elementer i Arne Jacobsens bygning er specialdesignede og dermed ikke har standardmål.
- Det skal vi gøre inden for den geometri, som der er i huset i forvejen, hvor alt er fuldstændig skjult, uddyber Ann-Pia Puggaard.
Det koster
Ifølge Martin Keiding, chefredaktør for fagbladet Arkitekten, er der ingen vej uden om det høje renoveringsbeløb.
- Hvis man vil bevare sin kulturarv, så må man betale for det. Udfordringen her er, at hvis du skal matche det niveau, som Arne Jacobsen har lagt, så skal vi bare vænne os til, at det koster noget, siger han.
Nationalbanken er vigtig for dansk kulturarv og derfor vigtig at bevare, mener chefredaktøren.
- Det er sådan en hemmelig bygning, som udadtil virker sådan lidt "gå-væk-agtig", siger Martin Keiding, mens han skubber ud i luften foran sig:
- For det skulle den være. Når man så kommer indenfor, er det helt lige som at komme ind i en kæmpe kirke, det er fuldstændig fantastisk interiør.
Det er Nationalbanken selv, som står med den milliarddyre renovering. Renoveringen forventes at være afsluttet i løbet af 2029.