TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Mentors burger byder på knoglemarvsbøf: ''Vi bruger alt''

Mentor Haziri bruger blandt andet knoglemarv og tunge, når han laver burger hos Dandelion Burger i København.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Mentor Haziri bruger så meget af dyret som muligt, når han laver sin signaturburger: ''The Burger''
Foto: Andreas Hentze Madsen /TV 2 Kosmopol / Presse Grafik: Clara Leck Bachmann/TV 2 Kosmopol

Organisk ekstra modnet, hvid cheddar, med en hjemmelavet urte-trøffelmayo med råsyltet blomkål, agurker og porrer.

Dertil en knoglemarvsfyldt, flamberet bøf omsluttet af en brioche bolle.

Det er opskriften på Mentor Haziris signaturburger, ’'The Burger’'.

Den bliver juicy.

— Mentor Haziri, Indehaver, Dandelion Burger

Han er indehaver af burgerrestauranten Dandelion Burger, der er placeret på Nytorv overfor Københavns Byret, og som har et klart mål med sine burgere:

- Konceptet er, at vi laver en enkel burger, hvor vi fokuserer på at bruge hele dyret, som vi får leveret af organiske landbrug fra hele Danmark. Vi bruger alt inklusive knoglemarv, lever, hjerte, alt. Det er idéen at skabe gode smagsoplevelser ved at bruge hele dyret, siger han til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Alle har spist en burger i deres liv. Jeg vil gerne give dem en anden oplevelse, end de er vant til. Det skal ligne en burger, men det skal give dem følelsen af at det ikke bare er en hurtig lavet, billig burger. Det skal være en ret i sig selv som kan konkurrere med andre slags retter, man kan få på restauranter.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mentor Haziris 'The Burger' Burgeren består af en brioche bolle, ekstra modnet, hvid cheddar, med en hjemmelavet urte/trøffelmayo med råsyltet blomkål, agurker og porrer.
Foto: Andreas Hentze Madsen /TV 2 Kosmopol / Presse Grafik: Clara Leck Bachmann/TV 2 Kosmopol

Kødet bliver håndskåret på stedet

I restauranten hænger store lunser kød i store kroge i køleskabe til frit skue for alle gæsterne. Mentor Haziri griber en af de ferske kødlunser, der fylder lige så meget som indehaverens torso.

Kødet slæber han over til et stort skærebræt, og så går han i gang.

Han skærer og hakker kødet selv, når han tilbereder farsen, der ender i burgerbøfferne.

Alle har spist en burger i deres liv. Jeg vil gerne give dem en anden oplevelse, end de er vant til.

— Mentor Haziri, indehaver, Dandelion Burger

Fordelen ved selv at skære det ud, er at han kan bruge mere tid på at fjerne sener i kødet, fordi han ikke arbejder på akkord, som de eksempelvis gør på slagterierne, fortæller han.

- Vi kan tage os tid og få alt væk, som ikke skal være i en burger. Det kan de ikke på samme måde i et slagteri, fordi det skal gå hurtigt, siger han mens han nænsomt skærer store stykker fedt og sener fra.

Knoglemarv, tunge og hale

Når kødet er pudset færdig, bliver det tilsat en usædvanlig ingrediens: knoglemarv. Marven blandes og hakkes sammen med resten af kødet. 80 procent kød og 20 procent knoglemarv lyder blandingsforholdene for denne kødklump.

Knoglemarven giver en høj fedtprocent og en meget dyb umamismag, fortæller Mentor Haziri.

- Det er egentlig ikke en god idé at lave en burger med helt friskhakket kød, fordi det falder sammen. Farsen skal have tid. Den skal hvile ligesom en dej, så hænger det bedre sammen, fortæller Mentor Haziri, der nu fylder en kødhakker med bøfblandingen. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mentor Haziri kværner både knoglemarv og afskåret kød i kødhakkeren. Ud kommer farsen, der skal blive til burgerbøffer.
Foto: Andreas Hentze Madsen /TV 2 Kosmopol / Presse Grafik: Clara Leck Bachmann/TV 2 Kosmopol

Hvorfor skal der knoglemarv i?

- Det er vigtigt at bruge hele dyret. Vi bruger også tunge og hale i bøffen. En burgerbøf skal gerne have fedt for at smage godt. Marv er en god fedttype, som indeholder gode næringsstoffer. Det kan tåle høj varme i lang tid, som er godt for en burgerbøf, fordi man holder på saften, svarer indehaveren og tilføjer:

- Den bliver juicy. Det er det, man gerne vil have.

Bøffen formes, steges og flamberes

Mentor Haziri er egentlig uddannet matematiker. Han har undervist i matematik på universitet, og han har været investment banker. Men det blev han ikke rigtig glad af, så nu laver han gourmetburgere.

Og her overlader han intet til tilfældighederne. Bøffen får nøjagtigt 45 sekunder på hver side og flamberet, før den til sidst bliver sammensat med de øvrige ingredienser, der udgør ''The Burger''.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Bøfferne bliver iklædt en ekstra modnet, hvid cheddar ost og flamberet, før de lander i burgeren.
Foto: Andreas Hentze Madsen /TV 2 Kosmopol / Presse Grafik: Clara Leck Bachmann/TV 2 Kosmopol

Der mangler bare én ting: en sulten mund. Netop det havde TV 2 Kosmopols reporter, da hun besøgte Dandelion Burger.

Du kan få hendes reaktion på burgeren og hele oplevelsen med herunder: 

På Museet for humor og satire dykker vi ned i børnehumor gennem 50 år, hos Dandelion Burger smager vi burger tilsat marv, og vi taler med Christian Lollike om hans debutfilm Kagefabrikken
Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Deres datter døde på sin jordomrejse - nu roser de deres hjemby

Roskilde Domkirk
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forældrene til den unge danske kvinde, der tilbage i november døde under et ophold i det sydøstasiatiske land Laos, sender nu en stor tak til hele deres hjemby.

Det skriver Sjællandske medier.

De har nemlig mødt en overraskende stor grad af støtte og sympati fra borgerne i Roskilde, hvor de bor.

- Jeg er bare taknemmelig for at bo i verdens største lille by. Det er virkelig overvældende så mange, som har tænkt på os, krammet os, sendt blomster, kort, beskeder. Det havde jeg virkelig ikke ventet. Men det siger måske også noget om, hvem Anne Sofie var, fortæller hendes far Didier Coyman til Sjællandske Nyheder.

deres datter, Anne-Sofie Ørkild Coyman, blev erklæret død den 13. november - formentlig af metanolforgiftning.

Hun blev begravet fra Roskilde Domkirke den 7. december.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google