Milliarddyrt skandalebyggeri er udskudt gang på gang - nu lover regeringen huslejerabat

Universitet kan ifølge regeringen foreløbigt flytte ind i dyr Niels Bohr-bygning til oprindelig husleje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Niels Borh-Bygningen på Jagtvej i København (arkivfoto).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Med statsbetalt huslejerabat på op mod 100 millioner kroner om året kan Københavns Universitet (KU) flytte ind i den skandaleramte Niels Bohr-bygning om et halvt år.

Det fortæller uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S).

Efter seks års forsinkelse forventes byggeriet at være færdigt 1. juli i år.

Prisen på byggeriet ser lige nu ud til at blive 4,6 milliarder kroner i stedet for en oprindelig budgetteret pris på 1,8 milliarder kroner.

Og da Københavns Universitets husleje fastsættes efter de endelige byggeomkostninger ville det betyde en markant højere husleje end den oprindelige på omkring 91 millioner kroner om året i 2021-priser.

Huslejen kunne ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet i stedet ende på noget nær det dobbelte. Men den difference vil regeringen nu foreløbigt betale for universitet.

- Vi er nu der, hvor der kun er et halvt år til, at Bygningsstyrelsen mener, at Niels Bohr-byggeriet endelig kan være færdigt. Der er der behov for at skabe en afklaring for Københavns Universitet, siger Jesper Petersen.

- Vi vil sikre, at man kan flytte ind til den oprindelig aftalte husleje plus den fordyrelse, der skyldes nogle ønsker, som KU selv er kommet med.

Voldgiftssager i gang 

Statens hjælp skal sørge for, at bygningen ikke står tom, mens der kører voldgiftssager vedrørende byggeriet.

KU har anlagt en intern statslig voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen i forhold til huslejen.

Samtidig har både Vejdirektoratet og Bygningsstyrelsen rejst en række krav mod andre involverede entreprenører i byggeriet.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

Niels Borh-Bygningen på Jagtvej i København (arkivfoto).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Skulle voldgiftssagerne ende med en stor regning til KU, så vil regeringen træde til med flere penge.

- Vi vil også sende det klare signal, at hvis huslejen ender med at blive helt uholdbar stor for Københavns Universitet, så vil regeringen søge Folketingets opbakning til at hjælpe i den situation.

- Det er vigtigt, for i sidste ende handler det om midler til uddannelse og forskning, og det vil vi gerne have pengene hos KU går til. Og ikke til at bære en meget ulykkelig byggesag, siger Jesper Petersen.

Kaldt i samråd om sagen

Han kan dog ikke svare på, hvad statskassen skal betale for at hjælpe KU med huslejen. Det er først muligt, når voldgiftssagerne er afklaret, lyder det.

Indtil da er det Bygningsstyrelsen som dækker huslejehjælpen til universitetet.

Kammeradvokaten, der yder Bygningsstyrelsen bistand i voldgiftssagerne, vurderer, at sagerne kan afsluttes i løbet af 2023.

I oktober sidste år meldte både Venstre, SF og Dansk Folkeparti ud til DR, at de var klar til at give KU økonomisk hjælp, så problemerne med byggeriet ikke gik ud over universitet.

Onsdag skal Jesper Petersen i samråd om sagen indkaldt af Venstre. Partiet ønsker svar på, hvad udsigten til en dobbelt husleje ville betyde for universitets fremtidige budgetter.

Nedenfor kan du se en tidslinje, der giver et overblik over sagen om byggeriet af Niels Bohr Bygningen.

Sagen kort

Her er et overblik over byggeriet af Niels Bohr Bygningen:

  • Sommeren 2013: Daværende bygningsminister Rasmus Helveg (R) tog første spadestik til det nye Niels Bohr-byggeri. Intentionen var, at det skulle stå færdigt i 2017.

  • Februar 2017: Den statslige bygherre, Bygningsstyrelsen, opsagde kontrakten med det spanske vvs-firma Inabensa, der stod for bygningens ventilations- og kølesystem. Begrundelsen var store forsinkelser og kvalitetsproblemer.

  • Ventilationsentreprenøren Proventilation bliver tilknyttet for at rette op på de fejl, Inabensa har lavet. Blandt andet skulle der udskiftet 2,5 kilometer ventilationsrør.

  • April 2017: Bygningsstyrelsen beslutter at færdiggøre byggeriet med to af de eksisterende entreprenører, Bravida og Aarsleff.

  • Efterår 2017: Bygningsstyrelsen politianmelder Inabensa for snyd med materialer.

  • November 2017: Konsulentrapport kritiserer ledelsen af byggeriet. Bygningsstyrelsens direktør fyres. Vejdirektoratet overtager ansvaret for Niels Bohr-byggeriet.

  • December 2017: Inabensa rejser et erstatningskrav på 100 millioner kroner mod Bygningsstyrelsen for uberettiget at være blevet sat fra arbejdet.

  • Kammeradvokaten lægger på vegne af Bygningsstyrelsen sag an mod Inabensa med et erstatningskrav på 625 millioner kroner.

  • Byggeriet var oprindeligt budgetteret til 1,6 milliarder kroner, men blev i december 2017 opjusteret til at ville koste 2,9 milliarder kroner.

  • Marts 2018: En ny tidsplan til Finansudvalget viser, at byggeriet tidligst vil stå færdigt i starten af 2019.

  • Juni 2018: Københavns Universitet anlægger en voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen om principperne for den kommende husleje for Niels Bohr-byggeriet.

  • Juni 2019: Budgettet bliver endnu engang overskredet med 290 millioner kroner, og byggeriet har derfor behov for endnu en budgetbevilling.

  • August 2019: Byggeledelsen og bygherren på Niels Bohr-projektet tilbageholder betalinger til Proventilation for arbejde, som allerede er udført på byggepladsen.

  • Oktober 2019: Ventilationsentreprenøren, Proventilation, trækker sig fra arbejdet på grund af de ubetalte regninger.

  • Juni 2021: I løbet af de seneste knap 14 måneder er færdiggørelsen af forskningsbyggeriet Niels Bohr Bygningen i København blevet udskudt ikke færre end 20 gange med en samlet, yderligere forsinkelse på knap 11 måneder, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.

  • August 2021: Flere tusind fejlbehæftede brandlukninger forsinker byggeriet af Niels Bohr Bygningen yderligere.

  • Oktober 2021: Færdiggørelsen af Niels Bohr Bygningen på Københavns Universitet udskydes igen - denne gang med to måneder. Årsagen er et udbedringsarbejdet, der er større end først antaget.

  • Februar 2022: Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) fortæller ifølge Ritzau, at man vil tilbyde en statsbetalt huslejerabat på op mod 100 millioner kroner om året.

Kilder: Information, Bygningsstyrelsen, Proventilation og Vejdirektoratet, Ritzau

Link kopieret!

Seneste nyt

21-årig fra Greve døde i Laos: "Det er ufatteligt at tænke på, at hun ikke er her mere"

Foto af det hostel, de to danske kvinder boede på i Laos.
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

21-årige Freja Vennervald Sørensen fra Greve døde af formodet metanolforgiftning på sin rundrejse i Laos. Det skriver sn.dk.

Hun var taget afsted med sin gymnasieveninde Anne-Sofie Ørkild Coyman, der også er omkommet.

- Det er ufatteligt at tænke på, at hun ikke er her mere. Jeg sidder tilbage med sådan et spørgsmål om, hvorfor? Jeg kan slet ikke forstå det. Jeg er også vred over det, der er sket, siger Rikke Vennervald, der er mor til Freja, til sn.dk.

Freja Vennervald Sørensens forældre fortæller, at det er vigtigt for dem at dele, hvad der er sket med deres datter, så der ikke er flere unge, der skal miste livet på dannelsesrejser.

Det mistænkes, at de to kvinder har indtaget alkohol på det hostel, hvor de boede, som har været blandet op med det giftige stof metanol.

Link kopieret!

78-årig efterlyst af politiet

Foto: TV 2 Kosmopol

Opdatering kl. 22.03

Nordsjællands Politi skriver på X, at Jinnie nu er fundet i god behold.

Nordsjællands Politi leder efter 78-årige Jinnie fra Virum.

Det skriver politiet på X.

Hun forlod plejecenter Solgården på Virumstræde omkring klokken 19.30 onsdag.

Jinnie beskrives som 168 centimeter høj, almindelig af bygning og med langt, gråt hår. Hun er iført en sort pelsjakke, sorte leggins og sorte støvler, og hun har en sort dametaske på sig.

Du kan kontakte politiet på 114, hvis du ser hende.

Link kopieret!

Fire søskende tiltalt for at indespærre deres homoseksuelle bror i en måned

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Fire søskende mellem 21 og 27 år er tiltalt for at have indespærret deres homoseksuelle bror i over en måned. Ifølge anklageskriftet blev broren holdt fanget i et lille depotrum uden vinduer i en lejlighed i Brøndby.

Onsdag var tredje retsdag i sagen, hvor en af de fire søskende vidnede. Hun forklarede ifølge sn.dk, at indespærringen var et forsøg på at hjælpe broren, fordi han var voldelig og truede med selvskade.

Foruden langvarig frihedsberøvelse er de fire søskende tiltalt for at have udøvet fysisk og psykisk vold på broren. Ifølge anklageskriftet blev broren nægtet mad og drikke og blev slået med en ledning, hvis han bad om hjælp.

Anklagemyndigheden mener, at der er tale om en hadforbrydelse.

Tre af de tiltalte nægter sig skyldige, mens den fjerde erkender delvist.

Retssagen fortsætter torsdag.

Link kopieret!

Sygeplejestuderende uddeler honninghjerter i protest

Foto: Alexander Håkansson

Onsdag uddelte sygeplejestuderende honninghjerter med teksten "Nej tak" til politikerne på Christiansborg i protest mod regeringens udspil til en ny reform af sygeplejerskeuddannelsen.

- Det er hovedrystende, at regeringen vil forkorte sygeplejerskeuddannelsen, fjerne vores bachelorprojekt og har afsat nul kroner til at løfte kvaliteten ude på vores praktiksteder i sundhedsvæsenet, siger Nicolaj Laue Juhl, forperson for Sygeplejestuderende Landssammenslutning, i en pressemeddelelse.

- Reformen vil gøre vores uddannelse mindre attraktiv. Det er dybt uambitiøst.

Link kopieret!

23-årig bilist tog lattergas og fik blackout under kørslen - nu må han ikke køre bil

En 23-årig mand fra Brøndby har fået frakendt førerretten i tre år og en bøde på 7.500 kroner, som er bestemt ud fra hans indkomst, fordi han forårsagede et færdselsuheld.

Det skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi på X.

Manden erkendte i retten, at han havde indåndet lattergas og under kørslen fik et blackout. Ifølge vidner kørte han direkte over for rødt og ind i en tværgående bilist.

Ulykken skete i krydset ved Gl. Køge Landevej og Hvidovrevej sommeren 2022. Begge førere og biler blev skadet.

Link kopieret!

FC Nordsjælland fører Superligaen – hvis man ser på hele kalenderåret

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

FC Nordsjælland ligger lige nu på femtepladsen i denne Superliga-sæson med fire point op til FCK.

Men hvis man ser på hele kalenderåret, er det faktisk FC Nordsjælland og FC Midtjylland, der topper Superligaen med 57 point, ifølge hjemmesiden superstats.dk. Derfor kan FC Nordsjælland sikre sig førstepladsen for kalenderåret, hvis de slår FCK på mandag.

- Det har været et fantastisk år, og her tænker jeg især på slutspillet i sidste sæson, hvor vi kom fra baghjul, og i år med stor udskiftning, hvor vi stadig har haft gode præstationer og set nye spillere blomstre, lyder reaktionen fra cheftræner Jens Fønsskov Olsen. 

Link kopieret!

25-årig idømt syv års fængsel: Smuglede 11 kilo kokain

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

En 25-årig mand fra københavnsområdet er onsdag blevet idømt en straksdom på syv års fængsel for at have arrangeret indsmugling og salg af 11 kilo kokain.

Det oplyser NSK, National enhed for Særlig Kriminalitet, i en pressemeddelelse.

Manden erkendte forholdet i retten. Smuglingen og salget af kokain foregik i foråret 2020 sammen med flere andre medgerningsmænd.

Den 25-årige har været internationalt eftersøgt og varetægtsfængslet i sit fravær siden 2022. Først onsdag middag blev manden anholdt i Københavns Lufthavn efter at være blevet sendt til Danmark efter samarbejde med de tyrkiske myndigheder.

Sagen mod den 25-årige er en del af en større narkosag, hvor 11 personer tidligere er idømt lange fængselsstraffe.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google