Miriam bor i 80 meter højt højhus - fyrværkeri skadede hendes vinduer
Fra sjette etage og op oplevede ti af beboerne i Tuxens Tårn, at der skete skader på deres vinduer i forbindelse med affyring af fyrværkeri nytårsaften.
Det er for mange danskere festligt at se op på nytårshimlen, der bliver badet i kulørte farver, flotte visuelle effekter og et slør af røg.
Men der er også dem, der ikke finder det specielt behageligt.
Blandt andet en række beboere i det 80 meter høje Tuxens Tårn i Carlsberg Byen.
Det fortæller Jørgen Warming, der er medlem af bestyrelsen i tårnets ejerforening.
- Det var omkring ti beboere, der oplevede, at de havde sod fra fyrværkeri og egentlige skader i vinduet, fortæller han til TV 2 Lorry.
En af dem, der var generet sidste år, er Jørgen Warmings nabo, Miriam.
- Skaderne på billederne stammer fra nytårsaften, og billederne er taget dagen efter. Soden er væk, men der er stadig mindre skader, der er for små til, at forsikringen vil dække det, men store nok til, at det generer hende, siger Jørgen Warming.
(Artiklen fortsætter efter billederne.)
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
Han har sammen med den øvrige bestyrelse hængt sedler op i opgangene i Carlsberg Byen for at gøre opmærksom på, hvilke skader der opstod sidste år.
For siden den seneste nytårsaften er der åbnet fire nye højhuse, og det betyder selvsagt en masse nye beboere, der ikke lige er vant til at affyre fyrværkeri nær højhuse, der måler op til 120 meter.
Og det er netop her, problemet opstår, mener Jørgen Warming:
- Problemet er, at de afstandskrav, der er til fyrværkeri og højhuse, tager udgangspunkt i, at det eksploderer over huset. En almindelig københavnerlejlighed er ikke så høj, og raketter eksploderer i 30-40 meters højde. Men hvis man affyrer fyrværkeri ti meter fra et af højhusene i Carlsberg Byen, så eksploderer den ind i et vindue, siger han.
Skriv højhuse ind i fyrværkeriloven
Han så derfor gerne, at afstandskravet blev udvidet, eller at folk går længere væk fra højhusene, når de skal fyre krudt af.
- For mig er en god tommelfingerregel at stå lige så langt væk, som huset er højt. Der tænker jeg især på raketter, som er lidt mere utilregnelige. Bare en lille smule vind kan sende dem et andet sted hen, end man regnede med, siger han.
Sådan mindsker du risikoen for brand nytårsaften
Stil affaldscontainere i afstand fra bygninger. Lås dem evt. fast med en kædelås, så ikke de kan flyttes.
Fjern brandbart oplag, der ligger tæt på bygninger, f.eks affald, juletræer, byggematerialer mv.
Sørg som altid for at have mindst en røgalarm i hjemmet.
Hos Hovedstadens Beredskab er man ved at gøre klar til nytåret, og på denne særlige aften er der ekstra mandskab og køretøjer klar til at rykke ud.
Operationschef Frank Mikkelsen forklarer, at der er en regel om, at man skal holde mindst ti meters afstand til faste bygninger, når man affyrer fyrværkeri.
Han fortæller, at der ikke gælder nogen særlige regler for højhuse, der rager op, hvor raketter og batterier eksploderer.
Men derfor er det lovligt at vise hensyn alligevel, lyder budskabet:
- Jeg kan ikke sige, hvor langt man skal gå væk. Men det er en god ide at tage forbehold for den afstand, som fyrværkeriet kan skyde. Vores råd til folk er at holde god afstand, når de fyrer af. Det gælder særligt det store fyrværkeri som raketter, batterier og bomberør, siger han.
Tjek brugsanvisningen
Han fortæller videre, at det er lidt nyt at tage forbehold for sikkerheden i højden, hvor vi mest har været vant til at tænke over sikkerheden på jorden.
Men hvis man lige kaster et blik på brugsanvisningen for det fyrværkeri, man har købt, så er der måske råd at hente, forklarer Frank Mikkelsen:
- Vi kan konstatere, at producenterne er blevet opmærksomme på problemet. På almindeligt fyrværkeri skriver producenten nemlig selv, hvis det ikke må affyres i nærheden af højhusene, siger han.
Én ting, der dog ikke er ny viden for beredskabet, er, at fyrværkeri kan være farligt, hvis det kommer i nærkontakt med bebyggelse.
- Det er ikke nyt for os, at særligt raketter kan komme langt omkring og være årsag til at der starter en ildebrand. Læg gerne lidt ekstra afstand til det, du vurderer, er en god afstand.
Jørgen Warming oplevede ikke selv skader på sine vinduer nytårsaften, da han bor i den "rolige" side. Men nedenfor hans nabos vindue er der en plads, og det er herfra, at det er mest oplagt at skyde nytåret ind.
- Det er ikke vores indtryk, at folk gør det af ond vilje. De har bare ikke tænkt over det, siger han.
Et udvidet afstandskrav når næppe at falde på plads inden nytårsaften, men han håber i første omgang, at deres opråb vil blive hørt.
- Vi oplever få vandaler, der synes, det er sjovt at skyde efter højhuse, så det er mest den almindelige fest-fyrværker, der skyder af nytårsaften, som vi gerne vil ramme med informationen, slutter Jørgen Warming.