Naboer har råbt op i årevis: Nu skrider kommunen ind

Efter et årelangt tilløb strammer politikerne nu reglerne for lysreklamer i hovedstaden. Store neon- og LED-reklamer skal fremover placeres i fem udvalgte områder i hovedstaden. Den københavnske beslutning får roser fra England.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix

Som de fleste andre storbyer er København en by, der også i de mørke timer er præget af lys. Og det er ikke kun vejbelysning, der er tale om. Byen pulserer af lysende reklamer på facader og hustage, men nu gør medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget i hovedstaden klar til at lægge en dæmper på lyshavet.

Fremover bliver det stærkt begrænset, hvor der må etableres nye lysreklamer.

- Der er sket en meget markant udvikling af lysreklamer de senere år med brugen af LED-belysning, der medfører en langt højere lysintensitet, end hvad vi kender fra de klassiske neonrørskilte med for eksempel Irma-hønen på Nørrebro. De nye lysreklamer generer borgerne i byen, og derfor er vi nødt til at regulere dette område mere restriktivt, lyder det fra  teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), som tilføjer:

- Byen er jo til for mennesker og ikke for reklamer.

De moderne lysreklamer er mere generende, fordi de flimrer og er animerede

— Stefan Outzen, forfatter bag bogen Neon

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser til TV 2 Kosmopol, at den begrænsning, der nu pålægges, kommer til at handle om de store lysreklamer, der for eksempel placeres på hustage. Det betyder, at ejeren af en butik eller restaurant fortsat godt kan sætte et lysskilt op - med de begrænsninger, der i øvrigt gælder på området.

Og hvor man hidtil har kunnet få tilladelse til store reklamer 15 steder rundt om i byen, så skæres det ned til fem steder. Nemlig Rådhuspladsen, Nørreport, Vesterport, Hans Knudsens Plads og Kay Fiskers Plads.

Sket noget i tolerancen

Og måske har borgernes holdning til at bo i storbyen ændret sig. Det mener forfatteren Stefan Outzen, der tilbage i 2015 sammen med fotografen Helena Helmer skrev bogen Neon om særligt de klassiske lysreklamer i København.

- Der er da sket noget i tolerancen. Da firmaet Jeudan satte et neonskilt op ved Nørreport, udløste det klager. Og inden da havde der været et neonskilt samme sted - den med "flere og flere går om ad Nørregade". Men der var et slip på omkring 20 år - og folk klagede over den nye. Det blev så løst med noget bagbeklædning, forklarer han.

Stefan Outzen har en stor forkærlighed for de gamle neonreklamer - og neonlys i øvrigt. Men anderledes er det med andre former for lys.

- De moderne lysreklamer er mere generende, fordi de flimrer og er animerede, fastslår han.

Der har været enighed om begrænsningen hele vejen rundt om bordet i Teknik- og Miljøudvalget, og dermed er sagen så godt som vedtaget, når den når frem til Borgerrepræsentationen. Formentlig til stor glæde for borgere, der tidligere har protesteret over både eksisterende lysreklamer og planlagte installationer. Her har man hidtil skulle kæmpe hårdt for at få enten begrænset eller forhindret et lyshav.

Her vil man ikke længere kunne få tilladelse

  • Trianglen

  • Nørrebro Station

  • Nørrebros Runddel

  • Dronning Louises Bro

  • Vesterbros Torv

  • Vesterbrogade/Frederiksberg Allé

  • Enghave Plads

  • Toftegårds Plads

  • Christmas Møllers Plads

  • Sundbyvester Plads

Det gjaldt for eksempel, da en gruppe beboere langs søerne i København i 2020 gik i krig mod en stor lysskærm på Åboulevard. Her tog det mere end et halvt år, inden det lykkedes beboerne at få dæmpet skærmens lysstyrke, ligesom kommunen etablerede regler om, at der ikke måtte være blinkende billeder, og at reklamen på skærmen kun måtte skiftes en gang i døgnet. Med de regler, kommunen nu er klar til at vedtage, vil skærmen ikke kunne placeres der, hvor den sidder i dag.

På Enghave Plads på Vesterbro gik beboerne også til kamp, da de fik nys om, at Coca Cola overvejede en ti meter lang lysreklame på et af tagene over pladsen. Her trak virksomheden selv forslaget, da den store uvilje mod den lysende reklame ramte dem. Og Enghave Plads er netop et af de steder, som ikke længere kan bruges til nye lysreklamer, når reglerne vedtages.

Men - oplyser Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning. De nye regler omfatter kun nye reklamer. Så gamle neonreklamer som for eksempel Irmahønen og skærme, som kommunen har givet tilladelse til tidligere, bliver ikke berørt af begrænsningen.

København får roser fra England

I Storbritannien finder man organisationen Adfree Cities (reklamefrie byer), der fører en målrettet kamp mod både reklameskilte og skærme i bybilledet. Og herfra kommer der en begejstret reaktion på udviklingen i København.

- Det er da dejlige nyheder fra København! Det er et godt skridt at anerkende den indflydelse, store digitale skærme har på folk, der arbejder og bor i nærheden af dem, siger organisationens direktør, Nicola Round, til TV 2 Kosmopol.

Det er da dejlige nyheder fra København!

— Nicola Round, direktør i Adfree Cities

Adfree Cities opstod oven på bevægelsen Adblock Bristol, som i 2017 begyndte at bekæmpe et stigende antal reklamer og reklameskærme i bybilledet. Adfree Cities er drevet af både et ønske om at undgå lysforurening, men også af kampen mod annoncering af produkter, de opfatter som skadelige. Det kan være annoncer for fastfood, spil eller forurenende biler.

- Vi er bekymret over de store selskabers annoncering, der handler om at få os til at købe ting, vi ikke har brug for. Men skærmene bruger også en masse elektricitet, og de påvirker folk, der er lysfølsomme, lokalt dyreliv og folks nattesøvn. Det er lysforurening, konstaterer  Nicola Round og tilføjer:

- Når vi spørger, så viser det sig jo, at der er massiv modstand mod den form for annoncering.

Spænder ben for lysreklamer

Hun fortæller, at alene i Bristol har organisationen spændt ben for opsætning af 40 store skærme. Det sker ved, at de rådgiver lokale borgere om, hvordan de protesterer over for byrådet, når der er en tilladelse til en ny skærm på vej.

Og det virker så godt, at Adfree Cities er nu aktiv også i London, i Birmingham og i Leeds.

- Og det vi så gør, er, at vi arbejder med, hvad man så kan bruge pladsen til i stedet for annoncering. Vi er så vant til annoncer overalt - men pladsen kan jo i stede bruges til kunst eller natur, siger hun.

Link kopieret!

Seneste nyt

Politiet giver status: Så mange våben er indlevet under frit lejde-aktion

Og den mulighed er blevet benyttet. 

På 12 dage er blevet indlevet 709 effekter til Midt- og Vestsjællands Politi, oplyser politikredsen. 

På landsplan er der blevet indleveret 8402 effekter, som omfatter alle typer af våben.

Link kopieret!

Første skovbadeskov indviet på Sjælland

Foto:

Skoven er en del af den samlede folkeskov - et projekt, der begyndte for 20 år siden og som vokser sig større og større. 

Skovbadning er en trend, der stammer fra Japan og handler om at bade i skovens atmosfære og mærke skoven gennem alle sanserne.

- Hvis man har en dag, hvor man føler, at skuldrene sidder lidt oppe ved ørene, fordi man har travlt, så kommer man herud med ro og nærvær, siger Lars Heiselberg Vang Jensen, der er formand for Team Growing Trees Network, til TV 2 Kosmopol og fortsætter: 

- Man bliver glad og taknemmelig, og så begynder man at slappe af, og så er det lige før skuldrene kommer ned i lommen.

Link kopieret!

Politisk hovedpine: Prestigefyldt naturprojekt vil skade klimaet

I den kommende marine naturnationalpark vil miljøministeren forbyde sandsugning. Problemet er bare, at området dækker over en særlig god og sjælden sandtype, der er uundværlig i byggebranchen. Skal den i stedet hentes andre steder fra, så skal en million kubikmeter sand årligt transporteres op mod fem gange så langt.

Regeringen skrider ind overfor kønsopdelt svømning

Ligestillingsminister Magnus Heunicke (S) ændrer nu en bekendtgørelse i ligestillingsloven, som hidtil har været brugt til at tillade, at en svømmehal i et begrænset tidsrum kun var åben for det ene køn, mens det modsatte køn slet ikke måtte opholde sig i svømmehallen.

Bekendtgørelsen bliver nu ændret, så den kun kan bruges til at lave kønsopdelte hold og undervisning.

Det vil ikke længere være muligt at forbyde andre køn at bruge de tilhørende faciliteter.

- Det er på ingen måder foreneligt med vores ligestillingsværdier og heller ikke det danske foreningslivs kultur at afskære en far muligheden for at se sin datters svømmetræning. Derfor er det vigtigt, at ligestilling gælder over det hele, og det gælder også her, siger Magnus Heunicke til TV 2.

Regeringens anke har været, at kønsopdelt svømning er "udansk" og styret af "mellemøstlige normer". Hidtil har eksempelvis muslimske kvinder haft mulighed for at gå til svømning – uden mænd til stede – i overensstemmelse med deres religion.

Link kopieret!

Kulde er på vej i prognoserne

Lige nu er middeltemperaturen for måneden på 7,7 grader, og det er et stykke over normalen på 5,5 grader for perioden fra 1991 til 2020.

Vi skal dog ikke meget lang frem i tiden, før prognoserne viser et dyk i temperaturen. 

Det skriver TV 2 Vejret.

I næste uge sker der et markant skifte i temperaturerne, da en kold luft fra nord kommer ned over Danmark.

Temperaturerne vil langsomt dale i løbet af ugen, og prognoser viser lige nu flere dage, hvor det ikke kommer over 5 grader.

Link kopieret!

Politikreds har travlt med sager om ældresvindel

Det fortæller Asger Bechstrøm, der er vagtchef i politikredsen til Ritzau.

Tirsdag fik kredsen tre anmeldelser om ældre borgere, der var blevet franarret deres dankort, mens der er kommet syv anmeldelser onsdag.

Link kopieret!

48-årig kvinde dømt for knivstik ved møntvaskeri

Kvinden er dømt for grov vold, efter at have stukket en ung kvinde med kniv flere gange ved et møntvaskeri i Valby 12. maj.

Det skriver Københavns Politis Anklagere på X.

Link kopieret!

De har renset kongehusets tøj i 25 år - snart ryger ikonisk mærkat

Det gælder også for Renseriet Jan Mikkelsen, der har tre filialer, blandt andet i Nordre Frihavnsgade på Østerbro i København. 

Ejer, Jan Mikkelsen, og hans ansatte har renset tøj for kongehuset i 25 år, og siden 2020 - altså i snart fem år - har renseriet haft det fine prædikat "kongelig hofleverandør".

- Det er en ære at være kongelig hofleverandør, så det er lidt øv, at den ordning stopper. Men vi ser det som en cadaeux, at vi har fået det tildelt og er meget stolte af det, siger renseriejer Jan Mikkelsen.

For ham er det at rense tøj for de kongelige også blevet lidt af en tradition. To gange om ugen henter og bringer renseriet tøj på Amalienborg, og en gang om ugen går turen til slottet i Fredensborg. Jan Mikkelsen renser tøj for både kongefamilien og for personalet i kongehuset. 

Jan Mikkelsen glæder sig over, at titlen som kongelig hofleverandør varer til og med 2029. Han regner bestemt med, at renseriet skal fortsætte med at rense tøj for de kongelige derefter. 

- Vi er i hvert fald klar, siger han. 

Meldingen om at udfase prædikatet kongelig hofleverandør kom onsdag fra kongehuset, der ikke længere finder prædikatet tidsvarende.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google