Narkohunde til gymnasiefest: Politiker vil på besøg
Misbrugsordfører vil "kigge på, hvordan vi laver forebyggelse og behandling til de unge."
Fredag aften var der fest på gymnasiet Niels Brock i København.
I den forbindelse var skolens cirka 5000 elever på forhånd blevet advaret om, at de ikke måtte gå to og to på toilettet sammen, samt at en narkohund måske vil komme forbi og snuse til festlighederne.
Og den udmelding er ifølge Socialdemokratiets misbrugsordfører, Marie Duurhus, udtryk for, at de unge har et problematisk forbrug af euforiserende stoffer.
- Det fortæller os jo, at tendensen er stigende, og at det er voldsomt udbredt og voldsommere, end vi går og antager herinde på Christiansborg, siger Marie Duurhus til TV 2 Kosmopol.
Ordfører vil se på forebyggelse og behandling
Derfor mener Marie Duurhus, som er valgt til Folketinget i Københavns Omegns Storkreds, at der er behov for, at politikerne forholder sig til problematikken.
- Vi skal have kigget på, hvordan vi laver forebyggelse og behandling til de unge, som virker, siger hun.
Hun mener dog ikke, at det er det eneste, der er behov for, at politikerne kigger på.
- Vi bliver nødt til at se på, hvordan de unge får fat på det, og om vi kan regulere og lovgive i forhold til blandt andet de sociale medier, hvor vi ved, de kan skaffe det, siger hun.
Som led i det arbejde, Marie Duurhus nu tænker at indlede, håber hun at kunne slå et smut forbi Niels Brock Gymnasium.
- Jeg vil jo også rigtig gerne ud at tale med rektor på et tidspunkt for at høre, hvad det er, de oplever derude, og hvad det er for en viden, de ligger inde med fra vores uddannelsesinstitutioner.
Udbredelse af illegale stoffer i befolkningen og blandt de unge, 2022
De nyeste tal om udbredelsen i den generelle befolkning viser, at det eksperimenterende brug af illegale stoffer topper i aldersgruppen 16 til 19 år, og at meget få prøver stoffer første gang efter 20-års alderen. Blandt unge under 25 år har 32 procent prøvet hash, og 11 procent har prøvet andre illegale stoffer end hash.
Ser man på stofferne enkeltvist er kokain, amfetamin og ecstasy de mest udbredte stoffer efter hash.
Fra 2017 til 2021 var der et fald i udbredelsen af hash, og et fald i brugen af andre illegale stoffer end hash i den voksne befolkning.
Undersøgelsen blev dog gennemført under pandemien og med restriktioner og midlertidige tiltag i forhold til nedlukninger af nattelivet, og som formentlig forklarer noget af faldet. Ser man på hele perioden 2000 frem til i dag, er udviklingen overordnet stabil.
Den ellers positive faldende tendens i udviklingen i det eksperimenterende brug af de illegale stoffer blandt de helt unge 15 til 16-årige skolebørn, er vendt.
17 procent af de unge 15 til 16-årige angiver i 2019 nogensinde at have prøvet at ryge hash, mod 12 procent i 2015.
Andelen af de unge der nogensinde har prøvet ét eller flere af de andre illegale stoffer end hash, såsom kokain, ecstasy og amfetamin, er også steget.
I 2019 angav 4,3 procent at have taget andre stoffer end hash, mod tre procent i 2015.
Kilde: Sundhedsstyrelsen, 16. marts 2022