Nicki og hans venner har en helt særlig juletradition
Hvert år deler Nicki Friis Willumsen og hans venner julehjælp ud, og de håber, deres tilgang til det kan være med til at inspirere andre.
For fem år siden fik 31-årige Nicki Friis Willumsens og hans ven Oliver Winther en god idé.
En idé, der i dag er blevet til en tradition.
En idé, der som så mange andre, startede over et glas øl – eller mere præcist – et glas med gløgg.
For da Nicki Friis Willumsen halvvejs gennem glasset spurgte sin ven, om han kunne give en hånd med i forbindelse med indkøb af julemad dagen efter, så foreslog vennen, at de jo kunne købe lidt ekstra, og dele ud til hvem end, der nu kunne bruge det.
Og lige siden har de, hver evig eneste jul, sammen med tre andre venner, brugt en enkelt dag i december - og egne penge - på at købe mad, gaver og andre juleting ind, som de så har delt ud til folk, der har brug for det.
- Vi er så heldige at have tid og overskud til at gøre en lille forskel, for nogle der har brug for en hjælpende hånd. Derfor gør vi det her. For selvom det er en lille ting, så er det ikke uden betydning, fortæller Nicki Friis Willumsen til TV 2 Kosmopol.
Julehjælp til dem der rækker ud efter hjælp
En 3-4 familier – det var, hvad der var tid og penge til at hjælpe det første år, hvor de fem venner kørte julehjælp ud. I dag når de dog en del flere. Som oftest i omegnen af 40-50 styks.
Men selvom antallet af familier er steget, så har de holdt fast i et af deres helt centrale principper.
Et princip om at de ikke stiller nogen som helst krav til dem, der ansøger.
De går ikke ind og vurderer ansøgernes behov for hjælp, og de mener heller ikke, det er deres lod at gøre sig til herre over den vurdering.
- Hvis man er i en situation, hvor man rækker ud og beder om hjælp, så mener jeg, det er bevis nok. Det er ikke kun økonomiske ressourcer, som folk kan mangle. Det kan ligeså vel handle om det mentale overskud. Der kan være mange grunde til, at man har brug for hjælp, og derfor har vi det sådan, at hvis folk rækker ud, så hjælper vi, siger Nicki Friis Willumsen.
Foto: Privat foto
På trods af at gud og hver en mand kan ansøge om en hjælpende hånd hos de fem venner, så er der en ting, der går igen blandt de folk, de kommer ud til.
- Vi møder så meget taknemmelighed, når vi kører ud med de her juleposer. Nogle vil have et kram, andre inviterer på småkager, og nogen får lidt tårer i øjnene.
Det er okay at hjælpe i det små
Hvert år modtager Nicki Friis Willumsen og hans venner at hav af henvendelser fra folk, der gerne enten vil donere til dem eller hjælpe dem med at dele juleposerne ud.
Men på trods af de mange søde tanker og henvendelser, så fortæller han, at de høfligt og venligt plejer at afslå de mange velmenende tilbud.
- Mange overtænker måske det her med at hjælpe andre. Men det behøver man ikke. Det er okay at hjælpe i det små, med det man kan. Derfor plejer vi at opfordre folk til selv at slå de ting, de er villige til at donere, op i deres lokale bygrupper. Du behøves ikke hjælpe hele verden - det er okay blot at hjælpe en enkelt, fortæller han.
Foto: Privat foto
Netop det her med at turde sætte grænser - og at acceptere at man ikke behøver at hjælpe hele verden - er en vigtig pointe for Nicki Friis Willumsen.
For hvis man slår for stort et brød op, så får man det aldrig smidt i ovnen.
Derfor kører Nicki og hans venner kun med julehjælp én dag om året. De når heller ikke altid ud til alle, der ansøger. For de har det budget de har, og når pengene er brugt, så er de brugt.
- Jeg tror, man bliver nødt til at acceptere, at man sætter grænsen et sted – ellers vil man ende med dårlig samvittighed over alt det, man ikke nåede. Der er nok noget med, at de fleste tror, at de skal gøre meget for at hjælpe. Men i virkeligheden så kan det bare være nogle små ting – der skal ikke altid meget til.
At være noget for nogen
Noget af det, der efter fem års julehjælp står soleklart for Nicki Friis Mikkelsen, det er betydningen af at gøre noget, der rækker udover sin egen væren.
- Jeg tror personligt på, at det her med at være generøs, det er en vigtig ting. At føle at vi er noget for nogen og ikke bare for os selv, siger han.
Dermed ikke sagt at julehjælpen kun kommer andre til gode. Den har i høj grad også haft skabt glæde for ham selv og hans venners tilværelse.
- Det har haft stor betydning for vores venskab. Det betyder, at vi har noget sammen, der føles større end os. Vi føler, vi bruger vores fælles tid på en måde, der giver mening, og det knytter os meget tættere sammen som venner.
Blandt andet derfor er han heller ikke et sekund i tvivl om, at traditionen er kommet for at blive.
- Du kan tro, jeg bliver ved med det. Det er noget af det mest meningsfulde, jeg laver hele året. Og så gør jeg det jo med en masse gode venner, slutter han.