Nu åbner særligt medborgerhus: ”Der er brug for queer rum, hvor man ikke skal forklare sig”
Der er brug for et sted, hvor LGBT+-personer kan mødes i hovedstadsområdet, hvor omdrejningspunktet ikke er alkohol og fest, lyder det fra organisation.
Mandag er et medborgerhus for LGBT+-personer åbnet i Indre København.
Her vil være møderum, en sal der kan bruges til arrangementer og et køkken. Men det er ikke stedets fysiske indretning, der er det vigtige, lyder det fra organisationen bag.
Det er derimod medborgerhusets mission: At gøre op med mistrivslen blandt LGBT+-personer.
- Vi har en målgruppe, der er sårbar på nogle parametre, som har brug for et samværssted, der ikke bare er barer og fest.
- Og fordi vi ved, at mange voksne LGBT+-personer flytter til storbyen, fordi der er et større miljø, så det skal vi kunne tilbyde her, lyder det fra Susanne Branner, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark, der står for at drive medborgerhuset.
En undersøgelse viser, at LGBT+-personer er fem gange så ensomme som resten af befolkningen, ligesom hver fjerde LGBT+-person har undgået at færdes visse offentlige steder, og at hver anden homoseksuelle mand undgår at holde sin partner i hånden af frygt for diskrimination.
Hvad står LGBT+ for?
LGBT+ er en inkluderende betegnelse for homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner, nonbinære, queers og alle andre, der bryder med normer for køn og seksualitet.
Kilde: LGBT+ Danmark
For alle der respekterer kodekset
I udgangspunktet skal alle personer kunne mødes og afholde sociale eller kulturelle events i det nye medborgerhus.
Der er kun et ufravigeligt krav.
Man skal overholde LGBT+ Danmarks adfærdskodeks, der blandt andet indebærer, at man respekterer folks pronominer og kønsidentiteter.
Hvorfor er det stadig vigtigt, at LGBT+-personer har et sted for dem selv?
- Der er brug for et queer rum, hvor man ikke skal forklare sig eller forklare sig, hvis man stikker lidt ud fra mængden. Det her sted er skabt af og for LGBT+-personer, og det kan man mærke.
- Det er vigtigt, fordi man som LGBT+-person i en eller anden grad har oplevet fremmedgørelse eller andetgørelse, her er det noget andet, der står i centrum, siger Susanne Branner.
Støttet af Københavns Kommune
Medborgerhuset er et to-årigt pilotprojekt støttet af Københavns Borgerrepræsentation i 2023 og 2024.
Men drømmen er, at projektet skal blive permanent:
- Det er en pilotperiode, og vi håber, kommunen kan se, hvor vigtigt et omdrejningspunkt det kan være. Målet er, at vi får besøg af 2-300 mennesker om ugen, ligesom vi har sat mål for hvor mange events, fællesspisninger og møder, der skal holdes.
Hvorfor skal Københavns Kommune støtte et projekt som dette?
- Det er kommunen, der har ansvaret for, at borgerne trives. København har en langt større andel LGBT+-personer, så det er en del af deres opgave at stille mere til rådighed for den befolkningsgruppe, siger Susanne Branner.
Medborgerhuset holder åbningsreception mandag, hvor blandt andet Københavns overborgmester Sofie Hæstorp Andersen (S) vil holde en tale.