Nu advarer DBU om Parken

Forholdene på danske stadions gør det svært at tiltrække store fodboldbegivenheder til landet, mener Dansk Boldspil-Union, der på ny advarer om nationalarenaen Parkens bedagede tilstand.

Dansk Boldspil-Union advarer igen om nationalarenaen Parkens bedagede tilstand.

Hvis nationalstadionet Parken ikke kommer under kærlig behandling med en stor renovering og udvidelse af tilskuerkapaciteten, bliver det mere end svært for København at tiltrække store, internationale fodboldevents som finaler i landsholdsslutrunder eller europæiske klubturneringer.

Det mener DBU, Dansk Boldspil-Union, der igen kalder på en gennemgribende modernisering og udvidelse af det store fodboldstadion på Østerbro.

- Det væsentligste er, at vi får udvidet tilskuerkapaciteten i Parken til et sted i omegnen af 50.000, fordi vi kan se, at de fremtidige Uefa-krav til store, internationale kampe vil være på det niveau.

- Dertil kommer et generelt behov for modernisering af faciliteterne. Parken er jo efterhånden lidt bedaget, siger Jesper Møller, formand i DBU, til TV 2 Kosmopol.

I den forgangne uge mødtes han med blandt andre Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), og den nu barselsfraværende kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) for at drøfte de danske udfordringer og forpligtelser ved et kommende dansk-svensk bud på kvindernes EM i fodbold i 2029.

Her benyttede DBU-formanden lejligheden til igen at gøre overborgmesteren opmærksom på problematikken.

- Derudover vil vi igen påpege behovet for at modernisere og udvide Parken – ellers får vi meget svært ved at tiltrække internationale fodboldbegivenheder til Danmark, lød det fra Jesper Møller i en pressemeddelelse i forbindelse med mødet.

Glem de store finalekampe i Parken

Over for TV 2 Kosmopol uddyber han, at Parkens nuværende stand lægger begrænsninger på, hvilke megaevents, man kan forsøge at lægge billet ind på.

For eksempel er en EM-finale for mænd udelukket. Det samme er værtskabet for herrernes Champions League-finale.

Derudover fremstår Parken i sin nuværende form som svækket i et ansøgerfelt, hvor mange andre lande kan tilbyde topmoderne og helt nybyggede eller nyrenoverede stadions.

- Det betyder også, at det kan blive sværere for os at lave det stærkeste bud på EM i 2029 sammen med Sverige. Det er dog ikke sådan, at vi giver op, siger Jesper Møller om buddet, der skal afleveres i august 2025.

Den største udfordring for det dansk-svenske EM-bud er dog ikke Parkens tilstand, men snarere at Danmark ikke kan byde ind med nok fodboldstadions med plads til flere end 20.000 tilskuere.

Jesper Møllers advarsel er som sådan ikke ny. DBU har flere gange - blandt andet over for TV 2 Sport - udtrykt ønske om en større og en mere moderne udgave af Parken til at afvikle landsholdskampe. Særligt på herresiden har landskampe ofte været udsolgt de seneste år.

Øget tilskuerinteresse omkring det danske herrelandshold betyder, at Parken har været udsolgt mange gange de seneste år.
Øget tilskuerinteresse omkring det danske herrelandshold betyder, at Parken har været udsolgt mange gange de seneste år.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den gordiske knude

Sagaen om Parkens hensygnede tilstand er både lang og kompliceret, men TV 2 Sport har undersøgt sagen og i en artikelserie denne vinter udlagt teksten for os.

Kort fortalt skyldes den manglende modernisering af nationalarenaen det, der er blevet omtalt som ”en gordisk knude”, hvor der er lige så mange interessenter, som der er komplikationer.

Fodboldstadionet er ejet af selskabet Parken Sport & Entertainment, der også ejer fodboldklubben FC København. I ejerskabet af stadionet er der dog en såkaldt hjemfaldspligt, som indtil dette forår betød, at Københavns Kommune ville få ejerskabet af Parken tilbage i 2060. I april måned vedtog Borgerrepræsentationen dog, at denne hjemfaldspligt mod betaling kan udskydes til 2090.

Så langt, så godt.

Spørg Os - Afstemning

_

Blandt andet på grund af klausulen om hjemfald har Parken Sport & Entertainment ikke haft det store ønske om at foretage en gennemgribende renovering af stadionet. Tværtimod har selskabet forsøgt at frasælge Parken – uden held indtil videre.

Af samme grund har der trods ønsker fra blandt andet DBU – som blot lejer sig ind i Parken ved landsholdets kampe - ikke været interesse for en dyr modernisering.

Læg dertil komplikationer som manglende lokalplaner, at Københavns Kommune råder over nabogrunden, samt at FC København fortsat skal kunne bruge arenaen på ugebasis.

Kan ligge år ude i fremtiden

TV 2 Kosmopol har sendt spørgsmål til Parken Sport & Entertainment om fodboldstadionets fremtid, om selskabet fortsat overvejer salg af arenaen, og om man vil gøre brug af muligheden for at udskyde hjemfaldspligten til 2090.

Parken Sport & Entertainment ønsker ikke at besvare spørgsmålene, oplyser selskabet i en e-mail.

Ekstra Bladet skrev i foråret, at prisen, som Parkens ejere skal betale for at udskyde hjemfaldspligten til 2090, fortsat ikke er afklaret. Dette skal ske via en valuarvurdering, har kommunen oplyst.

Først når denne ligger fast, kan Parken Sport & Entertainment regne på, om en stadionopdatering kan nå at tjene sig selv hjem inden 2090.

Derfor vil en eventuel udvidelse af fodboldstadionet ifølge Ekstra Bladet have årelange udsigter.

TV 2 Kosmopol har forholdt Københavns kultur- og fritidsborgmester, Mia Nyegaard (RV), DBU's udtalelser om, at Parkens stand gør det sværere for København at få store fodboldbegivenheder til byen.

I en e-mail skriver hun, at "en udvikling af Parken ville være dejligt", men:

- Vi har fra kommunens side gjort, hvad vi kan for at muliggøre, at ejerne vil udvikle Parken ved muligheden for at udskyde tilbagekøbsretten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik