TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Ny modstand: Lystfiskeren Nikolaj indkalder til båd-demo mod slam i Køge Bugt

Bådejer og lystfisker Nikolaj Kolding er bekymret for, hvordan havmiljøet i Køge Bugt vil blive påvirket af gytje fra anlægningen af Lynetteholmen. Nu kalder han folk til demonstration.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Nikolaj Kolding bruger Køge Bugt rekreativt, når han lystfisker. Han vil protestere mod slam i Køge Bugt.
Foto: Privatfoto

Natten til torsdag blev den første omgang slam dumpet i Køge Bugt. 

498 ud af i alt to millioner kubikmeter ligger nu på havbunden som et led i projektet med at anlægge den kunstige halvø Lynetteholmen i København.

I modsætning til slammet, der nu er sunket til bunds, flyder protesterne mod projektet fortsat ovenpå. En af de utilfredse borgere er Nikolaj Kolding fra Roskilde.

Han er bekymret for de miljøkonsekvenser, de mange tons slam vil have. Derfor har han indkaldt til demonstration lørdag den 15. januar. Her vil han selv og andre vise deres utilfredshed.

- Jeg har brugt Køge Bugt og Øresund hele mit voksne liv. Jeg har kortvarigt arbejdet som erhvervsfisker og har altid været lystfisker. Jeg har egen båd i Mosede Havn og bruger havet hele året rundt, og så er jeg naturinteresseret, siger Nikolaj Kolding til TV 2 Lorry:

- I forvejen har jeg set fiskene forsvinde fra Køge Bugt. Det er gået ned ad bakke de sidste 10 år, og jeg er ikke i tvivl om, at det her vil få negative konsekvenser. Meget af det her slam er forurenet og fyldt med tungmetaller, siger Nikolaj Kolding.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Hvorfor skal gytjen graves op?

Gytje er et sediment bestående af organisk materiale såsom insekter og blade og forskelle uorganiske materialer. Materialet skal graves op for at anlægge Lynetteholmens perimeter.

Gytjen på havbunden er nemlig for blød og kan derfor ikke agere et sikret fundament for halvøen. Derfor skal det graves op og erstattes med sand. Herudover skal en sejlrende uddybes.


Gytjen dumpes på to såkaldte klappladser. Det sker frem til slutningen af marts 2022 og igen i vinterhalvåret 22/23.


I alt skal to millioner kubikmeter gytje dumpes i Køge Bugt henover de kommende år. Det svarer til mere end 60.000 standard 20 fods containere fyldt til randen.


Lynetteholmen ventes at få en omkreds på syv kilometer og skal stå færdig i 2070.

Ifølge By & Havn vil det allermest forurenede gytje skulle deponeres på Refshaleøen, men der vil fortsat være store mængder delvist forurenet slam blandt slammet i Køge Bugt.

- Det må have en langvarig effekt, hvis man overdænger havbunden med slam. Der er intet, der så kan leve der. Min bekymring er, at slammet vil fordele sig, og jeg tror ikke, man reelt ved, hvor det vil ende henne, siger han.

Planen er, at bådejerne på dagen mødes i farvandet ved Oceankaj, hvor Lynetteholmen skal ligge. Herefter sejler armadaen ind i Københavns Inderhavn mod Knippelsbro og Fisketorvet, hvorefter de vender retur til Oceankaj.

Folk uden båd kan møde op ved Inderhavnsbroen mellem Nyhavn og Christianshavn, hvor bådene vil sejle igennem, klokken 12.00.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Visualisering af Lynetteholm, som man forestiller sig, at halvøen vil se ud under anlægsfasen.
Foto: By & Havn

Mange bakker op

For Nikolaj Kolding er det vigtigt, at lokale borgere viser deres utilfredshed med beslutningen om at smide gytje på havbunden.

- Man kan ikke stille sig op efterfølgende og sige, at det var for dårligt, hvis man ikke har givet sin mening til kende. Så må vi se, om det kan flytte noget, men vi kan da se os selv i spejlet, siger Nikolaj Kolding.

Det er blot lidt over et døgn siden, Nikolaj Kolding oprettede begivenheden på Facebook. Over 80 har allerede meldt sig under fanerne, og han regner med flere kommer til.

- Interessen har været relativt god, synes jeg. Man skal tænke på, at i januar er 95 procent af alle både på land. Men vi kan ikke vente til april, for så har man været i gang med projektet så længe, at en demonstration ikke giver mening.

Nikolaj Kolding på sin båd, der er spydspids i demonstrationen.
Foto: Privatfoto

Ikke alene med bekymringen

Nikolaj Kolding er langt fra den eneste, der er bekymret for slammet i Køge Bugt. En Facebook-gruppe ved navn 'Stop slam i Køge Bugt' oprettet af en række byrådsmedlemmer fra Enhedslisten har lige nu 1.293 medlemmer. 

Svenske myndigheder har udtrykt bekymring for projektet, og samtidig har flere borgmestre langs Køge Bugt råbt op.

- Vi savner det samlede projekts konsekvenser. Vi har simpelthen ikke det samlede billede af, hvad miljøkonsekvenserne er, sagde Marie Stærke (S) til TV 2 Lorry i november.

Hos de lokale afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening er man også gået sammen og diskuterer i øjeblikket, hvad man vil gøre. Lokalafdelingerne er bekymrede for de langsigtede konsekvenser for havmiljøet, fortæller Birgit Mindegaard, der er formand for DN Køge,

- Det er i forvejen forurenet, og nu smider man noget slam ud, som man helt principielt ikke ved, hvor forurenet er. Vi vil meget gerne have sat det her på standby, indtil alt er undersøgt helt til bunds, siger Birgit Mindegaard til TV 2 Lorry.

Man bruger Køge Bugt som losseplads

— Birgit Mindegaard, formand for Danmarks Naturfredningsforening Køge

Selvom der fra officiel side er lavet undersøgelser, der skal belyse miljøkonsekvenserne, er det ikke en betrygget lokalformand, der mener, undersøgelserne er for mangelfulde. 

- Vi er bekymrede for, at det her slam vil sprede sig ind til kysten, og om det kan komme på land. Myndighederne siger, at det er undersøgt ordentligt, men det synes vi ikke. Der er et stort Natura 2000-område tæt på, der skal anlægges ålegræs, ligesom der er et fiskeliv. Man bruger Køge Bugt som losseplads, siger hun.

Men kan de her undersøgelser komme til at belyse de her konsekvenser så grundigt, at I kommer til at sige, at projektet kan køre videre - eller er det her bare en forhalingstaktik?

- Både og. Det handler jo også om, hvad man undersøger for. Man har undersøgt for nogle stoffer men ikke alle, og så er der vurderingen af, hvad der er giftigt, og hvad er ikke? Reelt kunne man tage alt slam på land og oprense det. For mig ligner det, at man har valgt den billigste og ikke den bedste løsning, siger Birgit Mindegaard.

Torsdag påpegede By & Havn, at projektet er undersøgt til bunds, og at de miljømæssige konsekvenser er belyst.

- Når man kigger på det i et lidt større perspektiv, så er det faktisk de klappladser, der er de bedste. Det er her, der vil være de færreste miljøpåvirkninger, siger Ingvar Sejr Hansen, der er udviklings- og salgsdirektør i By & Havn.

Videoen nedenfor blev sendt på TV 2 Lorry den 21. december 2021 og beskriver noget af de modstand, dumpningen af slammet har mødt.

Nu skal det handle om byggeriet af den kæmpemæssige halvø Lynetteholm. Den skal først stå helt færdig i 2070, men anlægsarbejdet går så småt i gang i disse dage. En af de indledende dele af projektet møder dog stor modstand fra begge sider af Øresund

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Politiet finder større mængde fyrværkeri i garage

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Nordsjællands Politi har lørdag aften fundet en større mængde fyrværkeri i en garage i Gentofte.

Det oplyser vagtchef Rune Mandrup til TV 2 Kosmopol.

- Der er mere, end den normale forbruger har, og hvad der er lovligt at have, men der ikke tale om hele paller. Nu skal vi have beredskabet herud, så vi kan få registreret det, siger han.

Han oplyser videre, at det ikke har været nødvendigt hverken at evakuere beboere i nærheden eller tilkalde forsvarets ammunitionsrydningstjeneste i forbindelse med fundet.

- Det ligner umiddelbart fyrværkeri til forbrugermarkedet, så der er altså ikke tale om kanonslag eller lignende.

Politiet har hverken sigtet eller anholdt nogen i sagen, men de er i kontakt med ejeren af garagen.

De vil være til stede på adressen nogle timer endnu.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Minister vil skærpe krav til taxachauffører efter flere sager om overgreb

Et nyt klistermærke skal være med til at sikre kundernes tryghed hos Dantaxi.
Foto: Morten Spuhr/TV 2 Kosmopol

Der er behov for at kigge på de krav, der stilles til taxachauffører, og transportminister Thomas Danielsen (V) har derfor indkaldt taxaforligskredsen til en evaluering af den danske taxalov.

Det skriver Ekstra Bladet.

Der har nemlig de seneste år været flere sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder.

Ministeren peger derfor på, at de såkaldte vandelskrav - krav om pålidelighed, etik og integritet - skal tages op til eftersyn.

- Vi skal have væsentligt skærpede vandelskrav. Altså skærpede krav til, hvordan man får et chaufførkort og får lov at køre med mennesker - som jo også nogle gange er mennesker i en sårbar situation af den ene eller anden art. Det kræver en høj etik, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge mediet KøbenhavnLIV har der i hovedstadsområdet været fem sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder, i perioden fra juni 2022 til december 2024.

I starten af december lancerede Dantaxi et klistermærke, som chaufførerne kan køre med, hvis de lever op til en række krav.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Deres datter døde på sin jordomrejse - nu roser de deres hjemby

Roskilde Domkirk
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forældrene til den unge danske kvinde, der tilbage i november døde under et ophold i det sydøstasiatiske land Laos, sender nu en stor tak til hele deres hjemby.

Det skriver Sjællandske medier.

De har nemlig mødt en overraskende stor grad af støtte og sympati fra borgerne i Roskilde, hvor de bor.

- Jeg er bare taknemmelig for at bo i verdens største lille by. Det er virkelig overvældende så mange, som har tænkt på os, krammet os, sendt blomster, kort, beskeder. Det havde jeg virkelig ikke ventet. Men det siger måske også noget om, hvem Anne Sofie var, fortæller hendes far Didier Coyman til Sjællandske Nyheder.

deres datter, Anne-Sofie Ørkild Coyman, blev erklæret død den 13. november - formentlig af metanolforgiftning.

Hun blev begravet fra Roskilde Domkirke den 7. december.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google