Nyt forskningsprojekt kan redde Simons sædkvalitet: ''Det er jo en gave''
På Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion er et forskningsprojekt tæt på et nyt gennembrud, der kan redde mænds sædkvalitet.
- Min sædkvalitet er enormt forringet. Den er faktisk rigtig dårlig i forhold til gennemsnittet.
Sådan beskriver Simon Iversen selv sin sædkvalitet. Han har taget steroider igennem en længere periode, og det har haft betydning for hans sædkvalitet.
TV 2 Kosmopol var med, da han fik testet sin sædkvalitet i april 2021. Her lød resultatet, at han har meget svært nedsat sædkvalitet.
- Jeg frygter ikke så meget, at jeg kan gøre en sexpartner gravid. Det er der så lille chance for, at det faktisk overhovedet ikke kan lade sig gøre, siger han til TV 2 Kosmopol og tilføjer:
- Det betyder, at man føler sig mindre som en mand, når man har dårlig sædkvalitet. Så har man ikke det, der skal til for at formere sig.
Det er ikke kun Simon Iversen, der døjer med nedsat sædkvalitet.
Ifølge Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion har mere end hver femte danske mand nedsat sædkvalitet.
Forskningsprojekt tæt på et gennembrud
Selvom prognosen i dag ser dyster ud for personer med nedsat sædkvalitet, der ønsker at få børn, så kan der være godt nyt på vej.
På Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion har læger som Rune Holt nemlig de seneste ti år forsket i, hvordan mænds sædkvalitet kan boostes.
Og nu har de måske et bud på en løsning.
- Vi har nemlig gang i et forskningsprojekt, der har vist nogle rigtig spændende resultater, siger Rune Holt og fortsætter:
- Vi viser, at i en undergruppe af mænd med nedsat sædkvalitet, kan vi med en enkelt sprøjte øge sædkvaliteten med op til flere hundrede procent.
Det er cirka halvdelen af alle mænd med lav sædkvalitet, der kan få gavn af den fremtidige medicin.
- Det betyder, at vi forhåbentlig kan øge sandsynligheden for, at de her mænd kan opnå en graviditet. Vi håber på, at vi cirka 80 dage efter en enkelt indsprøjtning kan se sædkvaliteten stiger, forklarer Rune Holt.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Kosmopol
Lige nu skal medicinen testes, og hvis det lykkedes, at få medicinen godkendt til brug, så kan det have en stor betydning for de mænd, der har nedsat sædkvalitet og som drømmer om at blive fædre.
- Drømmescenariet er, at vi kan tilbyde en behandling, så dem, der har svær nedsat sædkvalitet og som normalt ikke vil kunne få børn, kan blive far til deres egne børn. Samtidig håber vi, at vi i stedet for at behandle kvinden, som vi gør nu, kan behandle manden i stedet. Så kan de undgå en insemination, som er langt mere skånsom for kvinden, fortæller Rune Holt.
''Kæmpe betydning for parforholdet''
Udsigten til et fremtidigt medikament, der kan opnå de resultater, som Rune Holt beskriver, er sød musik i ørene på Helene Cagara.
Hun er talsperson for patientforeningen for fertilitet og tab, og hun ser flere positive aspekter i medikamentet.
- Du skal forestille dig, at man har gået hele sit liv og drømt om at blive mor eller far, og den drøm ikke kan gå i opfyldelse. Så sker der en identitetskrise, livskrise og en kæmpe sorg, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Hun peger desuden på, at medikamentet kan skabe ligevægt mellem manden og kvinden i fertilitetsbehandling.
- Der er en eller anden uligevægt i, at ansvaret altid ligger hos kvinden. Det er kvinden, der er i behandling. Det er kvinden, man kigger efter årsager hos, selvom der faktisk kan være rigtig mange årsager hos manden også. Så det vil være positivt, hvis man kan gå ind og ændre på den skævvridning, der er mellem mand og kvinde i en fertilitetsbehandling, fortæller hun.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Kosmopol
Og det kan ifølge hende have positiv indvirkning på parforholdet, når et par skal gennemgå en fertilitetsbehandling.
- Rent psykisk for manden kan det jo gøre det, at han ikke længere oplever den her skam og skyld, som han jo føler hver eneste gang, han ser sin elskede lægge sig på en briks eller stikke sig med kanyler.
- Fysisk er han i dag overhovedet ikke en del af processen udover en lille prøve en gang i mellem. Så hvis han kan få lov til at bære noget af det slæb, så vil det få en kæmpe betydning for parforholdet, vurderer hun.
Selvom Simon Iversen ikke drømmer om børn lige i øjeblikket, så vil han ikke afvise, at medikamentet kan få en betydning for hans liv fremover.
- Det er jo en gave. Hvis jeg stod og tænkte, at jeg skal have børn inden for en kort periode, så vil jeg da helt klart overveje det her. Det vil jeg da blive rigtig glad for, hvis der kom en sprøjte, der ligesom kunne skubbe det i gang, siger Simon Iversen.
Forskningsprojektet forventes at være færdig inden for et par år. Indtil da kan man tilmelde sig projektet via hjemmesiden fitmi.dk.