Personer med særligt handicap har ikke krav på hjælp under uddannelse: "Absurd"

Sofie Rosengrens synshandicap gør det svært at læse pensum på hendes studie. I Danmark stilles der nemlig ikke krav om, at undervisningsmateriale skal gøres tilgængeligt for folk med handicap, og det er et problem siger Dansk Blindesamfund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Personer med synshandicap kæmper med læse sig igennem pensum på deres uddannelser. Der er nemlig ikke krav om, at de skal kunne tydes af blinde studerende.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Rettelse:

Det fremgik tidligere, at erhvervsministeriets presseafdeling henviste til Digitaliseringsstyrelsen. Det er rettet til, at erhvervsministeriets presseafdeling henviser til Sikkerhedsstyrelsen.

Man behøver ikke kigge særlig godt efter for at se, at personer med synshandicap halter gevaldigt efter på uddannelsesområdet.

Det er nemlig, ifølge analyseinstituttet VIVE, kun 56,3 procent af dem, som har en kompetencegivende uddannelse.

Spørger man Dansk Blindesamfund, så skyldes det blandt andet, at en stor del af undervisningsmaterialerne på landets uddannelser ikke er gjort tilgængelige for blinde studerende.

Det fratager nogle muligheden for at tage en uddannelse

— Sofie Rosengren, studerende

Det betyder, at materialet ikke kan læses af de skærmværktøjer, som folk med dårligt syn kan bruge til at få oplæst digitale tekster.

Derfor ærgrer det Sofie Rosengren, som studerer uddannelsesvidenskab på Danmarks Pædagogiske Institut i Emdrup, at regeringen i forbindelse med en ny tilgængelighedslov ikke har stillet krav til undervisningsmaterialer.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at man ikke har stillet krav om det. Det fratager nogle muligheden for at tilegne sig viden og i visse tilfælde muligheden for at tage en uddannelse, siger Sofie Rosengren til TV 2 Kosmopol.

Halter efter i uddannelsessystemet

Hjemmesider, e-bøger og meget andet skal fra 2025 laves i et tilgængeligt format, så de kan tilgås af for eksempel personer med et synshandicap.

Men den nye lov stiller ikke krav om, at også undervisningsmateriale skal laves i tilgængelige formater.

Og det er et stort problem, mener formanden for Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard.

Cirka hver tredje person med et synshandicap har nemlig ikke anden uddannelse end grundskolen. Det viser tal fra analyseinstituttet VIVE.

- Vi er ret overbeviste om, at det er en af grundene til, at synshandicappedes uddannelsesniveau ikke stiger i samme tempo som resten af befolkningen. Vi har et stort uddannelsesmæssigt efterslæb, siger han.

Et kæmpestort koordineringsarbejde

Den manglende tilgængelighed betyder, at Sofie Rosengren må bruge et hav af tid på at få de mange digitale undervisningstekster oversat.

Sammen med sin støttesekretær, som hun har 80 timer pr. semester, udvælger hun i starten af semestret de tekster, hun tror er de vigtigste, for så at sende dem ind til NOTA’s Skole- og Studieservice, hvor de kan blive konverteret til et tilgængeligt format.

Det er dog ikke nogen uproblematisk proces.

- Det er et kæmpestort koordineringsarbejde, og derudover så tager det så lang tid at konvertere teksterne, at jeg ofte ikke når at få dem, inden jeg skal bruge dem i undervisningen, siger hun.

Hun er derfor til tider afhængig af, at hendes sekretær eller hendes studiekammerater har mulighed for at læse dem op for hende.

Der er jo nogen, der simpelthen knækker nakken i uddannelsessystemet

— Ask Abildgaard, formand, Dansk Blindesamfund

Selvom hun er glad for hjælpen, så mener hun dog ikke, at hun får helt samme udbytte, som hvis hun selv kunne dykke ned i pensum.

- Jeg risikerer jo at overse nogle vigtige faglige ting, fordi jeg ikke selv har mulighed for at tilgå materialet, siger hun.

En ting er at overse vigtige pointer i pensum. En anden ting er at give op på pensum. Ifølge  VIVE, så svarer 39,1 procent af de blinde studerende, som har haft droppet ud af en uddannelse, at det skyldtes deres handicap. 

Skal gøres nemmere

Hos Dansk Blindesamfund er holdningen til tilgængelighed helt klar.

- Vi mener, at alle digitale undervisningsmaterialer skal være i et tilgængeligt format, siger organisationens formand Ask Abildgaard.

Det ekstra handicap som blinde studerende kæmper med, altså udover deres nedsatte syn, på ungdoms- og videregående uddannelser risikerer nemlig at koste dem en plads på arbejdsmarkedet.

- Der er jo nogen, der simpelthen knækker nakken i uddannelsessystemet. Det har enorme konsekvenser, fordi de så ikke kommer ud på arbejdsmarkedet, hvilket påvirker deres sociale liv og deres økonomi negativt, siger han.

Faktisk mener formanden, at det er endnu vigtigere for folk med synshandicap at få en uddannelse, end det er for den seende del af befolkningen.

- Som synshandicappet kan du ikke bare gå ud og tage et ufaglært arbejde. En stor del af de ufaglærte jobs er praktiske jobs, der kræver, at man kan se hvad man laver, fortæller formanden.

En undersøgelse lavet af Instituttet for Blinde og Svagsynede viser, at kun 38 procent af mennesker med synshandicap er i beskæftigelse. I befolkningen som helhed er beskæftigelsesgraden dobbelt så høj. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Det er helt absurd

Det er erhvervsministeriet, der har stået i spidsen for udarbejdelsen og implementeringen af den kommende tilgængelighedslov, og TV 2 Kosmopol ville derfor gerne have haft spurgt erhvervsminister Morten Bødskov (S), hvorfor der ikke stilles krav om tilgængelighed ved undervisningsmaterialer.

Men erhvervsministeriets presseafdeling henviser til Sikkerhedsstyrelsen, som oplyser: 

- Danmark har valgt at minimums-implementere EU’s tilgængelighedsdirektiv, blandt andet ud fra en afvejning af omkostningerne for erhvervslivet, og i tilgængelighedsdirektivet er undervisningsmaterialer ikke omfattet.

Det har enorme konsekvenser, fordi de så ikke kommer ud på arbejdsmarkedet, hvilket påvirker deres sociale liv og deres økonomi negativt

— Ask Abildgaard, formand, Dansk Blindesamfund

Den beslutning falder dog ikke i god jord hos Dansk Folkepartis handicapordfører Mette Thiesen. 

- Jeg synes, det er helt absurd, at man ikke inkluderer undervisningsmaterialer. Det stiller jo personer med synshandicap endnu dårligere. Så det vil jeg tage op i salen og stille spørgsmål til ministeren om, siger hun. 

På studiet i Emdrup sidder Sofie Rosengren tilbage med et hav af pensumtekster og en klar besked til de ansvarlige politikere. 

- Jeg vil gerne opfordre politikerne til at åbne øjnene og se, hvordan virkeligheden ser ud for folk med synshandicap, siger hun. 

Link kopieret!

Seneste nyt

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Rekordmange søger om julehjælp

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Blå Kors Danmark melder om rekordmange ansøgninger om julehjælp. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Antallet af økonomisk pressede familier, der har ansøgt om hjælp til julemad og gaver, er steget med15,5 procent sammenlignet med sidste år.

- Vi møder mange familier, som ikke har råd til de mest basale ting, og som hver måned kæmper for at få pengene til at slå til. Det økonomiske pres bliver ekstra stort i juletiden, hvor der skal købes julemad og julegaver, siger Morten Skov Mogensen, generalsekretær hos Blå Kors Danmark.

Antallet af ansøgninger om julehjælp er steget i 31 ud af de 34 kommuner i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Egedal, Albertslund og Helsingør er blandt de kommuner, hvor antallet af ansøgninger er steget mest.

Dragør, Hillerød og Solrød er de eneste kommuner, hvor antallet af ansøgninger er faldet.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google