Politikere vil slå betalingsring om dele af Distortion
I foråret besluttede københavnske politikere, at gadefestivalen Distortion ikke må tage betaling, hvis den holder arrangementer på Den Røde Plads på Nørrebro. Den beslutning bliver nu udfordret.
Når 2025-udgaven af gadefestivalen Distortion afvikles, så skal der betales, hvis man vil deltage i den del af festen, der foregår på Den Røde Plads på Nørrebro. Sådan lyder det i hvert fald fra både Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet, og sagen skal diskuteres, når medlemmerne af teknik- og miljøudvalget samles mandag.
I april i år var der ellers flertal for det modsatte i udvalget. Her blev et forslag fra SF vedtaget. Partiet mener ikke, at der skal gives mulighed for entréindtægter på offentlig vej, og sammen med Enhedslisten og Alternativet stemte de for, at Distortion X i 2025 ikke skal kunne indhegne et område på Den Røde Plads på Nørrebro og der gennemføre en del af festivalen, hvor man skal betale entré for at komme ind.
Imod stemte både Det Radikale Venstre, Venstre og de konservative. Men socialdemokraterne undlod at stemme - og derfor blev SF´s forslag vedtaget. Det var i april, og godt en måned efter blev Distortion 2024 afviklet.
Nu peger Det Radikale Venstre på evalueringen af Distortion 2024 og mener, at udvalget igen skal tage stilling.
Evalueringen viser, at der efter afviklingen af Distortion i 2024 kom meget få klager.
Bedre styr på menneskemængden
Og står det til den radikale Christopher Røhl, så skal Distortion havde lov til at spærre Den Røde Plads af og tage entreindtægt i 2025..
- Ved at lave zoner kan man afskærme de arrangementer, hvor det er svært at holde styr på deltagerne, og det er der jo et sikkerhedsmæssigt aspekt i. Man kan holde styr på, hvor mange mennesker der er. Vi er jo på vej væk fra at Distortion vælter byen, men men de koncerter og arrangementer der er – skal kunne være i den tætte by. Derfor bakker vi op. Det er fint, at dele af Distortion har en betalingszone. Den største del af Distortion er stadig uden for betalingszonen, siger han til TV 2 Kosmopol og peger på de mange, mindre lokale arrangementer, der også er en del af Distortion som for eksempel langbordsmiddage og Mormor-distortion.
Parti beslutter og og sikrer vedtagelse
Og når sagen nu skal vendes i teknik og miljøudvalget mandag, så har Socialdemokratiet, som før stemte blankt, nu besluttet sig for at stemme.
- Vi stemmer ja - vi er indforstået med, at de tager betaling. Grundlæggende er vi tilbageholdende med aty der skal opkræves betaling,. men det betyder, at man kan styre den fest, der er. Og når der så har været så få problemer, som evalueringen viser, så kan vi se os selv i det, siger Marcus Vesterager (S) til TV 2 Kosmopol.
Dermed ser det ud til, at et politisk flertal sikrer Distortion muligheden for at opkræve entré ved arrangementet på Røde Plads. Over for TV 2 Kosmopol bekræfter de konservatives gruppeformand Morten Melchiors, at de fortsat støtter entrémuligheden. Hvis Venstre samtidig fastholder deres holdning fra foråret, er flertallet hjemme. Partiet er dog søndag ikke vendt tilbage på henvendelsen fra TV 2 Kosmopol.
Folkene bag Distortion glæder sig over kursændringen
- Jamen det lyder da godt, hvis Den Røde Plads falder på plads igen. Det er jo et ikonisk byrum for hele København, men især Nørrebro. Det har taget en del år at få skabt en bedre stemning til byfesten, og musikzonerne, som henvender sig til de 18 til 24-årige, som gerne vil høre de helt store hiphop-stjerner og radiohits, har spillet en enorm rolle i at få skabt en bedre fest, siger stifteren af Distortion, Thomas Fleurquin.
Forkert at lukke en offentlig plads
Tilbage står Enhedslisten, Alternativet og SF. Den vedtagelse, der nu ser ud til at falde, kom som forslag fra SF.
- Vi er glade for at Distortion findes. Men vi synes dels, at Distortion bør rotere mere rundt i byen, og så er det forkert at tage så vigtig plads og lukke den af som betalingszone. Så må man i stedet tage en gade foran Kongens Have eller et andet sted, der ikke har så meget aktivitet i hverdagen og lave det der, siger SF`s Astrid Aller.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix