Politisk flertal vil stemme for "Palæstinas Plads" i København - her skal den ligge

Flere gange er det blevet diskuteret, om Københavns skal have en Palæstinas Plads. Nu bliver der gjort et nyt forsøg af et politisk flertal på Rådhuset.

Siden 1968 har den velbesøgte plads mellem Ørstedsparken og Vendersgade været navngivet efter staten Israel.

Det skete dengang som en gestus over for Israel for at markere 25-året for jødeforfølgelsen.

Men nu – 55 år senere – ser det ud til, at København får en plads, der udviser solidaritet med det palæstinensiske folk og navngiver en plads Palæstinas Plads.

Det foreslår et politisk flertal på Københavns Rådhus - bestående af Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet.

Det er det endnu unavngivne areal, der ligger mellem Nørrebrogade, Esromgade og Hillerødgade på Nørrebro, som flertallet ønsker, skal hedde ”Palæstinas Plads” i fremtiden.

Medlemsforslaget fra de fire partier vil blive behandlet på Teknik- og Miljøudvalgsmødet mandag den 12. juni, hvor udvalget skal beslutte at indstille navneforslaget til Vejnavnenævnet. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Palæstinas Plads København
Det er dette endnu unavngivne areal, der ligger mellem Nørrebrogade, Esromgade og Hillerødgade på Nørrebro, som et flertal nu vil kalde ”Palæstinas Plads”.
Foto: Skraafoto.dk / Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Bliver forslaget som forventet bliver stemt igennem vil det måske være begyndelsen på enden for en årelang debat.

Det er således langt fra første gang, at det er oppe at vende, om København skal have en plads eller område, som hylder Palæstina.

Hvad er Vejnavnenævnet?

  • Vejnavnenævnet er et sagsforberedende nævn under Teknik- og Miljøudvalget.

  • Nævnets opgave er at behandle alle navngivningssager og afgive indstillinger til Teknik- og Miljøudvalget, der træffer den endelige beslutning.

  • Vejnavnenævnet har dog selvstændig kompetence til at træffe en begrundet afvisning af et navngivningsforslag, som ikke kommer fra kommunens udvalg eller forvaltningen.

  • Vejnavnenævnet består af fire medlemmer udpeget af Borgerrepræsentationen. Medlemmerne udpeges blandt Teknik- og Miljøudvalgets medlemmer. Teknik- og Miljøborgmesteren er forperson for nævnet.

  • For perioden frem til 2026 er følgende medlemmer udpeget til Vejnavnenævnet: Teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), Marcus Vestager (S), Helle Bonnesen (K) og Mikkel Skovgaard (EL).

    Kilde: Københavns Kommune

Årelang diskussion

For knap to år siden udtrykte både borgere og politikere i Københavns Kommune et ønske om en spaltning af Israels Plads, så den ene halvdel navngives Palæstinas Plads i et udtryk for solidaritet med det palæstinensiske folk.

Det forslag endte dog med at blive forkastet efter dødt løb (26 stemmer for, 26 stemmer imod) på Rådhuset.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Israels Plads København Palæstinas Plads
Siden 1968 har den velbesøgte plads mellem Ørstedsparken og Vendersgade været navngivet efter staten Israel.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Senere samme år kom det på tale at navngive en plads på Ydre Nørrebro efter Palæstina

Heller ikke det blev til noget, og i stedet kom området ved Nørrebrogades slutning til at hedde Mimers Plads.

I en samlet udtalelse meddelte partierne Radikale Venstre, SF, Alternativet og Enhedslisten, at de ville fortsætte arbejdet for at finde et egnet sted at navngive Palæstinas Plads.

Og det ser altså ud til at være lykkedes nu. 

- Det er en diskussion, der har stået på i mange år, som jeg nu håber, at vi kan få sat et punktum ved. Vi har længe ledt efter en plads på københavnerkortet, og det her virker oplagt, siger Radikales Venstres Christoffer Røhl i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg håber, at det kan blive et godt samlingssted for københavnere og besøgende, der alt for længe har måttet vente på en mindelig løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina.

Medlemsforslaget er på dagsordenen mandag den 12. juni, hvor Teknik- og Miljøudvalget altså skal beslutte om man skal indstille navneforslaget til Vejnavnenævnet.

Hvis Vejnavnenævnet går videre med sagen, vil der være en høring. Herefter vil forslaget igen blive behandlet i Vejnavnenævnet, før det skal godkendes endeligt i Teknik- og Miljøudvalget.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik