Politisk vedtaget ekspertgruppe anbefaler, at man genovervejer størrelsen på Lynetteholm

En gruppe af eksperter anbefaler, at man overvejer at gøre Lynetteholm en tredjedel mindre. Den kommende halvø har i sin nuværende udformning en blokeringseffekt, der skaber bekymring for havmiljøet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Stendæmningerne i Lynetteholms første anlægsfase er næsten færdige. Snart påbegyndes jordopfyldet, så der kommer land, hvor der i dag er vand. Halvøens anden anlægsfase - der er meget større - kommer snart i udbud.
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Den første lille del af Lynetteholm begynder at tage form i havet ud for Refshaleøen. 

Selvom der er årtier til, at halvøen på 2,75 kvadratkilometer står færdig, blokerer den allerede nu for en del af Kongedybet, der er en af tre dybe render på bunden af Øresund. 

Blokeringen har der længe været diskussion om, men nu anbefaler en politisk vedtaget ekspertgruppe, at man bør overveje at gøre noget ved den og justere på størrelsen af Lynetteholm. 

- Det her er sådan set det mest alvorlige miljøspørgsmål i forbindelse med Lynetteholm, for det påvirker hele Østersøen, og det gør det jo forever, altså i alle år fremover, lyder det fra Stiig Markager, der er professor i havmiljø ved Aarhus Universitetets afdeling i Roskilde. 

Det kræver en forklaring, for Lynetteholm skal bygges i Øresund og ikke i Østersøen. Kort fortalt handler det om, at Øresund er et gennemstrømningsfarvand, og i de dybe render på havbunden - heriblandt i Kongedybet - strømmer der saltvand fra Nordsøen ned til Østersøen. 

- Når man så blokerer Kongedybet, så kommer der mindre salt ind med bundvandet og videre ind til Østersøen,  og det er det, der er kritisk, forklarer Stiig Markager.   

Fakta om Øresund

Øresund er et gennemstrømningsfarvand, hvor vand fra Nordsøen blandes med vand fra Østersøen.

Det salte vand fra Nordsøen strømmer via Kattegat sydpå og møder det brakke vand (en mellemting mellem salt- og ferskvand red.) fra Østersøen, der strømmer nordpå.

Mødet mellem det salte og det brakke vand betyder, at der opstår en kraftig lagdeling af vandet i Øresund. Det salte vand fra Nordsøen ligger i bunden, og det brakke vand med lavere saltindhold fra Østersøen ligger øverst.

Kilde: Miljøstyrelsen

- Hele biodiversiteten i Østersøen er påvirket af, hvor salt der er. Alle dyr og planter, der lever der, de lever ligesom på kanten af deres tolerance for salt. Og det er altså saltholdigheden af Østersøen, som man er inde og pille ved, når man laver den her blokering af Kongedybet, forklarer professoren. 

Kongedybet er en af tre dybe render på bunden af Øresund. Herfra strømmer saltholdig vand sydpå og videre til Østersøen. Når den bliver blokeret af Lynetteholm vil Østersøen modtage 0,25 procent mindre salt.
Foto: Grafik: Louise Cassens/TV 2 Kosmopol

Yderste tredjedel skaber problemerne

Stiig Markager er del af en politisk vedtaget ekspertgruppe, der skal rådgive Trafikstyrelsen om miljøforhold i forbindelse med anlæg af Lynetteholm.

Som fagbladet Ingeniøren for nylig har fortalt, så er ekspertgruppen nu kommet med en række anbefalinger. 

- Vi gør opmærksom på, at det er den yderste tredjedel af Lynetteholm, der skaber alle problemerne med salt og vand til Østersøen. Og så synes vi jo, at det er oplagt, at man genovervejer, om man skal lave Lynetteholm helt så stor som planlagt, eller om man skal gøre den cirka en tredjedel mindre og ligesom holde sig på kanten af Kongedybet. For så ville der ikke være den her problemstilling, fortæller Stiig Markager til TV 2 Kosmopol. 

Stiig Markager er professor ved Aarhus Universitet og har arbejdet med havmiljø i 25 år.
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Ekspertgruppen er kun blevet bedt om at komme med input til den ændring, der er sket, nu hvor opgravet slam fra anlægsarbejdet ikke længere bliver dumpet i Køge Bugt, men i stedet skal indbygges i selve Lynetteholm.

Alligevel vælger ekspertgruppen også at kommentere på halvøens størrelse. 

- At vi først er kommet ind sent i processen, det ændrer ikke på, at vi ser det her som en helhed, og kommer med de råd og anbefalinger, som vi synes er relevante, lyder det fra Stiig Markager. 

Fakta om ekspertgruppens anbefaling

Det er politisk besluttet at etablere en referencegruppe af uafhængige eksperter, der skal komme med input til, hvilke forhold der skal belyses i en supplerende miljøkonsekvensrapport for Lynetteholm.

Den supplerende miljøkonsekvensrapport skal laves, fordi der ikke længere dumpes slam i Køge Bugt fra anlægsarbejdet ved Lynetteholm. Det skal i stedet indbygges i selve halvøen.

I anbefalingerne fra ekspertgruppen lyder det:

"Effekterne af en blokering af Kongedybet på vandudvekslingen er ikke direkte en del af den supplerende rapport. Man bør dog være opmærksom på disse effekter, og at der eventuelt kan komme behov for kompenserende udgravning. Disse blokerende effekter er grænseoverskridende og kan potentielt påvirke hele Østersøen. En overvejelse kan være at ændre projekts udformning, så den yderste del ikke omfatter Kongedybet."

Særligt ansvar i forbindelse med Østersøen

Dansk Hydraulisk Institut har beregnet, at Lynetteholm har en blokeringseffekt på transporten af vand og salt gennem Øresund på cirka 0,25 procent, hvilket i den oprindelige miljøkonsekvensrapport blev vurderet som ubetydeligt. 

Det er Stiig Markager dog ikke enig i. 

- Det er jo sådan en akkumulerende effekt. Det er 0,25 procent mindre salt år efter år efter år. Og sådan vil det være i hundrede år, indtil Østersøen har fået en mindre saltholdighed, og der indstiller sig en ny balance. Derfor kan små ændringer som akkumuleres over tid godt have en stor effekt, lyder det. 

Han mener, at vi i Danmark har et særligt ansvar i forbindelse med Østersøen. 

- Vi ligger jo som sådan en prop ind til Østersøen. Så alt, hvad vi gør, påvirker hele Østersøens biodiversitet. 

Lynetteholms bygherre, By & Havn, har ikke ønsket at forholde sig til ekspertgruppens anbefaling.

Ifølge udviklingsselskabet er det et politisk anliggende, da der er vedtaget en anlægslov for Lynetteholm.

Anlægsloven blev for snart to år siden fremsat af Transportministeriet, men den nuværende transportminister Thomas Danielsen (V) ønsker heller ikke at stille op til interview. 

TV 2 Kosmpol kan dermed ikke få svar på, om man fra politisk side vil lytte til anbefalingen fra den ekspertgruppe, man selv har vedtaget.  

Lynetteholms to anlægsfaser. Stendæmningerne i fase 1 er næsten færdige. Fase 2 kommer snart i udbud.
Foto: Grafik: Louise Cassens/TV 2 Kosmopol

 

Link kopieret!

Seneste nyt

Uheld på Køge Bugt Motorvejen

Der er indtruffet et uheld på Køge Bugt Motorvejen i nordgående retning cirka en kilometer før 32 Køge. Der holder flere biler i venstre spor, hvorfor der advares mod pludselige opbremsninger og vognbaneskift. Det skriver P4 Trafik.

Link kopieret!

Mand fundet død på Frederiksberg

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

En ældre herre er fundet død i en have på Hoffmeyersvej på Frederiksberg.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2 Kosmopol mandag formiddag.

- Vi fik en anmeldelse 07.59 fra en beboer på Frederiksberg, som havde fundet en død mand i sin have, siger vagtchef Dyre Sønnichsen.

Manden formodes at have fået et ildebefindende, hvorefter han er faldet om i haven.

- Man formoder, at han der er tale om en naturlig død. Der er ikke noget, som tyder på noget mistænkeligt, siger vagtchefen.

De pårørende er endnu ikke underrettet.

Link kopieret!

Lokalpolitikere udsat for chikane, viser ny undersøgelse

Foto: Monique Tulner

En ny undersøgelse fra Helsingør Kommune viser, at knap halvdelen af de politikere, som har svaret, er blevet udsat for chikane og trusler.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Alle byrådets 25 medlemmer er blevet spurgt, om de har oplevet chikane inden for det seneste år, men kun 13 har svaret.

Af de 13 har fem oplevet chikane, mens fire har modtaget trusler. Tre betegner truslerne som alvorlige.

Nu overvejer byrådet, om de skal tilbyde øget hjælp til politianmeldelser, psykologbistand og mulig advokatbistand ved chikane.

I 2022 blev Helsingør Rådhus udsat for et brandattentat. Siden da har sikkerheden været skærpet ved byrådsmøderne.

Link kopieret!

Flere klager om vold og mobning - nu sættes skole under tilsyn

Foto: TV 2 Kosmopol

Efter flere klager om blandt vold og mobning, har Undervisningsmiljøtilsynet nu startet en tilsynssag på Engelsborgskolen i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Mediet har set flere af klagerne og beskriver på den baggrund, at den ene klage vedrører et barn, der er blevet slået tre gange i hovedet af en anden elev.

formand for Skoleudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune., Mette Schmidt Olsen (K), ser positivt på, at der nu skal føres en tilsynssag på skolen.

- Det er godt, at man undersøger problemets omfang, så Engelsborgskolen kan få den rette rådgivning, og så skolen på den måde kan få de bedste forudsætninger for det videre arbejde, siger hun til Sjællandske Nyheder.

Link kopieret!

Novembernat slår vild rekord

Arkivfoto.
Foto: TYCHO BRAHE PLANETARIET

Med en middeltemperatur på hele 13,3 grader har natten til mandag været ekstrem varm. Det gør natten til den varmeste novembernat nogensinde i dansk vejrhistorie. Faktisk var nattens middeltemperatur varmere end en gennemsnitlig dansk sommernat.

Link kopieret!

Nu starter vejarbejde på trafikeret strækning

Foto: TrafikkenHovedstaden

Den tre- eller flersporede trafikale hovedåre H. C. Andersens Boulevard bliver frem til første uge af december sværere at køre ad, end det er tilfældet i hverdagen.

En del af strækningen bliver nemlig afspærret, mens der udføres asfaltarbejde.

Det betyder, at der bliver færre spor til bilisterne mellem Langebro og Rysensteensgade i vestgående retning, skriver Trafikken Hovedstaden på X.

Arbejdet forventes færdigt den 6. december.

Link kopieret!

Regnfuld start på ugen

Den kommende uge begynder med regn eller skyet vejr og slutter med sol og køligere temperaturer.

Det fortæller Klaus Larsen, der er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), tidligt mandag morgen.

- Det starter næsten lunt med regn mandag og ender lidt køligere med solstrejf og risiko for nattefrost fredag, siger han.

Link kopieret!

FCK erobrer førstepladsen efter sejr over Lyngby

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

FC København erobrede søndag førstepladsen i Superligaen med en kneben 2-1-sejr over Lyngby i Parken.

Med sejren satte FCK samtidig en stopper for en serie af tre uafgjorte ligakampe i træk op til søndagens opgør.

FCK topper nu rækken med 30 point efter 16 kampe. Det er tre point mere end AGF, Randers og FC Midtjylland, der er de nærmeste forfølgere. FCM har spillet en kamp færre og tager mandag imod Silkeborg.

For Lyngby betyder nederlaget til FCK, at klubben fortsat befinder sig i den tunge ende af tabellen på en 11. plads.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google