Rambuktyveri af Hornsleth-værker kan have været en bestillingsopgave, vurderer ekspert
Kristian von Hornslet tvivler selv på, at de tyve, der natten til søndag brød ind i hans showroom og stjal værker i millionklassen, får udbytte. Kunst- og vurderingsekspert peger på to muligheder.
Gerningspersonerne bag kunsttyveriet i Kristian von Hornsleths showroom kan have plyndret værkerne på bestilling eller med en køber klar til at overtage tyvekosterne.
Det vurderer Kasper Nielsen, kunstekspert samt vurderings- og salgsdirektør hos auktionshuset Bruun Rasmussen.
- Det virker til at være et relativt velovervejet tyveri, de har begået. Man kan derfor forestille sig, at dem, der har stjålet kunstværkerne, har haft en idé om, hvor de skal hen, siger Kasper Nielsen til TV 2 Kosmopol.
Natten til søndag brugte ukendte gerningspersoner en stjålet Mercedes som rambuk til at bryde ind i den kendte billedkunstners showroom på Vasbygade i København.
Her slap tyvene af med et større antal kunstværker af Kristian von Hornsleth. Politiet regner med, at der er stjålet for et beløb, "der nærmer sig millionklassen".
Kasper Nielsen understreger over for TV 2 Kosmopol, at han ikke kender til de finere detaljer om tyveriet og derfor udtaler sig på et overordnet plan, men siger, at der oftest er to gængse muligheder, når det drejer sig om stort anlagte kunsttyverier:
- Enten er det et tyveri, hvor tyven eller tyvene er bevidste om, hvad der skal ske efterfølgende. Det kan være et såkaldt bestillingsarbejde, hvor der er en kriminel kunde, der har hyret tyven. Teoretisk set kan tyven også stjæle værket til sig selv.
- Men så er der også den type kunsttyveri, hvor tyven bliver forblændet af enten kunsten eller kunstens værdi og fejlagtigt tror, at værket måtte have stor værdi på det åbne marked, men så siden indser, at det er meget svært at komme af med. Det er den slags eksempler, hvor vi ser, at tyvene måske har bevæget sig ud på et område, de ikke har forstand på, siger Kasper Nielsen.
- Jeg tænkte "what?"
Hovedpersonen selv, Kristian von Hornsleth, har lagt en videosekvens fra rambuktyveriet op på sin Instagramprofil, hvor han samtidig beder om hjælp fra folk, der måtte vide noget.
- Mange kunstværker er blevet stjålet. Hvis nogen ved noget, så skriv, lyder det blandt andet.
I videoen ses det, hvordan bilen brager ind i porten til showroomet og gerningspersoner siden slipper af sted med flere værker. Politiet regner med, at de er stukket af på ladcykler.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Kristian von Hornsleth befinder sig i Japan og fik overbragt beskeden om tyveriet fra sin assistent, skriver Ritzau, der har talt med hovedpersonen.
- Han fortalte, at der havde været indbrud, og jeg tænkte "what?". Han sagde noget med en bil, der var braset igennem, men det kunne jeg ikke forstå, for vi har fået armeret dørene og sat kameraer, alarmer og alt mulig teknik op, siger billedkunstneren til Ritzau.
Kan havne ad omveje i brugthandel
Kristian von Hornsleth vurderer, at der formentlig er stjålet over 20 kunstgenstande – primært malerier, men også enkelte glastryk, vægskulpturer samt nogle håndgraverede knive og økser.
- Hvad jeg kan vurdere ud af det materiale, jeg har set, virker det til, at de har taget, hvad de kunne have i en vogn, siger Kristian von Hornsleth.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Han vurderer, at gerningspersonerne får svært ved at slå mønt på udåden.
- Jeg tror ikke, at de kommer til at kunne sælge det, for vi kommer til at offentliggøre billeder og titler på alt, der er blevet stjålet, siger han og tilføjer, at han overvejer at udlove en dusør for oplysninger om tyveriet.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Spørger man Kasper Nielsen fra Bruun Rasmussen, så er det ikke helt udelukket, at nogle af de stjålne værker fra søndagens kup en dag kan ende på det åbne marked.
- Hvis det viser sig at være et relativt velorganiseret tyveri, hvor gerningspersonerne har mulighed for at afsætte bredt og hurtigt, så vil jeg også anse det som sandsynligt, at nogle af de her værker kan ramme det sekundære åbne marked, siger Kasper Nielsen og fortsætter:
- Det skyldes ikke mindst, at Kristian von Hornsleths produktion er relativt stor og bliver genhandlet relativt meget. Samtidig har Hornsleth været vanvittig dygtig til at markedsføre sig selv som anderledes og provokerende og har opnået popularitet steder i befolkningen, hvor der måske ikke tidligere har været stor interesse for kunst.
Søndag eftermiddag er der ikke foretaget anholdelser i sagen.
Den centrale efterforskningsleder i Københavns Politi, Kenneth Hviid Simonsen, oplyser, at man leder efter mindst fire tyve, og at politiet fortsat vil være til stede omkring Hornsleths showroom på Vasbygade i København ”nogle timer endnu”.
Det er i øvrigt ikke første gang, at Kristian von Hornsleth er blevet udsat for indbrud. Tilbage i 2013 fik han for eksempel stjålet flere malerier til en samlet værdi af op mod 700.000 kroner.
Andre vilde kunsttyverier i Danmark
I løbet af de seneste 25 år er der begået flere bemærkelsesværdige kunsttyverier i Danmark. Her er et udpluk:
Januar 1999:
Ved at skubbe til en museumsbetjent lykkes det røvere at stikke af med to malerier af Rembrandt og Bellini fra Nivaagaards Malerisamling. Malerierne blev anslået til at være omkring 200 millioner kroner værd. Malerierne blev fundet i god behold syv måneder senere. Gerningspersonerne fik samlet 12 års ubetinget fængsel.
Oktober 2000:
To malerier af P.S. Krøyer forsvinder efter et rambuktyveri mod et auktionshus i Bredgade i København. Kort efter stopper politiet dog en varevogn og finder her malerierne, der havde en værdi af cirka otte millioner kroner.
Maj 2004:
To tyve bryder ind på Statens Museum for Kunst i København og stjæler en række sølvgenstande fra en Georg Jensen-udstilling. Blandt tyvekosterne er smykker, lysestager og et fiskefad fra 1919 til en værdi af 700.000 kroner. Genstandene blev aldrig fundet.
September 2007:
Kopier af Guldhornene bliver i september stjålet fra Kongernes Jelling. Foruden hornene tog tyvene andet danefæ, og værdien af tyvekosterne blev anslået til knap en million kroner. Hornene blev efterfølgende fundet på loftet hos den ene tyvs mor. To mænd fik en samlet dom på fire år og fire måneders fængsel.
December 2011:
Et 6,5 millioner kroner dyrt P.S. Krøyer-maleri bliver stjålet fra et privat hjem på Østerbro i København. Tyvene slipper også afsted med et frimærke - og en møntsamling til en værdi af cirka to millioner kroner. Tre yngre mænd blev sidenhen anholdt og sigtet i sagen.
Marts 2014:
Den dansk-tyske kunstner Emil Noldes maleri "Middag i Emmaus" bliver stjålet fra Ølstrup Kirke ved Ringkøbing, hvor det fungerede som altertavle. Maleriet er vurderet til ti millioner kroner. I 2018 lykkedes det politiet at hente maleriet hjem til Danmark, og året efter kom det på plads i kirken igen.
August 2015:
To gerningsmænd stjæler på 12 minutter den værdifulde bronzebuste "Manden med den brækkede næse" af Auguste Rodin fra Glyptoteket i København. Der gik næsten to uger, før Glyptoteket opdagede, at busten var væk.
Kilder: Ritzau, DR, Politiken, TV Midtvest, Berlingske.