Se billederne: Her sad uvorne soldater indespærret i over en uge
På et gammelt loft på Nyholm har tiden stået stille i næsten et halvt århundrede.
Denne artikel blev første gang udgivet i april 2023, men billederne og deres historie er bestemt et gensyn værd. God fornøjelse.
”Else, du var de 8 dage værd.”
Sådan har en ung mand skrevet på væggen i den arrest, hvor han har måttet udstå sin straf – måske for at komme for sent tilbage fra landgang eller orlov, fordi han hellere ville hygge sig med sin udkårne.
Og hans inskription kan man stadig se, hvis man er så heldig at få adgang til loftet i den gamle arrestbygning på Nyholm i Københavns Havn.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Foto: Amalie Vixø Drøscher/TV2 Kosmopol
Nyholm i Københavns Havn er et område, der oser af historie. Holmen blev anlagt, da flåden blev flyttet fra Slotsholmen tilbage i 1690 og ud til det nye område ud for Toldboden. Siden da har området været et omdrejningspunkt for Danmarks forsvar til søs.
- Holmen har spillet en meget stor rolle i Danmarkshistorien. Det var et innovativt center. Der er gjort mange gode opfindelser derude. Og så har det været en meget stor arbejdsplads i København. Man regner med, at I 1700-tallet var op mod 25 procent af indbyggerne i København direkte eller indirekte afhængige af Holmen som arbejdsplads, fortæller Søren Nørby, der er marinehistoriker og forsker ved Forsvarsakademiet.
(Artiklen fortsætter efter grafikken og billedet.)
Foto: Amalie Vixø Drøscher/TV2 Kosmopol
Men det var også en hård arbejdsplads – ikke mindst for de menige, der gjorde tjeneste i Flåden. Og når de af og til trådte forkert og overskred reglerne på Nyholm eller ombord på et af Flådens skibe, røg de i arresten.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Amalie Vixø Drøscher/TV2 Kosmopol
Det kunne være ombord på et af de kaserneskibe, hvor de også var indkvarteret til daglig, men i 1891 byggede man en egentlig arrest på Nyholm.
Og her sad de menige så i mange dage i træk og afsonede. Ofte i mørke, fordi vinduerne i loftet blev lukket, så de ikke kunne se ud.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Amalie Vixø Drøscher/TV2 Kosmopol
Mens de sad der, kunne de tænke på deres kæreste eller forsøge at holde styr på, hvor mange dage der var tilbage af deres straf, og det har rigtig mange af dem gjort gennem tiden at dømme efter de inskriptioner, der findes overalt i de gamle celler på loftet i arresthuset.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Amalie Vixø Drøscher/TV2 Kosmopol
For selv om arresten blev lukket i 1973, så står cellerne endnu, som de gjorde den gang den sidste menige forlod sin celle, og inskriptioner helt tilbage fra kriges tid kan man stadig læse i de slidte vægge og døre.
Af inskriptionerne kan man blandt andet læse, at det var almindeligt at sidde i cellerne i over en uge ad gangen.
Foto: Amalie Vixø Drøscher/TV2 Kosmopol
Kender du til en tidslomme i TV 2 Kosmopols sendeområde?
Kender du et sted, hvor tiden også har stået stille i årtier? Et sted her i TV 2 Kosmopols sendeområde. Et sted, hvor det kan være svært at få adgang, eller som måske er så godt gemt, at forbipasserende aldrig ville finde det? Så giv os et tip på mailadressen cada@tv2kosmopol.dk.