Skuffet og vred: Københavns Kommune dropper DHL-støtte til 18.000 ansatte
Københavns Kommune sparer 830.000 kroner ved at droppe den økonomiske støtte til DHL-stafetten for medarbejderne.
x
Trivslen og tilfredsheden vil falde blandt de 18.000 medarbejdere i Københavns Børne- og Ungdomsforvaltning, hvis de ansatte selv skal betale for at deltage i den årlige DHL-stafet.
Det vurderer Københavns Kommune i et såkaldt effektiviseringsforslag - mens kommunen i samme åndedrag afskaffer bidraget til forvaltningens ansattes deltagelse i stafetten.
Dermed skal de ansatte altså selv betale tilmeldingsgebyr, telte og forplejning, og det falder langt fra i god jord hos en af forvaltningens ansatte, skolelæreren Kim Larsen.
- Det er et dårligt signal at sende. Der er ikke ret mange frynsegoder i det her job, og det er jo ikke, fordi vi beder om en check på en månedsløn. Vi vil bare gerne styrke fællesskabet, siger Kim Larsen, der er lærer på Skolen på Islands Brygge, til TV 2 Lorry.
DHL-stafetten
• DHL Stafetten afholdes i sin 40. udgave over 5 dage: 1., 2., 3., og 6., 7. september
• DHL Stafetten har ca. 120.000 deltagere fordelt på mere end 3000 virksomheder
• DHL Stafetten har været afholdt i Fælledparken, København, hvert år siden 1981
- Jeg bliver jo skuffet og vred over, at der ikke er plads til at gøre noget for os. Det er en mangeårig tradition, der forsvinder, og man føler sig ekskluderet som medarbejder, fordi Børne- og Ungdomsforvaltningen er de eneste, der sparer det væk, siger han.
Kim Larsen understreger, at sagen for ham også handler om, at hans fag i forvejen har fået frataget en række goder for at spare penge i kommunen, og han er bekymret for, om det kan få konsekvenser for, hvordan medarbejderne trives.
- Jeg synes også, man kan spare for meget. Når man sparer her, så koster det måske dobbelt så meget et andet sted. Man skulle i stedet prøve at styrke ens medarbejderes trivsel, så man har mere lyst til at tage på arbejde, og der er mindre sygefravær.
Foto: Privatfoto
Kan I ikke bare betale selv og deltage i DHL-stafetten alligevel?
- Det kunne du sikkert godt få nogen til at gøre, men jeg tror, det handler om, at nogen står for arrangere det. Du kan læne dig lidt tilbage, og så er det rart, at nogen arrangerer det for én, og der står borde og bænke klar, der er trøjer, og der er øl, og man inviteres med til den fest, som DHL er, og hvis man siger: "Nu skal I betale, nu skal I det ene og det andet", så ryger idéen med kollegafesten, siger skolelæreren.
Skolerne kan selv stå for deltagelsen
Det fremgår da også af Københavns Kommunes forslag, at det vil gå ud over medarbejderne, at man dropper at betale for deres deltagelse i DHL-løbet.
'Det er vurderingen, at forslaget vil resultere i en faldende medarbejdertilfredshed samt trivsel blandt de ansatte,' står der.
Ikke desto mindre skal Københavns børne- og ungdomsforvaltning spare knap 155 millioner i forbindelse med Københavns Kommunes budget for 2021.
'Samlet set har Børne- og Ungdomsforvaltningen udgifter for ca. 150 mio. kr. årligt i forbindelse med driften af de særligt københavnske tilbud. DHL-stafetten udgør et af disse tilbud,' lyder det blandt andet i effektiviseringsforslaget.
Når den økonomiske støtte til DHL-stafetten ryger, så kan det spare kommunen 830.000 kroner årligt, oplyser Børne- og Ungdomsforvaltningen i København til TV 2 Lorry.
Det har ikke kunne lade sig gøre at få et interview med børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen. Han har i stedet sendt et skriftligt svar på skolelæreren Kim Larsens kritik.
- Jeg er helt enig i, at vi skal prioritere lærernes trivsel og sundhed, og jeg er tilhænger af sundhedsfremmende og sociale events som DHL-stafetten. Men vi er også nødt til at agere økonomisk ansvarligt, og igen i budgettet for 2021 var vi i Børne- og Ungdomsudvalget tvunget til at finde en række besparelser på kommunens ikke-lovpligtige tilbud, herunder altså på DHL-stafetten. Det vigtigste for mig har været at holde lærere og pædagoger fri af effektiviseringerne, lyder det.
Borgmesteren oplyser desuden, at det er muligt for den enkelte skole selv at stå for arrangementet, hvis de ønsker det.
- Skolerne har stor frihed til at disponere over deres midler, og hvis man på den enkelte skole ønsker at betale for medarbejderes deltagelse i for eksempel DHL-stafetten, er der ikke noget i vejen for det, oplyser Jesper Christensen.
_