Slut med toiletpapir-metoden: "Lad os gøre livet for menstruerende nemmere!"
I 2018 gav et toiletbesøg i USA mig idéen til et borgerforslag. Jeg opdagede en lille maskine på væggen, hvorfra man kunne tage menstruations-produkter.
Til min overraskelse bemærkede jeg, at stort set alle offentlige toiletter var udstyret med menstruations-produkter, som man de fleste steder kvit og frit kunne benytte sig af. Det undrede mig dengang, og det undrer mig stadig den dag i dag.
Tænk at et land som USA, som jeg ellers ikke anser for et foregangsland, hvad sociale serviceydelser angår, gratis stiller den slags til rådighed, mens man i Danmark må krydse fingre for, at der ligger et krøllet bind nederst i tasken.
Fire år og en venindeaften senere besluttede jeg mig for at gøre noget ved det, og stillede derfor borgerforslaget: ”Menstruations-produkter på alle offentlige toiletter i Danmark”.
Det skal gælde på alle offentlige toiletter samt toge, storcentre og restauranter.
Idéen er, at eksempelvis restaurantejerne enten gratis eller for et mindre beløb stiller produkterne (bind, tampon, kop eller lignende) til rådighed, så man kan benytte sig af dem, hvis man har behov. På den måde bliver det nemmere og tryggere at have menstruation.
Nej tak til bekymringer og skam
Det er et faktum, at biologisk fødte kvinder menstruerer. Det gør de, fra de er cirka 12 til 50 år gamle.
Det er også et faktum, at menstruation ikke altid kommer på de mest belejlige tidspunkter.
Derfor er menstruation for de fleste også forbundet med bekymring: ”Har jeg husket bind, har min veninde et, jeg kan få, har butikkerne stadig åbent, er det gået igennem bukserne?”.
Selvom langt de fleste forsøger at helgardere sig mod en uventet menstruation, vil der være tidspunkter, hvor det går galt.
Der vil være gange, hvor man har glemt bindet, hvor andre i nærheden heller ikke har et, man kan få, hvor man er nødsaget til at bruge toiletpapir - hvis man er heldig, for det er der nemlig heller ikke altid på offentlige toiletter.
Jeg har selv oplevet veninder, der er blødt igennem i skolen, fordi hverken de eller jeg havde et bind, de kunne få, så de i stedet måtte ty til ”toiletpapir-metoden” og gå rundt med deres lange frakke resten af dagen for at skjule blodet.
Med fare for at blive lidt for grafisk suger eller holder sammenfoldet toiletpapir langtfra i samme omfang, som en tampon eller et bind gør.
Når flodbølgen først kommer, er en klump sammenkrøllet toiletpapir selvsagt ikke en god stormsikring. Selvom menstruation er helt naturligt, er det at ”bløde igennem” forbundet med skam. Desuden er det hverken rart eller sundt for det vaginale miljø at gå rundt i fugtigt tøj i længere tid ad gangen.
Menstruations-produkter på offentlige toiletter vil også betyde meget for synliggørelse og normalisering af menstruation.
At gøre menstruation synligt vil være med til at fratage dets status som noget hemmeligt eller tabubelagt.
Her tænker jeg især på unge piger, der føler sig underligt tilpas ved tanken om at bløde fra underlivet. Vis dem, at samfundet tager hensyn til menstruation - har tænkt på dem.
At have en automat på toiletter er ikke bare en naturlig serviceydelse, det er en fysisk manifestation af omtanke og forståelse.
Det er ikke det samme som cigaretter!
For knap to uger siden skrev en mand til mig, at han havde set mit borgerforslag og nu mente, at samfundet gratis skulle stille cigaretter til hans rådighed.
Normalt ville jeg ikke bruge meget krudt på sådan en kommentar, men ved nærmere eftertanke er det egentlig et meget præcist eksempel på, hvor underprioriteret menstruation er.
Manden udtrykte blandt andet bekymring for, at menstruations-tilbuddet ville blive udnyttet, hvis det var gratis.
Men for det første er der ingen, der har påstået, at det skulle være gratis. I sådan en situation vil de færreste kvinder have noget imod at betale.
For det andet bruger kvinder årligt flere hundrede kroner på hygiejneprodukter.
Hav in mente, at menstruation er en uomgængelig kropslig funktion - ikke en selvskabt afhængighed.
Ville det være så slemt, hvis det var gratis?
Til hans oplysning kan jeg fortælle, at både Lungeforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Stoplinien og mange flere tilbyder gratis hjælp til rygestop.
Desuden giver staten 1200 kroner i tilskud til rygestop-medicin.
For mig fremstår det en smule ironisk.
Hvorfor skal kvinder betale for at være kvinder? Den dag, man lærer kvinder at holde blodet inde til de sidder pænt og ordentligt på toilettet, er den dag debatten om menstruations indflydelse på kvinders økonomi, uddannelse og hverdag bliver irrelevant.
Indtil da må vi gøre, hvad vi kan for at give menstruerende en nemmere hverdag.