Snart kan natteværterne få et nyt våben mod Danmarks farligste stoffer
Brugen af ulovlige opioider er stigende, og det ses blandt andet i nattelivet. Derfor skal Københavns Kommunes natteværter udstyres med en modgift mod overdoser.
Brugen af ulovlige opioider er stigende - en tendens, som natteværterne i Københavns Kommune har lagt mærke til.
Derfor får de måske snart et nyt værktøj i kassen.
Politikerne i kommunens kultur- og fritidsudvalg skal nemlig torsdag tage stilling til, om kommunens natteværter skal udstyres med en modgift mod opioidoverdoser.
- Vi står i den situation, at der er mange stoffer i nattelivet, og derfor skal vi have noget at gøre, hvis det går galt, siger Mia Nyegaard (RV), kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, til TV 2 Kosmopol.
Møder dem jævnligt
Når natteværterne torsdag, fredag og lørdag vandrer rundt i Københavns natteliv for at skabe ro og tryghed, så sker det, at de støder på personer, hvor alt ikke er, som det skal være.
Ifølge kommunen møder de jævnligt personer i nattelivet, der "befinder sig i en tilstand, der giver anledning til mistanke og frivillig eller ufrivillig indtagelse af sløvende narkotika, eksempelvis opioider".
Derfor hilser lederen af natteværterne, Christian Klinke, forslaget velkommen.
- Hvor det tidligere nok mest var hash og kokain, som folk brugte, så ser vi nu ind i, at folk også eksperimenterer med andre stoffer, som for eksempel opioider. Så hvis vi kan være med til at forebygge, at folk kommer slemt til skade, så vil vi med glæde det, siger han.
Hvad er opioider?
Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.
Stofferne har en smerte- og angstdæmpende effekt, og virker ved at aktivere de såkaldte opioidreceptorer i centralnervesystemet.
Opioider vurderes i Danmark som den farligste form for stoffer. Blandt andet fordi at forskellen på en effektiv dosis og en dødelig dosis er meget lille.
En overdosis af opioider kan medføre vejrtrækningsproblemer, bevidsthedssvækkelse og i værste falde død.
Kilde: Sundhedsfaglig vurdering af skadevirkning og farlighed af euforiserende stoffer:
Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet Retsmedicinsk Institut, Odense Universitet Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet.
Danmarks farligste stoffer
Ifølge de retsmedicinske institutters seneste vurdering af forskellige stoffers farlighed er opioider den absolut farligste gruppe af ulovlige stoffer.
Endnu farligere bliver de, når de indtages i forbindelse med alkohol.
Det fortæller Michael Lodberg, som er formand for Antidote Danmark, der siden 2011 har arbejdet med at udbrede kendskabet til modgiften mod opioid-overdoser.
- Når man har drukket alkohol, virker effekten stærkere, og brugeren har derfor større risiko for at overdosere. Så selvom man måske er vant til at tage en pille en gang imellem, kan styrken af pillen altså overraske brugeren, hvis der også er alkohol indblandet, fortæller han.
Han mener, at det er helt oplagt at udstyre natteværterne med modgiften, der har navnet Naloxone.
Naloxone virker ved, at det binder sig til de receptorer i hjernen, som opioiderne også binder sig til. De blokerer for opioiderne, som derved stopper med at virke indenfor 30 til 60 sekunder.
Helt konkret sprøjtes modgiften ind nasalt ved hjælp af en næsespray. Den er derfor nem at lære at bruge og er fuldstændig ufarlig.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Antallet af dødsfald kan halveres
Alene i 2021 måtte lidt over 1200 personer på hospitalet på grund af opioidforgiftning, og samme år døde lidt over 100 personer af opioider.
Det viser den seneste farligheds-vurdering lavet af de retsmedicinske institutter på Odense-, Aarhus- og Københavns Universitet.
Men de høje tal kan ifølge formanden for Antidote Danmark nedbringes betydeligt.
- Hvis det lykkes at udbrede de her sprays med modgifte til stofbrugere, dørmænd, natteværter, ambulancereddere, osv. Så viser tal fra USA, at antallet af forgiftninger med dødelig udgang kan nedbringes med 50 procent, fortæller han.
Antidote Danmark har siden 2011 arbejdet med at udbrede kendskabet til Naloxone-sprays og givet kurser i brugen af modgiften til alt fra dørmænd til gadeplansmedarbejder og ambulancereddere.
- Vi oplever helt klart en større åbenhed, forståelse og interesse for det, og vi ser, at flere og flere aktører finder det vigtigt at have med i værktøjskassen, siger han.
Bred politisk opbakning
Det er ikke kun kultur- og fritidsborgmesteren, der ser positivt på forslaget.
Det gør også Niels Peder Ravn fra Det Konservative Folkeparti.
- Natteværternes opgave har jo ændret sig fra at handle om at få fat i forældrene på de unge, der havde drukket for meget, til at de i dag skal håndtere et natteliv fyldt med stoffer. Derfor mener jeg, at det er relevant at give dem det her værktøj, siger han.
Også Lars Weiss fra Socialdemokratiet mener, at natteværterne skal have udvidet værktøjskassen.
- Hvis vores natteværter møder mennesker, der har overdoseret, så giver det rigtig god mening, at de har mulighed for at gribe ind øjeblikkeligt, siger han.
Borgmesteren regner da også med, at forslaget bliver stemt igennem.
- Jeg tror, det bliver stemt igennem. Jeg kan slet ikke forstå, hvis det ikke skulle blive stemt igennem, siger hun.