Socialborgmester sår tvivl om nyt fixerum til kvinder - men er tvunget til at arbejde for sagen
I efteråret skal et fixerum kun for kvinder, stå klar i Københavns Kommune. Men socialborgmester Karina Vestergård Madsen er i tvivl om, hvorvidt det kommende fixerum er den rette løsning.
I starten af sommeren vedtog et flertal i Københavns Kommunes borgerrepræsentation at etablere et fixerum for kvinder i København.
Flere partier er dog imod - herunder Enhedslisten, hvis fagborgmester skal stå for etableringen.
- Når formålet er at skabe den størst mulige tryghed for kvinderne og forhindre vold og overgreb, så vil vi gerne have undersøgt, om det er den bedste måde at bruge de mange ressourcer på, siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).
Forslagsstilleren er optimistisk
Det var Annika Smith fra SF, der først foreslog et fixerum til kvinder, og hun mener, at det haster med at få etableret et stofindtagelsesrum kun for kvinder.
- Kvinderne er blevet mere og mere bange for at bruge de kønsneutrale stofindtagelsesrum. Så for at skærme dem, og for at skabe ro og tryghed for dem, er det rigtig vigtigt med et særskilt stofindtagelsesrum så snart som muligt.
Og Annika Smith ser positivt på muligheden for en snarlig løsning.
- Min forventning er, at vi til efteråret får skaffet de penge, der skal til. Både til et midlertidigt stofindtagelsesrum og til et mere permanent stofindtagelsesrum.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
I første omgang har Annika Smith fokus på at få etableret en akut løsning i form af et midlertidig stofindtagelsesrum.
- Mit håb er, at kommunen hurtigst muligt går i gang med at indrette eksempelvis en pensioneret ambulance til en ”Fixelance”, som vi har erfaring med i kommunen. Og det kan gå forholdsvis hurtigt.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Stofscenens ofre vil gerne have fixerum
TV 2 Kosmopol talte tirsdag med to af stofmiljøets kvinder, som også ser positivt på muligheden for at få et frirum til at tage deres stoffer. De oplever nemlig hyppige og voldsomme overgreb fra en forrået stofscene.
De har begge måttet prostituere sig for at få deres stoffer. Og såvel stofbruget som prostitutionen på gaden gør dem yderst udsatte.
- Vi har alle sammen prøvet en eller anden form for overgreb, fortæller Louise, der er stofafhængig og har boet på Mændenes Hjem i mere end halvandet år.
Angelia, som ligeledes er stofafhængig, og som er kommet på Vesterbros stofscene i mere end 20 år, bekræfter Louises udtalelse. Hun beretter om voldtægter og tyverier af stoffer og penge, som nogle af de ting, der overgår miljøets kvinder.
- Det er ikke særlig sjovt at møde sin voldtægtsmand herinde på gaden. Men det er desværre en bagside af at være prostitueret, fortæller Angelia.
Både Louise og Angelia ser frem til et kommende stofindtagelsesrum kun for kvinder. Men de fortæller, at selv når fixerummet kommer, vil de fortsat være udsatte, når de skal på gaden for at købe stoffer af pushere, samt når kvinderne må prostituere sig for at tjene penge til deres stofbrug.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Hjælpeorganisationer omkring stofscenen er for
Hos Reden København, som hver dag hjælper stofscenens udsatte kvinder, må man ofte sanktionere kvinder, der ulovligt indtager deres stoffer inden på værestedet.
Det er ikke tilladt, men alligevel gør mange af kvinderne det, fordi de finder de mere trygt, end når de skal bruge byens kønsneutrale tilbud. Derfor vækker udsigten til det kommende stofindtagelsesrum begejstring hos socialfaglig koordinator Kamilla Winther.
- Det at vi i Reden København ser så stort stofindtag på daglig basis, vidner om et behov for et kønsspecificeret stofindtagelsesrum.
På Reden har man i den seneste tid observeret, at kvinderne bliver mere pressede i deres udsathed.
- De kvinder, vi har kontakt til, fortæller, at de har op imod 20-30 stofindtag i døgnet. Så det er nogle meget kaotiske kvinder vi møder, fordi de hele tiden skal ud at jagte penge til det næste stof. Og det betyder, at kvinderne sælger sex eller bytter sig til stoffer for seksuelle ydelser i et så massivt omfang, som vi ikke har set før.
Med et stofindtagelsesrum kun for kvinder mener Kamilla Winther, at der kan skabes ro og tryghed for kvinderne i forbindelse med deres stofindtag. Og samtidig vurderer hun, at projektet kan give kvinderne mulighed for at dele deres oplevelse og erfaringer, og på den måde hjælpe til, at de sammen passer bedre på hinanden.
Reden og Fixelancen i samarbejde om fixerum
Indtil det midlertidige kommunale fixerum for kvinder bliver stablet på benene, så er Reden København og folkene bag det allerede eksisterende mobile fixerum Fixelancen gået uden om politikerne, og har sammen opstillet deres eget midlertidige fixerum for kvinder. I bagenden af en udtjent varevogn hjælper en sygeplejerske misbrugerne med at indtage deres stof i ro.
Da TV 2 Kosmopol besøger Fixelancen, er den parkeret godt seks meter fra Redens hovedindgang. Den betjenes denne eftermiddag af sygeplejerske Emma Katrine Kristensen.
- Det er et samarbejde, vi fra Fixelancen i foråret indgik med Reden. Vi har også tidligere ofte holdt her, men nu har vi lavet en formel aftale, om at holde her mindst to dage om ugen, forklarer Emma Katrine Kristensen.
Må her komme mænd?
- Lige nu er det ikke et egentligt kvinde-fixerum. Der er også mænd, som er udsatte i de store fixerum, og de er også velkomne her. Men det er primært kvinder, der kommer, når vi er her, for mændene kommer ikke så meget omkring Reden.
Ifølge forslagsstiller Annika Smidt fra SF, så er Fixelancen et eksempel på en løsning, der hurtigt og billigt kan bruges som akut stofindtagelsesrum for kvinder, imens brugerne venter på den permanente løsning.
Emma Katrine Kristensen fra Fixelancen vurderer, at et stofindtagelsesrum nær kvindernes opholdssteder, kan have en direkte præventiv effekt, i forhold til hvor ofte kvinderne er nødsaget til at sælge sex.
- Det sker ofte, at miljøets kvinder bliver rullet (frarøvet penge eller stoffer, red.), når de skal bevæge sig fra deres opholdssteder til de store stofindtagelsesrum. Og dermed tvinges de til at sælge mere sex, for at skaffe penge til stoffer. Det problem vil et lille stofindtagelsesrum på eksempelvis Reden kunne afhjælpe.
Ikke en komplet løsning
Både områdets hjælpeorganisationer og stofscenens kvinder udtaler til TV 2 Kosmopol, at et stofindtagelsesrum er en god idé. Men de erkender, at stofindtagelsesrummet for kvinder ikke kan fjerne hele kvindernes udsathed.
Og netop den betragtning er én af de udfordringer, som socialborgmester Karina Vestergård Madsens ser som et problem.
- Det her løser ikke hele problemet. Og det er derfor, jeg har sagt, om ikke vi først skal undersøge, om det ER den bedste løsning?
Samtidig peger Karina Vestergård Madsen på et andet problem ved projektet: Hun mener nemlig, at man fra kommunens side kommer til at love noget, man ikke kan holde.
- Jeg vil rigtig gerne kunne sige, at der kommer et stofindtagelsesrum for kvinder til efteråret. Det er bare ikke muligt. Og det er jo det, der er problemet med det forslag: At man lover, at der kommer en løsning til efteråret.
Socialborgmesteren anerkender dog, at forslaget nu er stemt igennem, og lover derfor at arbejde for sagen.
- Hvis jeg virkelig skal blive stemt ned på noget, så er jeg lykkelig for, at der nu bliver etableret et stofindtagelsesrum for kvinder.
Det er uvist, hvornår en budgetaftale der inkluderer stofindtagelsesrummet for kvinder ligger klar. Og ligeledes er det heller endnu ikke afgjort, hvor og hvornår det midlertidige stofindtagelsesrum kommer.
Forhandlingerne på Københavns Rådhus er ifølge TV 2 Kosmopols oplysninger gået i gang denne uge.