Spildevand skal afsløre, hvor mange ulovlige stoffer vi tager
Forskere fra Aarhus Universitet skal nu analysere vores spildevand her i hovedstaden og klarlægge indtaget af ulovlige rusmidler. Det sker som en del af regeringens opioid-udspil.
Alt hvad vi skyller ud i toilettet ender på rensningsanlægget Biofos på Amager. Og det kan afsløre, hvad vi har indtaget og spist.
Netop prøver fra spildevandet skal nu hjælpe forskere fra institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet med at blive klogere på, hvor udbredt narko er i de forskellige større byer.
Fra næste år skal prøverne løbende analyseres.
Foto: TV 2 Lorry
- Det er rigtig godt. For første gang får vi resultater på, hvor meget af de forskellige misbrugsstoffer, der bliver brugt i Danmark. Og så er det en rigtig stor stikprøve, vi tager her i forhold til andre overvågningsværktøjer, siger institutleder Christian Lindholst til TV 2 Kosmopol.
En spildevandsprøve kan nemlig meget præcist vise, hvor mange personer i et område der har indtaget, eksempelvis opioider, kokain eller amfetamin.
- Og så håber vi selvfølgelig, at vi kan følge udviklingen over årene. Det relaterer sig i virkeligheden til de indsatser, vi skal gang med: Medfører det et fald i visse stoftyper eller går folk over og bruger andre stoftyper end dem, de har brugt tidligere?
Myndighederne begyndte for alvor at måle spildevandet under coronakrisen for at få viden om antal smittede.
Og der kan være store gevinster ved at analysere spildevandet, lyder det fra en af de førende på området, professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstitut.
- Det med at måle spildevand, kan vi bruge til utrolig mange ting. Det kan sige noget om, hvad der foregår i en hel population, uden at vi nødvendigvis behøver tage fat i de enkelte individer og dermed overskride de etiske grænser, der også er, siger han.
De meget præcise analyser giver nemlig et etisk dilemma, mener han - hvis målingerne på sigt bliver tager fra specifikke boligområder eller mindre bysamfund.
- Det er vigtigt at tage den samtale. Hvor små enheder, vil vi tage de her data fra og hvem skal have adgang til at analysere de her data?
Det er spildevand fra seks større byer i Danmark, der skal analyseres og Statens Seruminstitut skal varetage opgaven.